Sport românesc: furatul căciulii

Credeţi că toată nebunia alegerilor prezidenţiale a fost provocată doar pentru ca jumătate din parlamentari să rămână fără cracă sub picioare?De-aia au fost plimbaţi prin sate şi oraşe diverşi necăjiţi dispuşi să înfrunte rigorile legii pentru 50 de lei? Doar pentru a simplifica Parlamentul ţăranii au fost bombardaţi cu pungi cu zahăr, orez, ulei şi făină? Să fim serioşi. Traian Băsescu a vândut o iluzie! Mulţi au furat-o convinşi că înţeleg politica şi participă la ea. Şi Mircea Geoană a făcut acelaşi lucru. Le-a promis funcţionarilor publici că, în 2010, nu va rămâne nici unul pe dinafară. Îi ţine el pe banii soacrei?

Că statul condus de el va face protecţie socială pentru săraci? Adică le dă apă. Pentru că sta­tul român, condus de el sau de Traian Băsescu, nu mai are cu ce să depăşească nivelul aspirinei. Scriu aceste rânduri încercând să uit sondajele care bâzâie peste tot şi care intoxică, instigă, ameţesc sau îndârjesc alegătorii. Un poliţai cu panglici şi şireturi ne spune câţi români au încălcat legea în după-amiaza de ieri. Cică doi pârliţi au votat cu buletinele expirate! Gravă şi inadmisibilă încălcare a legii! Că în alte locuri primarii basculau pomenile din maşinile poliţiilor locale, ce contează?

Că unii au dat bani şi alţii haine? Că într-un fel abil, cu pretenţii de şme­cher în secolul următor, anumiţi oameni din media au încălcat şi ei legea, încercând să fure subtil pentru un candidat sau altul, chiar aşa, ce contează! Astea-s doar distracţii pentru jurnale şi pentru politicienii care râd de bieţii români amărâţi. Important este să ne păstrăm obrazul. Adică să rămânem în limitele unei aparenţe suportabile. Ce dacă pe net se dau pu­blicităţii sondaje?

Netul e liber, n-are treabă cu România! Nu se supune legii. Ca şi datul pomenilor la săraci. Când unii mor de foame mai putem pretinde lege pentru un kilogram de făină? Ne facem că dăm, ne facem că pedepsim, ne facem că respectăm legea! Jucăm cu toţii un sport de ale cărui consecinţe ne plângem de sute de ani. El se numeşte furatul căciulii. Când grosolan, când subtil, când comic şi totdeauna cu consecinţe nefericite. Nu vreau să umbresc bucuria nimănui (la ora la care citiţi aceste rânduri veţi fi aflat rezultatul exit poll-uri­lor) şi nici să joc tontoroiul pe durerea cuiva! Dar ne-am făcut că alegem. Ne-am prefăcut că ţara îşi conturează o direcţie, un program. Nu ne-am bătut nici măcar pentru un om. Cei mai mulţi au luptat pentru avantaje, alţii, pentru a scăpa de puşcărie şi foarte mulţi doar de dragul spectacolului. Să vadă care e mai breaz dintre toţi candidaţii şi, în turul doi, între cei rămaşi în finală. Niciodată campania electorală n-a fost mai violentă, mai agresivă şi mai spurcată.

Şi plină de hoţii, de voturi ciupite, de aranjamente în văzul lumii. Ei bine, aceste aberaţii, semne clare ale unei dezorganizări interesate, nu pot fi puse pe seama populaţiei. Adică a românilor în general. Ilegalităţile din primul tur şi cele petrecute ieri sunt în sarcina exclusivă a guvernului. Chiar şi eventualele fraude sau şmecherii ale opoziţiei tot în contul guvernanţilor se contabilizează. Pentru că ar fi trebuit să le oprească, iar în cazul celor vizibile şi cu martori, autorităţile ar fi trebuit să reţină infractorii. În Bucureşti, mai ales pe la secţiile din Regie sau la cea aflată în apropierea maternităţii Giuleşti, trecătorii erau abordaţi de reprezentanţii unor partide şi întrebaţi dacă vor să negocieze votul. Ce înseamnă asta? Nu-i tot un fel de furat al căciulii? Unii au zis că organizează, alţii au zis că votează şi unii zic că au câştigat. Că au fost mai convingători, mai iubiţi de popor, mai devotaţi patriei! Cucu! În nişte vremuri de o duritate cumplită, în tot acest joc nebun, unul împreună cu cei aflaţi în spatele său au rămas cu căciula!
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.