S-a decis regia congresului extraordinar

Statutul, buturuga de care se împiedică Dragnea

Comitetul Executiv Național al PSD i-a împlinit, la comandă, cererea liderului partidului pentru convocarea unui congres extraordinar. Data nu a fost stabilită încă, pentru că aceasta depinde strict de jocurile și negocierile de culise care se vor purta până atunci între diversele tabere interne.

Se vehiculează ca zi dedicată unui astfel de eveniment fie 10, fie 17 martie. Liviu Dragnea a declarat că scopul principal al unui astfel de eveniment în sânul PSD este „relansarea programului de guvernare“. Dincolo de afirmațiile acestuia, orice pesedist știe că se urmărește decapitarea incomozilor care au pactizat cu Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose. Altfel spus, sunt mai multe ținte care vor fi executate, printre care vicepreședinții incomozi, președintele executiv, secretarul general adjunct, precum și o parte dintre președinții interimari ai celor zece filiale din țară.

Din cine o să curgă mult sânge

Se știe de ceva vreme că în PSD nu va fi liniște până ce Liviu Dragnea nu va reuși să-și reimpună 100% controlul peste tot. Dacă pentru o parte dintre pesediștii vechi, oameni de-ai foștilor premieri Adrian Năstase și Victor Ponta, o astfel de abordare i-a băgat de-a dreptul în sperieți și i-a mobilizat să-i facă opoziție lui Dragnea în ultimul an, nu același lucru se întâmplă cu restul colegilor lor. Astfel, vicepreședinții Ecaterina Andronescu, Doina Pană, Nicolae Bănicioiu, Ionuț Vulpescu, Gabriel Petrea (liderul TSD) riscă să-și piardă calitatea de membru în forurile decizionale ale partidului. Alegerile din cadrul viitorului congres extraordinar nu vor fi floare la ureche nici pentru fostul premier Mihai Tudose, devenit și el un vice indezirabil. La rândul său, și numărul 2 din partid, Niculae Bădălău, este încercat de ceva emoții puternice. „Baronul Ficățel“ de Giurgiu știa foarte bine, încă de dinaintea vacanței sale intempestive și prelungite, petrecută în Mexic, în timp ce la București era îndepărtat Mihai Tudose din Executiv, că gestul de a i se opune lui Dragnea nu-i va fi iertat. Bădălău este la fel de convins ca și majoritatea colegilor săi din organizațiile din sudul țării că va rămâne fără postul de la nivel național și, posibil, chiar fără șefia organizației giurgiuvene, vânată de fostul șef al Transporturilor Răzvan Cuc. „Este și cadrul cel mai bun pentru ca și cei care au făcut scrisori și le-au transmis să le susțină și să le dezvolte“, a precizat Dragnea despre „cazul Bădălău“. Sabia lui Damocles atârnă și deasupra capului secretarului general adjunct, vocalul Codrin Ștefănescu. Liviu Dragnea afirmă că are o relație normală cu acesta, numai că deja Ștefănescu este lăsat de căruță cu mersul treburilor din spatele ușilor închise de la vârful PSD. „Domnul Codrin Ştefănescu vorbeşte cam mult faţă de poziţia pe care o are în partid. Cam mult şi cam rău“, a concluzionat preşedintele PSD.

Betonul din curtea PSD

„Am stat cu Niculae Bădălău şi cu Marian Neacşu, cred că două săptămâni, cu juriştii de la partid, să găsim o soluţie să simplificăm alegerile. Şi n-am găsit nicio soluţie. Statutul este beton făcut. Nu putem să identificăm niciun artificiu ca să-l simplificăm şi atunci trebuie să mergem pe varianta asta“, caracteriza Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, noul regulament intern al celor din Șoseaua Kiseleff, nr. 10. Liderul PSD, Liviu Dragnea, unul dintre artizanii statutului, dar și cel care l-a și susținut, știe foarte bine toate piedicile pe care le are în fața sa orice președinte socialist care vrea să-și schimbe echipa din mers. O portiță ar fi ca, potrivit unui articol, din poziția de președinte al PSD, să solicite Comitetului Executiv Național votul de încredere pentru activitatea desfășurată pentru membrii Biroului Permanent Național, membrii Guvernului, secretarul general, secretarii generali adjuncți și secretarii regionali ai PSD. Însă un alt articol din statut stipulează că președintele executiv este numit și revocat de către congresul partidului. Numai că Dragnea vrea mai mult. Acesta joacă tare cu mandatul pe masă, astfel încât să-și umilească la maximum adversarii în fața întregului activ de partid, iar oprobriul acestora să servească drept lecție pentru viitor tuturor celor care vor mai îndrăzni să i se opună fățiș.

Marian Oprișan, o altă piatră în pantof

Cea mai sigură soluție pentru Niculae Bădălău ar fi ca înainte de congresul extraordinar să-și dea demisia din postul de președinte executiv. O altă situație cu cântec este și cea a liderului de la Vrancea, Marian Oprișan. Șeful PSD este nemulțumit de multă vreme de opoziția pe care i-o face Oprișan. Și în cazul baronului vrâncean lucrurile sunt complicate din cauza statutului. Conducerea centrală are posibilitatea să intervină într-o filială doar dacă postul de președinte este vacant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

1 Comentariu

  1. ‘La al nspelea Congres/Liviu Dragnea reales”!Hai ca se simtea nevoia ,duceam dorul Congreselor si Cincinalelor!Baga si un Cincinal,tovarasul Dragnea ,poate schimba si numele partidului,pentru inceput in PMR si, mai incolo,daca situatia internationala o permite ,in PCR!Si bineinteles tovarasul de drum ALDE,care poate juca rolul PSDR candva..adica se unifica cu PSD!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.