Spania, următoarea victimă a zonei euro

Guvernul socialist spaniol este ameninţat chiar de cel mai fidel electorat, din cauza propunerii de majorare a vârstei de pensionare, într-o ţară cu un deficit bugetar de aproape 12%, cu patru milioane de şomeri şi 40% din tineri fără un loc de muncă.Cele mai mari două sindicate spaniole au anunţat că vor protesta, marţi, în Madrid, Barcelona şi Valencia la adresa măsurilor sociale propuse de premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero. Scânteia care a aprins focul protestelor sindicale a fost propunerea premierului de a majora vârsta pensionării de la 65 la 67 de ani, pentru a reduce din deficitul imens al bugetului pentru pensii.

Măsura face parte dintr-un program de austeritate menit să aducă o economie de 50 de miliarde de euro şi o reducere a deficitului bugetar la 3%, în 2013, aşa cum prevăd criteriile zonei euro.

Conflictul social mocneşte însă de mult în Spania, o ţară în care recesiunea durează deja de doi ani. Deficitul bugetar al Spaniei în 2009 a fost de 11,4% din PIB, nu departe de cel al muribundei economii elene. Guvernul de la Madrid estimează că economia va continua să se contracte, iar analiştii consideră că rata şomajului va atinge în 2010 22%, scrie cotidianul britanic “The Guardian”.

În acest moment, în Spania sunt 4 milioane de şomeri, însă mai grav este că un milion de familii nu au alte venituri în afara ajutorului de şomaj, iar 40% din tineri sunt şomeri, victime ale boomului economic din anii trecuţi, când majoritatea părăseau şcolile la 16 ani, deoarece îşi puteau găsi uşor un loc de muncă bine plătit.

“Pieţele încă mai cer sânge. Portugalia şi Spania sunt noile ţinte”, scria “Financial Times” la începutul acestei luni, în contextul crizei economice din Grecia şi al reducerii încrederii în membrii “săraci” ai zonei euro.

“Guvernarea mea se caracterizează prin garantarea programelor sociale şi prin extinderea drepturilor angajaţilor, indiferent că traversăm vremuri bune sau rele, şi aşa vreau să continui”, a declarat Zapatero în încercarea de a calma spiritele sindicaliștilor. Măsura majorării vârstei de pensionare a fost însă picătura care a umplut paharul.

“Dacă reforma pensiilor va fi impusă prin ordonanţă, vom da o replică pe măsură”, a ripostat liderul sindical Javier Lopez, chiar dacă guvernul a anunţat că această măsură nu se va aplica decât din 2013 şi în mod progresiv.

Este pentru prima dată când sindicaliştii, electoratul de bază al socialiştilor, se revoltă împotriva guvernului Zapatero. Un sondaj publicat de cotidianul “El Pais” arată ca socialiştii nu ar obţine decât 37,5% din voturi, faţă de 43,4% ale popularilor, dacă alegerile ar avea loc în această perioadă.

Guvernul Zapatero este unul minoritar, iar liderul popular Mariano Rajoy a anunţat că va susţine cabinetul socialist doar dacă îşi va modifica politica economică, dar că nu va iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului socialist.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.