SRI predă CNSAS milioane de înregistrări

Procedurilor de declasificare şi transfer al dosarelor create de fosta Securitate au fost reluate, anunță Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

În perioada imediat următoare, vor fi predate CNSAS 3.502 dosare cu peste 10.000 de volume din Fondurile Informativ, Reţea, Documentar, Penal, Neoperativ, Bibliotecă şi 0110, pe suport hârtie. Vor fi transferate, totodată, 3.184 de role de film şi 7.562 de jachete pe microfilm, pe care sunt arhivate 184.111 dosare din Fondurile Informativ, Reţea, 0110, Documentar şi Penal, precum şi 6 role cu fotografii şi documente din Fondul Penal şi 30 de benzi de magnetofon.

De asemenea, SRI va preda, în format electronic, date din evidenţa Centrului de Informatică şi Documentare (CID), însumând cca 2.900.000 de înregistrări, precum şi un număr de 49.000 de dosare de cadre pe suport hârtie, însumând cca 1.200 metri liniari de arhivă. Ulterior, vor fi predate cca 6.000.000 de fişe din Cartoteca Generală Documentară.
Această preluare de material arhivistic reprezintă rezultatul dialogurilor instituţionale
permanente dintre Colegiul CNSAS şi Serviciul Român de Informaţii şi determinării conducerii
ambelor instituţii de a duce la bun sfârşit acest proces.
Dosarele vor intra în arhiva CNSAS şi vor fi puse la dispoziţia publicului interesat de
cunoaşterea istoriei României din perioada comunistă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

  1. Dupa ce timp de peste 30 de ani au fost periate, adaptate, scurtate si adaugite dupa caz?? Praf in ochii prostilor!

  2. No!…iată o idee,că tot se pozează unii cu bibliotecile in spate .Ar putea comanda vreo 100 de metri liniari de dosare!…pentru a-și decora Palatele!Vorba aia colecționari de antichități!?

  3. Totul e sa nu ne trezim cu inca citeva sute de mii de „opozanti”, „dizidenti” si „revolutionari”, medaliabili si recompensabili, ca nu poate Romania sa-i mai duca ! Eu, ca proasta satului, pun doar o intrebare : ce au cautat toti acesti „1.200 metri liniari de arhivă” atitia ani la SRI si de ce nu au fost predati imediat dupa infiintarea CNSAS, acesteia ? S-a asteptat ca soarecii sa mai rontaie din dosare ? … Ca doar nu contineau numele celor implicati in dosarul JFK, secretizat pe nu stiu citi ani ? Asa cum FDGR este mostenitoarea (faptic, cu bunuri materiale) a GEG, asa si SRI se pare ca e mostenitoarea (in cazul de fata, arhive) a … ghici ciuperca cui ?

  4. CNSAS da cu lingurița romanilor informații ,,vitale” pentru ,,schimbare” ,periate si rasperiate. Iar rezultatele s-au văzut . In 32 de ani de democrație așa-zisa capitalista nu s- a livrat decat un Vișinescu , când încă exista tovarăși torționari încă in viața si trăiesc cu pensii uriase. A bătut puțin vântul in politica europeana si imediat ,,sistemul” FSN mai da romanilor niste firimituri lipsite de seva adevărului.

  5. Arhiva SIPA mon amour secretizată pentru 72 de ani când se va preda?

  6. „Torna,torna ,frate”reprezintă un îndemn rostit de către un soldat în protoromana în timpul unei campanii a armatei bizantine împotriva avarilor, în apropierea munților Haemus, în anul 587.
    De 1400 de ani,noi respectam acest indemn safant si ne inecam fratii in cerneala denunturilor
    Cine ar fi in Top Ten? Imi scapa clasamentul,nu vreau sa omit vreun nume

  7. Si periatele documente ajung la Dna NAGATZ la CNSAS, sa le cozmetizeze si livreze dupa nevoi?

  8. Ca să nu fie confuzii de nici un fel, spun că am 42 de ani și că este bine că se lămurește trecutul. Deocamdată sunt răfuieli. Arhivele nu au fost niciodată curate. Nu mai sunt nici ca în decembrie 1989. Unii și-au scos dosarul. Cum bine zice un postator mai sus, în 32 de ani s-au și completat dosare.
    Până la urmă au fost cîteva deconspirări amărîte. Și au profitat zerourile. În fond Cărtărăscu și Liiceanu nu sunt valori peste Nicole Breban, DRPopescu, Adrian Păunescu. Să nu zicem de alții.
    Și în ce este mai bună Securitatea de azi decât cea de ieri? Cei de ieri, dincolo de toate, au lăsat o țară cu industrie, agricultură, fără datorii, cu politică externă, cu creatori. Cum este țara azi, vedem. Dar jubilează zerourile, care vor duce țara la și mai rău.
    De ce acum? Să se atace AUR? Să se atace cei cu opinii neconforme? Să se atace candidați? Nici o altă țară nu se ocupă de așa ceva. Se vede că în România este timp de irosit pentru ceva ce nu i se poate da de capăt. Căci, vorba cronicarului, sub vremi grele stau oamenii.

  9. @ Sabin: d-na Nagatz mai intai trimite documentatia (in copy-paste: ) la Mossad ,care a numit-o in post via sinagoga si aia dupa o triere (sa scoata numele prea etnice Nagat,Gasca,Zimbru,Soimu,etc, din respect) la CIA,ca asa umbla vorba,din gora in gora, ca rubla din pola in pola
    Cum sa afle partenerii i-strate Gica/i ceva ,daca noi tinem secret, si SIE le vand basme…

  10. Pentru „Ministerul Adevarului…?!. „Torna, torna, fratre”, sau „retorna” dupa Theophylactos. Aceste cuvinte au fost considerate „cea mai veche urma de limba straromana” de care se leaga strans limba romana, desi unii au contestat acest lucru.Sunt cuvintele unui soldat rostite in cursul unui mars de noapte cu ocazia retragerii trupelor romano-bizantine, conduse de Comentiolus, comandantul Traciei, care incercase sa reziste invaziei si raidurilor avaro-slave din anii 586/567, in Scythia Minor si Moesia Secunda, cand au si distrus orasul Tropaeum Traiani ce nu va mai fi niciodata reconstruit. Atentie mare ! Este istoria veche ce explica si legitimeaza caracterul autohton absolut si exclusiv al poporului roman nascut si format in acest areal geografic, intra si extracarpatic si unitatea limbii romane materne in acest areal geografic in care suntem asezati, limba care este unica si cea mai mare comoara a poporului roman. Toti ceilalti au fost popoare migratoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.