Stănescu: Liberalizarea pieţei de energie a fost un mare eşec

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirmă că liberalizarea pieţei de energie a fost „un mare eşec”, iar consensul coaliţiei de a reglementa această piaţă este una dintre „marile” decizii în domeniu, deşi a durat cam mult ca această hotărâre să fie luată.

„Consensul coaliţiei de a reglementa piaţa energiei electrice este una dintre marile decizii care aduce acest sistem sub controlul interesului public. Liberalizarea pieţei de energie a fost un mare eşec. Au fost promise costuri mici la energie, dar românii, firmele şi bugetul statului au plătit speculanţii. După aproape un an de zile, de când PSD a propus în mod constant această soluţie, am ajuns la finalitatea corectă. Putem spune că am consolidat capacitatea statului român de a proteja mai bine şi cetăţenii şi economia. Am ieşit din starea de neputinţă. Vom anula din efectele nocive ale liberalizării pieţei, proces din care au profitat din plin doar şmecherii din energie şi unele grupuri de interese”, a declarat Stănescu, potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES.

În opinia sa, coaliţia guvernamentală a făcut un pas uriaş împotriva „lăcomiei” din sistemul energetic.

„Am fi putut să rezolvăm această problemă mult mai devreme, dacă nu s-ar fi dorit salvarea liberalizării cu orice preţ, poate chiar cu preţul destabilizării coaliţiei. Ei bine, iată că, după atâtea luni de când noi am tot propus reglementarea pieţei, raţiunea a învins”, a menţionat secretarul general al PSD.

Paul Stănescu a susţinut că doar PSD şi actualii parteneri din coaliţie puteau să ajungă la un astfel de rezultat.

„Niciun partid nu ar fi avut expertiza, voinţa şi puterea să mişte lucrurile dinspre interesele economice spre interesul public. Este o soluţie corectă pentru români şi o bilă albă pentru coaliţie şi relaţia dintre noi”, a completat el.

Conform social-democratul, decizia privind reglementarea pieţei energiei a durat însă cam mult.

„Sper că suntem cu toţii conştienţi că a durat cam mult să luăm această decizie. Românii au fost îngrijoraţi din cauza facturilor, societăţile comerciale nu au putut să-şi previzioneze cheltuielile. Este, sper, o lecţie pentru viitor: să lăsăm interesele politice deoparte şi să luăm mai repede deciziile. Acum putem să trecem mai departe ca să dimensionăm mult mai corect bugetul pentru pensii şi pentru alte cheltuieli. Oricum, cert este că vom avea un buget care va pune pe primul loc românii copleşiţi de aceste crize multiple”, a transmis Stănescu.

În toată lumea, în prezent, intervenţia guvernamentală temperează şi corectează anarhia pieţei libere din energie, a adăugat secretarul general al PSD.

„Se redimensionează obiectivele de ţară în jurul intereselor naţionale. România are resurse şi trebuie să învăţăm să le administrăm cum trebuie în favoarea noastră. Nu să închidem minele, când toţi le deschid. Nu să lăsăm energia la mâna unora care urmăresc doar profitul cu orice preţ, chiar în detrimentul unei întregi societăţi. Mai mult, trebuie să investim în dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei. Şi dacă nu am reuşit până acum să vedem clar cum trebuie administrat interesul naţional, contextul ne obligă să o facem de acum înainte”, a conchis el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

35 de Comentarii

  1. S-A TREZIT TRACTORISTUL CA NU MAI ARE CURENT ELECTRIC………..SI NICI CARBURANT PENTRU TRACTOR……..

  2. Ufff, ce lepre! A fost esecul guvernarii prin toata politica din Romania! Toti latraii ati semnat, nu va mai basiti pe gaura gurii invinovatindu-i pe ceilalti! La fel si cu vaccinurile, panaramelor cu luxul si nesimtirea-n gat!

