Statul votează împotriva listării Hidroelectrica la BVB

Reprezentanţii Statului-acţionar majoritar fac anti-joc în adunările generale cu acționarul minoritar Fondul Proprietatea (FP). Statul a votat împotriva listări Hidrolectrica la Bursă, pentru că încă nu a fost abrogată Ordonanţa Guvernului privind proiectul abandonat al înfiinţării Electra şi Hidroenergetica, potrivit unui raport al FP.

AGA Hidroelectrica a fost convocată a urmare a solicitării formulate de către Fondul Proprietatea, tocmai pentru a se dezbate listarea la bursă a companiei, aşa cum, de altfel, legea de constituire a Fondului prevedea.

Poziţia Statului este o replică la deconspirarea de către administratorul FP, Franklin Templeton Investment Management, a contractelor secrete de furnizare directă a unei cantităţi de energie ieftine cu care Hidroelectrica ar fi câştigat circa 90 mil. euro, dacă ar fi vândut-o prin bursade specialitate.

Temeiul invocat de reprezentanții Statului, la votul împotriva listării Hidroelectrica, este mai mult decât birocratic, de vreme ce, încă de la începutul lunii, Guvernul a renunţat la comasarea producătorilor de energie şi cărbune în cele două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica. Dar ordonanţa nu a fost abrogată şi blocajul a fost obţinut instantaneu.

Poziţia Statului a fost suficient de rigidă încât să nu fi fost căutate soluţii de rezolvare a dilemei birocratice, fiind invocată o ordonanţă care ar fi trebuit revocată.

Mai mult, indisponibilitatea pentru negocieri a reprezentanților Statului s-a manifestat şi când au arătat cu degetul tot spre Fondul Proprietatea, invocând faptul că Hidroelectrica nu ar putea fi listată pentru că „este implicată în litigii privind înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica”. Litigiile au fost declanşate de Fondul Proprietatea şi sindicate şi „se află încă pe rolul instanţelor de judecată”, ar fi răspuns Statul, potrivit raportului FP trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

A mai fost invocată şi poziţia strategică pe care Hidroelectrica o deţine în economie, ceea ce ar impune o strategie de privatizare, care să fie aprobată de către Guvernul României. După aprobarea acestei strategii listarea Hidroelectrica va fi introdusă pe agenda următoarei adunări generale extraordinare a acţionarilor.

Fondul Propietatea a mai cerut şi convocarea AGA la Nuclearelectrica tot în scopul listării, fiind acţionar minoritar la cele două companii, cu 20% din acţiunile Hidroelectrica şi 10% din cele ale Nuclearelectrica.

Hidroelectrica este a doua cea mai valoroasă companie din portofoliul FP, cu peste 20% din valoarea activului net de circa 16 miliarde de lei. Nuclearelectrica este a patra, cu 4,6% din valoarea activului FP.

Pe primul loc este pachetul de 20 % din acţiunile OMV Petrom care au o pondere de 26,8% din , iar pachetul de 15% din acţiunile Romgaz are opondere de 7,6%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.