Statul scoate la vânzare resurse de petrol și gaze

ANRM va publica, până la sfârșitul acestei luni, anunțul privind scoaterea la concesiune a 22 de perimetre de uscat bogate în hidrocarburi, runda XI de acest tip, așteptată de ani de zile de investitorii dindomeniu, potrivit unor surse din piață. Anunțul privind vânzarea rezervelor de gaz și petrol din aceste perimetre va apărea în Jurnalul UE și în Wall Street Journal. Sursele susțin că momentul nu este cel mai bun acum, dat fiind situația din piața petrolului, unde cotațiile s-au prăbușit, dar, pe de altă parte, licitația fusese amânată timp de aproape 5 ani

Era un pericol ca Runda să nu poată fi promovată, din cauza discrepanțelor între legea petrolului, legea offshore și legea siguranței operațiunilor offshore, și, în urma multiplelor discuții între Agenția pentru Resurse Minerale (ANRM) și Autoritatea de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO), s-a decis “splitarea”, adică împărțirea în două, și se vor oferta cele 22 de perimetre onshore, pentru care există deja interes din partea companiilor interesate”, au precizat sursele.

Oficialii de la București au ezitat dacă să facă anunțul acum sau să mai aștepte, date fiind efectele pandemiei și prețurile hidrocarburilor, care scăzuseră dramatic, iar multe investiții din sector au fost diminuate sau chiar oprite, dar, cum prețurile au început să crească(țițeiul de tip BRENT și-a dublat preșul, de la 20 de dolari pe baril la 40, într-o lună) iar contractele de concesiune se vor semna cel mai probabil la începutul anului viitor, investitorii pot prinde aceste proiecte în bugetele pentru 2021 și anii următori, și autoritățile au vrut să prindă “momentul relansării pieței”.

Resursele offshore, atenție separată

Cât despre perimetrele offshore, demararea procedurilor va fi amânată, urmând să facă parte, dintr-o procedură separată, timp în care se vor modifica prevederi din legi (în special din legea siguranței offshore) care vor elimina din suprapunerile de atribiuții ale celor două instituții, ANRM și ACROPO, și vor crea perspective mai bune pentru companiile petroliere intersate.

Runda XI se referă la scoaterea la concesiune a 28 de perimetre, dintre care șase sunt offshore, ultimele în zona de apă mică a Mării Negre, la zece ani de când statul român a organizat precedenta licitație. Perimetrele scoase la licitație au perimetre cuprinse între 700 și aproape 1.100 de kilometri pătrați. Lista lor este în Monitorul Oficial nr. 609, din 24 iulie 2019, unde  a fost publicat “Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) privind „stabilirea listei perimetrelor pentru executarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare, oferite spre concesiune prin apel public de ofertă – Runda a XI-a/2019”

Potrivit ordinului, persoanele juridice române sau străine interesate vor depune oferte până la ora 15.00 a celei de-a 120-a zile lucrătoare, care începe din ziua lucrătoare imediat următoare datei publicării anunţului privind organizarea rundei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Negocierea acordurilor petroliere începe în termen de 15 zile de la data notificării câştigătorului ofertei, dacă nu au fost formulate contestaţii.

Potrivit BP Statistical Review of World Energy 2018, România are rezerve totale dovedite de petrol de 600 de milioane de barili. Pe de altă parte, Mazarine Energy, parte a gigantului Carlyle, a precizat, anul trecut, că rezervele reale ar fi de peste 1 miliard de barili. Compania este pregătită să investească 50 de milioane de dolari în lucrări de foraje prospectorii și foraje de extracție și tocmai a cumpărat mai multe zăcăminte considerate mature de la Petrom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Am intrebat dimineata aici pe blog: nu cumva defrisarile padurilor si delta dunarii ascund viitoarele afaceri grase pe bogatiile subsolului romanesc in favoare straineza?!

  2. De ce nu extrage statul aceste resurse și din profit sa se bucure români și România? Cum scoate la vânzare? Avem ministru al economiei și președintele Dulap care în urmă cu o săptămâna zicea ca românii își doresc conducători care apără avuția și resursele țări. Îmi și imaginez diseară Dragoș Pătraru ce hai o sa facă pe seama asta. Ăștia merită la pușcărie pe viața, cu muncă și să aibă cap de acuzare „devalizarea avutului național și înaltă trădare”. Parcă aveam un CSAT, ce paște? Bine că presa intra la vulnerabilități de securitate dar devalizarea resurselor țării nexam.