  3. Stanescu ,asa tractorist cum e,are 10 clase peste Ciolacu!Are dreptate maxima in privinta ‘liberalizarii”din energie!

  4. -pe vremea ODIOSULUI funcționau: CS GALAȚI,CS CĂLĂRAȘI,CS REȘIȚA,Câmpia turzii,alROM, nici nu mai are rost să scriu, .CĂt despre populație n-a rămas în întunerec așa cum tot vorbesc „unii” iar decât să ai 60 de programe de tv ucigătoare de cultură mai bună era o lectură din Rebreanu și nu numai chiar la lumina luminării !IAR ACUM NU AVEM CURENT !rușine;rușine;rușine -AUZI -MOTIVAȚIE:LACURILE DE ACUMULARE S-AU COLMATAT!(DE ce mi-a venit în minte ”nu o fiți în stare să zugrăviți ce a construit tata”

  5. Seriooos?!Până acum ni s-au servit tot felul de exemplificări cu”dincolo” și „în lumea liberă” sau „Europa ne obligă” cu minciunele sau gogoși extra size despre legi extrem de profitabile pentru clienții de partid printre care și prostia asta cu traderii de energie, firme de garsonieră pentru băieți dăștepți cu laptop, telefon în sfere înalte și cont bancar la liber care bișnițăresc kilowattul produs de stat, transportat tot de stat și, mai nou, vândut statului dupa ce în prealabil a fost cumpărat și vândut la suprapreț pentru băncile care au fost scoase din rahat în 2008 tot de către stat, adică de către noi, consumatorii trași pe fus tot de bănci prin intermediul teniilor ăstora numite”traderi”, care au aparut pentru că Tatcher a avut odată o idee despre cum să trântească sindicatele din energie și extracție prin Anglia anilor’80.Adicătelea eu îmi croiesc o haină cu sculele mele, din materialul meu, o haină de care am nevoie dar pe care sunt obligat să ți-o dau la un preț mic dupa care, dacă îngheț, trebuie s-o cumpăr de la tine la un preț si de o mie de ori mai mare decât ți-am vândut-o obligat de o lege pe care servitorul meu pe care-l plătesc, mi-o impune pentru că e pe mână cu tine și mă minte ca a scis-o pentru ca a auzit că așa face vecinul.

  6. A fost o uriasa hotie in dauna cetateanului.
    A liberalizat jefuirea romanului cu legea in mana.
    A favorizat companiile straine majoritare, cu afaceri in domeniul energiei termice si electrice. Toate sumele jefuite iau in cea mai mare parte calea spre companiile-mama din alte state. Nu raman spre a fi investite in Romania, unde deocamdata nimeni n-a investit nimic. Toate aceste hotii se fac pe baza investitiilor ceausiste, vandute strainilor pe preturi ridicole de catre tradatorii acestei tari……[Rumburak]

  7. N-are rost sa mai spunem ce era pe vremea ,,odiosului” ptr ca ar insemna sa nu ne mai oprim din plans.
    Cand se intrerupea lumina, scopul era ca sa aiba curent intreprinderile care lucrau, ca sa nu fim nevoiti sa cumparam curent de la altii. Dimpotriva, atunci noi vindeam altor tari vecine curent.
    Am vazut acum cca o saptamana un reportaj despre uzina Tractorul, falimentata in mod deliberat, desi era a 5-a uzina din lume producatoare de tractoare, exportate in intreaga lume (un tractor fabricat la fiecare 9 minute).
    Am un var fost mecanic la Tractorul, care a stat 6 ani la reprezentanta din Iran si 5 ani la reprezentanta Tractorul din Australia. Fermierii straini erau foarte multumiti de tractoarele romanesti si de serviciile reprezentantelor noastre. (In Australia, daca era un defect mai dificil, i se dadea un tractor bun fermierului pe perioada de reparatie).
    Problema era ca le faceam concurenta firmelor occidentale, in special ca pret.

  8. Poate nu mai stiati definitia ticalosiei nerusinate. E mai sus, in articol.

  9. Nu pe români trebuie să-i convingă domul Stănescu, ci pe Ambasade. În special ambasada SUediei.
    Romanii sunt, oricum, dezamăgiți. Abia intraseră și ei în capitalism, își cumpărau curent de pe bursă și dintr-o dată, stop joc. Dezamăgitor!
    Singura speranță a românilor rămâne ca Guvernul să nu poată compensa facturile, iar traderii să le factureze consumul retroactiv. Atunci ar intra din nou în economia de piață. Împrumuturi, dobânzi, plusvaloare, speculații, adrenalină…
    Deontologii ce părere au?
    UM Digi 024 ce zice?

