Statul scoate profit din producția de medicamente

Producătorul de medicamente Antibiotice Iași, deținut de statul român prin Ministerul Sănătății, a obținut în 2019 un profit înainte de impozitare de 35,2 milioane de lei, valoare similară celei din 2018, în ciuda faptului că taxa clawback a crescut cu 15% față de anul anterior, ajungând la valoarea de 42,2 milioane lei. Profitul brut și taxa clawback aferente anului 2019 au fost în valoare de 77,39 milioane lei, cu 8% mai mare decât în 2018 (71,57 milioane de lei). Antibiotice a obținut de asemene în anul 2019 venituri din vânzări în valoare de 389,71 milioane lei, cu 7% mai mari în comparație cu valoarea înregistrată în anul 2018.

Profitul din exploatare în valoare de 41,56 milioane lei a fost cu 6% mai mare în comparație cu valoarea înregistrată în anul 2018 ca urmare a bunei gestionări a costurilor de producție.

Compania din Iași a raportat cel mai mare ritm de creștere al vânzărilor la export din ultimii cinci ani. Astfel, în anul 2019, exporturile au reprezentat 40% din cifra de afaceri a companiei, ajungând la 152.1 milioane de lei, cu 25% superior nivelului înregistrat în 2018. Această creștere reprezintă cel mai mare ritm din ultimii cinci ani.

2019 a fost primul primul an în care vânzările de produse finite pe piețele internaționale au devansat semnificativ vânzările obținute pentru substanța activă Nistatină. Astfel, principalul motor de creștere la export l-a reprezentat vânzarea de produse finite care, în teritoriile unde compania Antibiotice are deschise reprezentațe comerciale (Vietnam, Republica Moldova, Ucraina, Serbia), a înregistrat o creștere de peste 65%, comparativ cu cea obținută în 2018, ajungând la valoarea de 44,4 milioane de lei.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Pai, in buna traditie romaneasca, daca e profitabila trebuie negresit vanduta. Ce mai asteptam? :))

  2. Ok, scoate profit din vanzarea de medicamente, este ceva normal un consum moderat si nu engros de medicamente cum se practica de cativa ani. Dar se pune o intrebare decenta dupa cat investesc romanii in tratament:
    – Ce bonusuri sau investitii, ori procent din profit se returneaza clientului cumparator in locul ineficientei si netratarii bolilor pentru care se cumpara si inghit cetatenii?
    Mica reducere de 0,2% doar pe card de fidelitate, depasirea cumparaturilor peste 50-60 lei in farmacie,minuscul procent desi preturile sunt uriase incat nu se simte acea minuscula reducere, chiar in urma consumului de medicamente care au efect pervers: iei pentru inima, cap, raceala si iti distruge ficatul si nu numai!

  3. Sa fim noi sanatosi de cate ori au vrut sa o matraseasca, s-o vanda etc. Noroc cu unii angajati, vechi, care au pretuit si si-au dedicat priceperea pentru a o conduce asa cum trebuie si uite ca aduce profit statului si nu putin. Asa trebuia sa fie si Institutul Cantacuzino si alte cateva fabrici care insa nu au avut soarta Antibiotice si au inchis demult portile. De apreciat aici nu e statul ci persoanele care au luptat impotriva sistemului ca acesta fabrica sa supravietuiasca si mai apoi sa prospere. Trec uneori pe acolo si este loc inca de investitii. Sunt cateva cladiri dezafectate care pot fi repuse pe linie. Doar sa nu isi bage dracu coada, adica politicul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.