Statul sau individul?

În Australia, după depistarea primelor zece infectări cu varianta Delta a virusului SARS-CoV 2, sunt introduse restricții drastice în regiuni cât România de întinse. În fond, aceasta este reacția corectă a statelor dacă acceptăm că ele au o responsabilitate în legătură cu sănătatea noastră. O astfel de reacție stinge focarele încă de la apariția lor și evită extinderea contagiunii.
Dar sunt oare statele responsabile de sănătatea noastră înainte ca noi, fiecare, individual, să fim responsabili în legătură cu bolile noastre? Și dacă apare un conflict între individual și statal, nu cumva răspunderea individuală are a trece în prim-plan? Ba da, dacă mai credem în liberalism. Dar se pare că nu mai credem.

Felul neliberal în care statele preiau, azi, prim-planul răspunderii pentru sănătatea noastră în caz de conflict între individ și stat, acest fel de neoliberalism antiliberal poate conduce la situații de terorism de stat. Unii spun că suntem conduși către astfel de situații în mod intenționat. Alții spun că ajungem în astfel de situații pentru că doar o mică elită mai știe că liberalismul înseamnă că drepturile individuale sunt mai presus de drepturile statelor. Nu există, de altfel, o Declarație universală a drepturilor statelor.

Lumea întreagă este azi cucerită de teama ca drepturile individuale să nu pună în pericol drepturile statelor. E o răsturnare totală a temeiurilor liberalismului clasic. Dreptul individual la intimitate (din care face parte și faptul că mă vaccinez ori nu) ar pune în pericol, zice neoliberalismul, responsabilitatea statelor de a combate pandemia.
Cu sau fără adevăr în afirmația că pandemia a devenit un pretext pentru tranziția către o declarație universală a drepturilor statelor, ne aflăm azi, aici, în România, mai puțin clar decât în Australia, într-o situație de terorism de stat.

Nu am întâlnit încă niciun politician care să constate că răspunderea individuală (esența liberalismului) este înlocuită de răspunderea statului și intră în conflict cu individualismul. Atât de puțin este cunoscută doctrina liberală, ori atât de mult își doresc politicienii instalarea neoliberalismului până în „măduva” dreptului?
Când drepturile statului au trecut mai presus de acelea ale individului, societățile au devenit totalitare. Neoliberalismul vrea să fie un antiliberalism totalitar? Dacă îl întrebi, zice că nu. Dacă îi observi faptele, zice că da.

Lumea învață acum să reacționeze totalitar în cazul unui pericol epidemiologic, iar pericolul reapare prin versiuni noi ale virusului și starea de excepție de la regula liberală se prelungește. Restrângerea drepturilor fundamentale e reglată prin starea de excepție, nu prin legi ale stării de normalitate.
Coșmarul s-ar instala dacă starea de excepție s-ar permanentiza. Ca fiind temporară, ea era deja un drept al statului.

Noul totalitarism nu ar putea fi însă unul definitiv și irevocabil câtă vreme vor exista apărători ai drepturilor omului. Ele pot fi ignorate o vreme, așa cum poate fi ignorat și sensul liberalismului, dar nu vor putea fi scoase în afara istoriei omului care e decis să coboare spre colectivismele de tip animal și să urce spre individuarea propriei sale umanități.

Greu, greu vine înțelegerea faptului că, după Întrupare, Înviere și Înălțare, Legământul are a fi de Jos în Sus, strict individual, personal. Așadar, fără asumări colectiviste, care țin, toate, de preistoria comunității creștine de iubire.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ioan Buduca 1114 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Zice autorul „..dacă apare un conflict între individual și statal, nu cumva răspunderea individuală are a trece în prim-plan? Ba da, dacă mai credem în liberalism. Dar se pare că nu mai credem.”- ABSOLUT CORECT, nici nu e nevoie de alte cuvinte. Numai ca, la romani, PERFIDIA ARE PRIORITATE. Pretindem libertate individuala, dar, in acelasi timp, dam vina pe stat pentru idioteniile noastre si pretindem ca statul sa ne salveze. Pai, ori … ori …!?!?