  10. Escrocheria numita „liberalizarea pietei de energie” a fost premeditat clocita de Johanis/PNL/USR, si aplicata cu marsavie – scurt, in mandatul de trei coceni al lu’ Catu PNL – fixat PM in acest scop de jefuire la sange a romanilor, caci, un alt nemernic mai mare, nici macar adunatura lu’ Johanis n-ar fi gasit. Esec oribil in Romania, cu „dreptacii” si „rezistacii”, incat rade toata Europa si SUA, de cata prostie dovedesc romanii la vot. Despre tzeapa cu PNRR incasata de romani, pe mana slinosului USR ist Ghinea, se prapadesc de ras chiar si rusii. Dar, vorba lu’ Johanis „Putin e de vina”…

  11. Ba si voi unde erati, Pe Luna? Acu` te trezesti, cand purceaua-i moarta-n cotet? La fel ca PNL si PSD e in cadere libera. De-aia nu vreti nici voi anticipate, ca nu se stie daca mai intrati in Parlament. V-ati mintit electoratul si l-ati impins spre AUR, sau alte gasti politice. Rusine!

  12. Liberalizarea energiei nu a fost un eşec – LIBERALIZAREA ENERGIEI A FOST (şi încă mai este) O MEGA-HOŢIE! O MEGA-HOŢIE PUSĂ LA CALE DE CÂŢU ŞI IOHANNIS SPRIJINIŢI DIN UMBRĂ DE CĂTRE TRUSTURILE ŞI GRUPURILE DE INTERESE STRĂINE. O MEGA-HOŢIE CARE ACUM ESTE CONTINUATĂ DE CIOLACU ŞI LEPRE SLINOASE DE-AL DE RAREŞ BOGDAN! S-AU SCHIMBAT DOAR MEGA-HOŢII, MEGA-HOŢIA A RĂMAS!
    Voi românii chiar nu observaţi că această şleahtă aflată le putere împarte doar promisiuni? – NIMIC CONCRET! AMÂNĂRI, AMÂNĂRI, ÎN TIMP CE BANII SE SCURG DIN BUZUNARELE ROMÂNILOR!
    Cică au început să-i cerceteze pe cei din bănci că au făcut şi au dres. Dar au anunţat că rezultatele anchetei vor fi publice peste 5 ani! Păi 5 ani ce fac amărâţii cu credite? plătesc bandiţii bancari?

  13. … pe care nimeni nu a înțeles-o : „se presupune” că furnizorii din prima fază (foarte rentabilă) vor deveni treptat ei înșiși producători de energie și abia atunci va începe să scadă prețul. S-a constatat(în toată lumea) că nimeni nu se înghesuie să devină producător de electricitate, cu excepția unor fotovoltaice care și ele nu se extind prea mult tocmai ca să nu apară abundența și să scadă profitul. Propozițiile cu producție mare (benevolă) la preț mic, ăstea sunt de la profesori universitari și alți popândăi de la TV !

  14. Oaauuu,.Cam târziu ți-ai dat seama bre,..Foarte târziu,.. și de fapt stai in rahat fără să ai inițiative..Tipic românesc..

  15. Cine recuperează banii de la speculanți?
    Nimeni pentru că guvernul a fost părtaș la JAF
    Pe Virgil nu-l invita DNA pentru in interviu? Nu, pentru că DNA trebuie sa ceara voie de la Robo. Și Robo sa ceară voie de la o ambasadă?
    Nu cred asta.

  16. si voi sunteti cu totii niste tractoristi. Cum puteti sa conduceti o tara?

  17. Arahat pe băț!
    În provincia canadiană Quebec nu e nici o piață liberă este monopol de stat (provincial). Hidro Quebec face curent, îl duce pe sîrme, citește contoarele și face facturi. Cu toate acestea dă cel mai ieftin curent din America de Nord și, băgare de seamă!, aduce cei mai mulți bani la buget. Parcă 11 miliarde anul trecut.
    Atîta timp cît se scarpină la ureche pe după ceafă cu compensări și reglementări doar ne aruncă praf în ochii…dar cine-a mai văzut vulpe să lase de bună voie găina in gură?

