Stare de urgenţă în Alabama şi Mississippi din cauza dezastrului ecologic din Golful Mexic

Louisiana, al cărei ţărm a fost afectat de pata de petrol încă de joi seara, apoi Florida, unde este aşteptată luni, au proclamat deja stare de urgenţă, ceea ce le permite să primească ajutor guvernamental federal pentru a face faţă unei eventuale catastrofe naturale.

Vânturile puternice cresc viteza cu care mareea neagră se răspândeşte. În încercarea de a diminua dezastrul ecologic, în jurul ţărmului au fost întinse, pe kilometri întregi, bariere pneumatice sau de spumă. Fără succes! Nici balizele instalate în larg, nici procedeul de „incendiere provocată" a ţiţeiului nu au dat rezultate.

"Scurgerea de petrol reprezintă o ameninţare gravă pentru mediul natural şi pentru economia noastră", a declarat guvernatorul statului Alabama, Bob Riley, într-un comunicat, adăugând: "resursele noastre naturale, întreprinderile noastre şi locuitorii din zonele de coastă sunt în pericol".

Omologul său din Mississippi a anunţat "că a proclamat starea de urgenţă pentru a ajuta guvernul local şi agenţiile federale să colaboreze mai eficient în vederea contracarării mareei negre".

Platforma petrolieră Deepwater Horizon, exploatată de grupul britanic BP la 70 de kilometri în largul coastelor americane, s-a scufundat la 22 aprilie, la două zile după o explozie şi un incendiu. Unsprezece persoane au fost date dispărute în urma acestui incident.

Administraţia americană a decretat mareea neagră "catastrofă naţională", ceea ce permite folosirea mijloacelor venite din toată ţara.

Cu 800.000 de litri de petrol care se scurg în fiecare zi din puţurile forate sub platformă, catastrofa ar putea să depăşească amploarea celei provocate de Exxon Valdez, cea mai gravă din istoria americană, din 1989, în largul statului Alaska.

Suprafaţa petei era evaluată la peste 1.500 de kilometri pătraţi, respectiv cât un oraş ca Londra.

Pata uriaşă de petrol din zona statului Louisiana ar putea fi "momentul Katrina pentru Obama", aluzie la uraganul din 2005 care a lezat serios imaginea administraţiei Bush, scrie Irish Times.

Casa Albă a anunţat că suspendă extinderea forărilor off-shore până la aflarea cauzelor acestei situaţii grave. Experţii de tem de un dezastru economic şi ecologic. "Luăm toate măsurile posibile pentru a ne proteja coasta, fauna, mediul şi populaţia", a asigurat Bobby Jindal, guvernatorul de Louisiana. El a cerut Departamentului Apărării să trimită 6.000 de militari şi paraşutişti pentru 90 de zile, pentru protejarea statului de pata de petrol.

11 muncitori au murit când o platformă petrolieră deţinută de British Petroleum (BP) a explodat în apropiere de Louisiana, la 20 aprilie. O conducă de petrol de pe fundul Oceanului prezintă scurgeri în trei locuri, iar zilnic sunt deversaţi 795.000 de litri de ţiţei în Golf.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.