  3. E si momentul sa vinzi acum candnpretul petrolului e prabusit. Baieti destepti.

  4. Iti dai seama ce spaga isi trag negociatorii. Ei negociaza moshia lu masa pe care le-a lasat-o.
    Da ce ba guvern…statu roman e handicapat de nu poate face FIRME DE EXPLOATARE????? sau voi sunteti niste hotzi tradatori.

  5. Nastase ai vandut Petrom si resursele cunoscute atunci pe nimic ca sa obtineti votul austriac ,ai vandut CS Galati pentru votul lui Tony Blair pentru intrarea in UE (GAURA NEAGRA PENTRU ROMANIA ),a vandut tariceanu resursele din M Neagra ca sa-si umple contul!.Acum cand se TRANCANESTE despre relansare economica a Romaniei primul pas e sa vindeti ce mai era nevandut in materie de petrol si gaze !!,asa ceva pot face niste IDIOTI,CRETINI sau TRADATORI DE NEAM.
    Timpiti sunteti si ati demonstrat-o cand tara moare de covid !!,baba =(guvernantii PNL ) se piaptana -viseaza anticipate,azi cand pretul petrolului este minim voi vindeti resursele copiilor,copiilor vostri pe nimic .Pe ce resurse interne se mai bazeaza SCREMUTELE VOASTRE DEZVOLTARI DURABILE ??.
    „GUVERNUL MEU „si-a demonstrat prostia ,incompetenta ,iresponsabilitatea,ignoranta si tradarea intereselor Romaniei.
    Cui va mai inchinati mai leprelor ,carei forte oculte vindeti tara ??,care va sunt patronii sau stapanii??.

  6. Devine tot mai clar ca Guwernul Lui e pus acolo pentru a sluji interesele strainilor..Numai niste tradatori pot vinde resursele cand preturile sunt cele mai scazute.

  7. Romania este cea mai mare detinatoare de resurse de petrol si gaze, din aceasta parte a lumii, cu exceptia Rusiei, si este singura tara europeana care nu are o Companie Nationala Petroliera. Aceasta este dovada suprema a tradarii nationale si nimeni nu raspunde, iar poporul este total indiferent. In schimb cetatenii sunt orpilati de „coruptia” lui Dragnea si de „luxul” de la Belina. Halal natiune!!!

  8. Tot mai aveți de vandut pe nimic?
    Eu vă văd pe voi cei care vindeți resursele ȚĂRII pe nimic numai in spatele GRATIILOR! Acolo e locul vostru!
    Timp de 30 de ani ați jefuit Romania,ati sărăcit pe români și ne-ati priponit in coada Europei!
    Mergeți cu trenul,cu mașina si o sa vedeti peste tot gunoaie,plastic,POLUARE MASIVĂ, sate depopulate,părăsite la propriu si la figurat. Cea mai mare parte a orașelor arată sumbru, cenușiu. POLUARE,mizerie,străzi și trotuare sparte,gunoaie ,fatade de blocuri si de clădiri neingrijite,etc

  9. de ce trebuie scoase rezervele la vanzare? se stie ca in cativa zeci de ani rezervele lumii se vor epuiza, nepotii nu vor avea pt incalzire sau lumina, inteleg ca unii n-au copii deci nici un viitor, dar totusi multi au sau vor avea, ei nu au dreptul la o viata buna?
    chiar daca s-ar trensforma in desert Romania, petrolul se mai foloseste si in industria de sinteza, rafinarii, nu vom putea trai in desert doar cu panouri fotovoltaice…

  10. Strig pe toate site-urile in disperare din 12 martie, pentru ca vedeam ce vine…acum incepeti sa vedeti adevarul. De ce nu iesiti in strada? Am fost o mana de oameni in acele 3 zile in Piata si ne-a balacarit toata presa. Nu, nu am fost nici pesede nici alte partide care oricum sunt toate la fel si nici pro-rusi. Romanu’ este obedient vizibil, cu mascuta pe fata, el se uita la digi sri, si se lasa termoscanat pentru potol si alte cumparaturi. CE NU INTELEGETI ? CA SUNTEM CONDUSI DE ANTIROMANI IMPOTRIVA ROMANIEI? Toate legile sunt impotriva noastra/ Am devenit infractori bolnavi in tara noastra. Cand va treziti? Ce inseamna revolta la voi? DOAR CATELEALA PE POLITICA SI PE FURAT SI PE CIOLAN. ATAT PUTETI. ATAT STITI. RUSINE.

  11. Vindeti ba liberalilor, cit mai aveti timp! In loc sa infintati o Companie nNtionala pentru resurse energetice, voi vindeti perimetre la straini si luati prraful de pe toba, din redevente!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.