  18. Nationalizati companiile energetice.Sa treaca in proprietatea statului Roman pt ca energia este produsa cu resurse din pamantul romanesc. Pt asta suntem mandri ca suntem romani, ca traim intr-o tara bogata. TRECEM TOTUL IN MAINILE OAMENILOR, A ROMANILOR SI NOI SA BENEFICIEM DE RESURSE.

  19. @parere
    Noi poporul suntem CELE MAI MARI LEPRE. I-am ales si i-am pus sa ne conduca pe aceeasi comunisti-securisti de 33 de ani. Soarta a fost, in 1990 in ale noastre mani, dar ne-am scres la CUR cu acea oportunitate.

  20. Daniel, nu au fost, nu sînt, nicăieri, alegeri libere și corecte. Alegi dintre cîteva partide și doi-trei candidați deja aleși, selecționați. Încearcă să te-nscrii la prezidențiale! Încarcă să-ți faci un partid și, mai greu, să-l înregistrezi!
    0136,
    Hidrocentralele (în afară de unele micro) și termocentralele, adică caii de bătaie, sînt de stat. Solarele și eolienele, dacă fac curent mai mult decît consumă, sînt o pacoste; fac curent cînd nu trebuie și datorită politicilor trebuie ca sistemul energetic să le preia curentul la prețuri preferențiale iar asta se face cu costuri, pe spinarea hidrocentralelor și termocentralelor.
    Resursele naturale fiind bunuri publice, caută-n constituție, sînt de stat. E drept se concesionaeză dar, iarăși după constituție, se folosesc îm interes național. Doar trebuie să respecte constituția, cineva să-i forțeze sau să-i schimbe.

  21. Nu am auzit și nici văzut măsuri dure împotriva speculanților din energie. Ce fel de masuri a luat coaliția lu’ pește pentru români dle Stanescu ?De ce, voi Stanescule , care sunteți în fruntea statului permiteți vânzarea energiei prin intermediul băieților deștepți ? Sau aveți interese ascunse ? De gargară electorala suntem sătui ,azi cu energia, ieri cu marirea pensiilor diferențiat, numai tâmpenii pentru care, culmea, așteptați ca lumea sa vă voteze. Cu astfel de nemăsuri , vot o să primiți în dos !

  22. Trebuia sa avem energie scumpa pentru a putea impozita populatia prin inflatie.
    Cum ne impozitau cu energie ieftina ? Imposibil.
    Inflatia = impozit ascuns.
    Datoaria guvernului trebuie platita. Cum ? Prin impozitare ascunsa.
    S-a scumpit energia pentru a ne impozita indirect ( fara ca unii din noi sa inteleaga ce se intampla )
    Energia e metoda prin care se creeaza inflatia , adica ne impoziteaza .
    Vaccinurile , armele , datoriile tarii trebuie platite.
    Ganditi putin , nu costa nimic !

  23. Dupa ce s-au printat bani in pandemie , trebuia liberalizata piata de energie . Prin energie scumpa ne-au impozitat , fiindca inflatia ( cresterea masei monetare ) a dus la cresterea preturilor.
    Inflatia = impozit ascuns.
    Cheltuielile guvernului se platesc prin impozitarea ascunsa datorata inflatiei.
    Liberalizarea , surse de energie etc sint perdea de fum.
    Scopul a fost dinainte stiut : impozitarea prin inflatie pentru a putea platie cheltuielile guvernamentale : vaccinuri , arme , ucrainienii veniti in tara , razboiul din ucraina etc.
    Totul merge conform planului.
    Inflatia e creata de guverne pentru a impozita populatia in scopul acoperirii cheltuielilor guvernamentale.
    Nu fi-ti copii , si incercati sa priviti dincolo de propaganda mainstream media .
    Totul e un mecanism bine stiut , dinainte planificat.
    Cu pretul la energie reglementat nu ne puteau impozita prin inflatie ( preturi exagerat de mari )
    Acelasi mecanism se aplica in toata Europa si SUA .

  24. 01364 Tu chiar ca esti prost si traiesti cu capul in galeata rosie data de PSD. 80% statul este proprietar. Ia ghici cine a dat legi strambe si cine a sifonat banii? Exact PSD-ul tau .Voi cand mai si ganditi. Ca de votat s-a vazut ce ati votat. O galeata cu ulei si zahar.

