Surprizele zilei de 6 decembrie

1. Handicapul enorm cu care Mircea Geoană a intrat în ziua alegerilor. El vine în primul rând de la dezbaterea ratată din seara zilei de joi. Mircea Geoană a fost dominat de Traian Băsescu, pus în dificultate şi dominat în toată discuţia despre economie şi vizita făcută lui Sorin Ovidiu Vântu. Dezbaterea de joi seară a schimbat opţiunea multor alegători şi a modificat hotărâtor scorul pentru votul de duminică.
 
2. Vizita la Sorin Ovidiu Vântu, neinspirată şi contracarată cu aprinderea obrajilor, l-a arătat pe Mircea Geoană mai vulnerabil decât era în raport cu mogulii. În ciuda faptului că era pregătit, că exersase deja momentul discuţiei despre vizita la Sorin Ovidiu Vântu, Mircea Geoană n-a putut respecta nici o indicaţie regizorală, fâstâcindu-se şi pierzând şirul logic şi tempoul discuţiei.
 
3. Întâlnirea cu Dinu Patriciu pe holurile secţiei de votare de la Liceul „Jean Monnet”. Nu a fost de ajuns că, în preziua unei dezbateri hotărâtoare, Mircea Geoană a plecat în vizite nocturne ce puteau fi interpretate ca şi confirmări indiscutabile ale dependenţei de moguli, duminică, aşa, ca din întâmplare, s-a întâlnit şi cu Dinu Patriciu, cu care s-a îmbrăţişat în faţa camerelor de luat vederi.
 
4. Suficienţa echipei PSD în faţa semnalelor de nereguli primite din teritoriu încă de la primul tur. Duminică, alianţa PSD-PNL nu s-a pregătit în nici un fel de supravegherea turismului electoral şi a cumpărării de voturi. Acestea s-au desfăşurat la liberă alegere, uneori chiar sub ochii poliţiştilor. Alianţa n-a avut nici o formulă de contracarare şi reacţie, fapt vizibil şi în cursul zilei de ieri, când Alianţa n-a putut prezenta presei fapte de mare impact în materie de încălcare a legii.
 
5. Spectacolul exuberanţei şi al victoriei de duminică seară, jucat fără nici “o centură de siguranţă”. Echipa lui Mircea Geoană şi conducerea PSD n-au avut nici un mijloc de control al cifrelor, nici un observator pe lângă casele de sondaj şi s-au predat fără precauţii în spaţiul liber din marja de eroare.
 
6. Ieşirea lui Traian Băsescu la OTV cu 5 minute înainte de închiderea urnelor de pe teritoriul României cu discursul de învingător, fondat pe rezultatele înregistrate la ora 19.00. Şi care rezultate nu-l dădeau câştigător în nici o măsurătoare din cele patru.
 
7. Viteza de numărare a voturilor dovedită de echipa de campanie a PDL.
 
8. Afirmaţiile şi pariurile puse de Robert Turcescu la ora 21.50 că Traian Băsescu va câştiga alegerile la o diferenţă de 0,6%, în situaţia în care măsurătoarea PDL era departe de o concluzie.
 
9. Votul de la Chişinău care i-a adus lui Traian Băsescu peste 11.000 de voturi. Prezenţa primarului Dorel Chirtoacă în primul rând al echipei de susţinători Băsescu a adus mai multe voturi decât au mişcat emisiunile de televiziune de la OTV şi B1 TV.
 
10. Reacţia românilor din SUA şi Canada, care în faţa rezultatelor exit poll-urilor de la Bucureşti au dat fuga să-l susţină pe Traian Băsescu.
 
11. Votul sibienilor care, în ciuda unei susţineri copleşitoare pentru Klaus Johannis la primăria oraşului, au votat covârşitor cu Traian Băsescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.