  2. Ce spunea dl Buduca pe 22 iulie,nu mai departe:”Pe 19 iulie 2021, Marea Britanie a restabilit liberalismul individualismului. Francezii îl clamează pe străzi în contra preşedintelui Macron. România pare picată din lună. Aici, libertăţile nu sunt ceva care să mobilizeze pe cineva. Românii … Nu discernem decât teoretic diferenţa dintre liberalism şi totalitarism.”
    Ce spune dl Buduca azi: „În Australia, după depistarea primelor zece infectări cu varianta Delta a virusului SARS-CoV 2, sunt introduse restricții drastice în regiuni cât România de întinse. În fond, aceasta este reacția corectă a statelor dacă acceptăm că ele au o responsabilitate în legătură cu sănătatea noastră. O astfel de reacție stinge focarele încă de la apariția lor și evită extinderea contagiunii.”
    Cititi de doua ori:)))

  3. În sfârșit, masurile impuse de Australia au adepți și la noi. Uneori ma-ntreb de ce a fost nevoie ca să ieșim din comunism? Si-mi raspund: pentru a le permite minților luminate ca să facă apologia lui și ca să încerce noi experiente de tip totalitar. În niciun caz Ioana D’arc nu mai are viziuni. Ea are certitudini care-i inflacareaza pașii cu care pornește pas cu pas spre victoria finala. În casa tovarăși și Învățați, învățați, învățați sa tăceți și sa ascultați și sa va vaccinati. E spre binele societății și al vostru. Restul sunt propagandisti și manipulări antiumani. Sunt unii care doresc ca sa-si mănânce pâinea in libertate și alții pe care, dacă au circ și pâine, nu-i deranjează dictatura. Bravo lor!!

  4. Păi, evident statul,. bre ciumete..Doar cui plătești CAS,.. Cine are spitale și cine pregătește personal medical.. Cine are in subordine cercetarea și tehnologiile de vârf ?? Cetățeanul ?? CORNUTUL CARE SE DUCE LA GHIORLĂNIT DE PARASCHEVA ?? Paraschiva cu care de fapt ortodoxia română nu are nimic in comun ?? E o altă hoție și minciună..Dar loc prielnic de a lua covid Delta.. Deci niște mafioți auriți, cu merțane și turban iar profită de mulțimea incultă și mizeră cu educație și aptitudini fanariote și azi..

  5. depinde .. suntem independenti si de capul nostru atunci cand urlam ca statul ne asasineaza cu restrictiile si dictatura medicala
    si ne rasucim ca fata mare la maritat atunci cand ne loveste covidul si iar urlam (printre respiratii chinuite) ca statul nu face nimic, nu ne da aia si aia, ambulanta vine greu, in spital nu sunt locuri etc.
    romanul e greu de multumit

  6. Lockdown-ul nu este soluția, sigur te vor distruge lipsurile (financiare, medicale, cheltuielile necesitate de subzistență : alimentație/medicamente/utilități/taxe/impozite etc.), este utopic să crezi că acest stat va putea acoperi necesarul tuturor cetățenilor săi. Arbidolul se folosește cu succes în Rusia, Moldova, China, noi, ‘mai catolici decât papa’, mai subțirel pentru că nu provine din Uniune, cu alte cuvinte, lipsa din farmacii a unor medicamente care pot fi utilizate în fază incipientă a bolii (nu toate cazurile au un debut paroxistic) duc la aglomerarea spitalelor.

  7. Daca traiesti intr-o comunitate atunci individul nu mai conteaza, cu alte cuvinte daca vreti sa fiti nevaccinati trebuie sa va duce-ti in paduri si munti sa stati departe de noi oamenii civilizati. Ah si inca ceva, nu mai primiti nimic din partea civilizatiei, traiti fiecare cu ce poate nu din banii sau produsele civilizatiei pe care o urati

  8. Parafrazand pe Diogene …
    INDIVIDUL romanesc umbla prin agora Bucurestiului, în plină zi, cu o lampă în mână, „în căutarea unui STAT cinstit”.

  9. Nu inteleg de ce gloata antivacinista nu e deranjata de cresterea preturilor la energie, gaze, etc. Nu inteleg de ce gloata antivacininista nu e deranjata de numarul mare de bugetari si de pensiile lor speciale care saracesc romania. evul mediu scrie pa romania

  10. Intr-o comunitate trebuie sa te consulti cu oamenii ca sa vezi daca ei vor masurile pe care tu vrei sa le impui. Nu impui masuri restrictive asa, din senin, fara sa discuti cu oamenii inainte. O comunitate nu e o adunatura de sclavi care sa faca numai ce vrei tu.

    Pe tine te freaca grija de comunitate numai cand vine vorba de corona si atat. Asta pentru ca tu de fapt esti un bolnav mintal USR-ist si ca mai toti bolnavii mintal esti deranjat de normalitate, de aceea faci din plandemie un pretext pentru a strica viata normala a oamenilor.

  11. Apropo, daca vaccinul functioneaza, de ce te deranjeaza pe tine ca altul nu e vaccinat? Daca esti protejat, de ce iti mai faci griji?

    Majoritatea romanilor NU s-au vaccinat. Iti recomand spre binele tau sa nu porti astfel de discutii prin locuri publice, ca daca te aud oamenii or sa inceapa sa te injure ca pe Stelea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.