  25. @TARA LUI PAPURA VODA spune:
    13 noiembrie 2022 la 14:11

    „S-A TREZIT TRACTORISTUL CA NU MAI ARE CURENT ELECTRIC………..SI NICI CARBURANT PENTRU TRACTOR……..”
    Dar macar s-a trezit in timp ce iohannisti si progresistii ticalosi NICI ACUMA nu vor (!) sa se trezeasca. Ei au de servit interesele stapanilor lor, diferitii „paretenri strategici”, „licurici” mai mari sau mai mici. Doar de romani nu le pasa.

  26. Piața libera zici ?! Și ma rog frumos, cât de libera , ca asa cum am simtit-o pe pielea noastră direct, a fost și de peste 10 ori mai libera decât în Germania, spre exemplu…

  27. … faci analize economice și dezvolți economia în mod rațional, planificat; pe motivul ăsta noi avem acuma construite atâtea centrale electrice pe care nu avem habar să le gestionăm. Și dacă nu ai habar nici măcar de gestionare, faci foarte simplu liberalizare și amăgești prostimea că urmează belșugul de pe lume. Ăsta e nivelul intelectual al aleșilor noștri pe bază de bazin electoral (cu coviltir). Dacă liberalizarea a fost un eșec, e cineva responsabil pentru acest eșec, demisionează, se retrage,i se face dosar?
    – Păi tocmai aici e plăcerea de a fi politician : toți idioții ajung la conducere fără nicio responsabilitate !

  28. Liberalizarea pretului la energie si al pretului la gaze au fost niste nenorociri urmate de o nenorocire si mai mare-guvernarea pnl-psd, care nu numai ca au pastrat liberalizare preturilor, dar i-au si jefuit pe romani in asa fel incat unii au murit din pricina stresului iar cei ramasi sunt saraci lipiti pamantului. Degeaba iese Stanescu, individul care incaseaza jumatate de miliard pe luna de la parlament si care i-a facut fratelui sau leafa de 13000 de euro sa minta cu nerusinare si sa dea vina pe niste fraieri care au plecat demult din guvern, imediat dupa ce au netezit drumul celor ce acum se imbogatesc si extermina poporul roman.

  29. Liberalizarea jafului asupra consumatorului roman este lucrarea securistilor mafioti lacomi si tradatori de neam. Ei au dat ordinul iar slugile politicieni au executat fara sa caraie macar. De aceea nici Ciolacu si cei din jurul sau aserviti total acelorlasi securisti nu vor rezolva mai nimic, au ordin sa linisteasca masele de nemultumiti dandu-le iluzia ca totul se va remedia.

  30. N-ai priceput nimic, doar insiri textele putine pe care le cunosti.

  31. Ii crezi prea destepti si combinatori pe Johanis si pe cei din partidele MELE. ‘Inginerii’ care sunt autorii acestor manarii ce le aduc lor miliarde nu sunt la vedere. Dar daca tu nu-i vezi nu inseamna ca nu exista.

  32. La tara la ei le stingeau lumina sefii locali si neghiobi care doreau sa se afirme. Am locuit in Bucuresti intr-un cartier obisnuit si niciodata nu s-a intamplat sa nu fie curent.

  33. Stanescu este un tip inteligent dublat de un politician experimentat dar din nefericire este las si milog. Sigur ca nici acum nu s-a trezit vorbind din proprie initiativa ci i s-a impus pentru a vorbeste mai bine ca altii. Dar unde era PSD-ul cand borfasii care guvernau pentru stapanii lor puneau la cale aceste mizerii? Faptul ca se distrau in opozitie in contul celor de la putere i-a facut complicii acestora. Iar acum ca orice mare rau produs in Romania este imposibil sa-l mai indrepte. Cei cu dedicatie care profita, acei lacomi sunt prea puternici

  34. Pai mai …… tuturei cum se face ca reactoarele de la Cernavoda 3 si 4 se pot construi doar cu chinezii, cum se face ca astia care isi monteaza foltovoltaice nu au cum sa le conteze la retea, cum se face ca hidrocentralele terminate au fost abondanate. Oare toate astea nu cumva s-au „realizat” cu sprijinul politrucilor dar absolut a tuturor politruclor care s-au perinadata pe la putere

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.