Sterian, Transgaz: Suntem la 76,5% grad de umplere a depozitelor 

Programul de stocare gaze în depozitele subterane ale României este devansat, gradul de umplere fiind deja de 76,5%, la 50 de zile de sfârșitul ciclului de injecție (30 octombrie), iar România are și producție curentă, prin urmare este într-o poziție mai bună decât alte țări din UE, spune directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Transport, răspunzând unei întrebări a Cotidianul.ro privind riscurile energetice ale iernii ce vine pentru români.
„Producția internă poate ajunge la 26 de milioane de metri cubi pe zi, odată ce BSOG, în Marea Neagră s-a angajat să mărească producția. Extracția din depozite merge până la 31-32 de milioane de mc zilnic, ceea ce ne duce la resurse disponibile pentru la iarnă de 58 de mc pe zi. Atât a fost consumul maxim în ultimele ierni, când, și trebuie să spunem asta, și consumul industrial era mai mare. Acum, parte din industria grea s-a închis, consumul industrial este mai scăzut. Nu vom avea probleme cu gazele în România, nu văd motive pentru o eventuală raționalizare a consumului”, arată Sterian. Cât despre importuri, dat fiind scenariul probabil al sistării exporturilor de gaze rusești către mare parte din țările UE, directorul Transgaz spune că și aici există soluții: „Putem aduce GNL aduce prin terminalele de la turci și la greci, prin terminalul de la Levitusa care are cantitate mai redusă, dar ce se poate prelua de acolo ar fi suficient pentru o situație de forță majoră…Există infrastructură operațională să aducem gaze din Azerbaidjan, să aducem GNL din Turcia, dar aici așteptăm să vedem ce fac bulgarii, cum rezolvă problemă interconectivității cu rețeaua turcă. Există cu Azerbaidjan memorandum pentru a aduce gaz. Mai sunt probleme pe partea de acorduri de a folosi infrastructura din Grecia.”
România are producție proprie de gaze din trei surse: Romgaz, Petrom și BSOG , extracție din depozite și, deocamdată, importuri din Rusia, via Turcia și Bulgaria. Cerințele Comisiei Europene pentru toate țările membre UE este ca gradul de umplere a depozitelor să fie de cel puțin 80%, la sfârșitul lunii octombrie. Sterian spune că procentul va atinge 90%.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1091 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Deci inca nu s-a ajuns la 80% asa cum sustineau unii inca de acum 1-2 saptamani.

  2. Toti raporteaza ca „avem depozitele pline”,nu ca ne ajunge pina in primavara.

  3. … iar in iarna sa-l chemam sa ne spuna ca totul este bine.E simplu, ai spus, sa te vedem la raport!

  4. Ciuca ne stinge lumina din ” solidaritate” cucei care ne-au luat toate resursele. Tot ciuca le va da și gazele noastre moca din solidaritate. Pai asta e solidaritate sa mori de frig în casa, sa mori de foame și sa hrănești refugiatii altora? Asta e prostie si crima organizata de alde laien borel iohanis si ciuca. Nu exista solidaritate la crima nationala.

  5. Vorbeste si Sterica la ordin! Si apoi cine garanteaza ca procentul laudat este cel real cand toti cei de sus vorbesc mai nou numai limba comunitara. Deja vine timpul rece si consumul de gaz incepe sa creasca iar cota pentru umplere va scadea proportional cu intrarea in anotimpul rece. Dar marele pericol poate veni oricand de la mafiotii cei mari ai Europei care sa reorienteze parte din gazul programat pentru depozitare. Il vede cineva pe Iohanis zicand ‘halt’ ?

  6. Care si din cate depozite? In depozitele romanesti unde e stocat gazul cumparat de republica Moldova? Pe unde pana prostului carati spre moldova gaze si kerosen cu cisternele de nu se mai vad pe drumurile nationale? Zilele trecute la tv, prompteristele anuntau ca a inceput sa se scoata gaze din depozite! Care e adevarul? Put tare minciunile horcaitoare!

  7. Da ,am o intrebare : asta din poza-i Sterica sau „taica Lazar „? Stiti care nu ? Sau am eu „orbul gainilor „?

  8. Cei care au facut cariere la varf in Romania postdecembrista sunt cu putine exceptii oamenii securitatii.

  9. Domnule Sterian ,ori cum romanii nu va cred ce spuneti ,dar o sa simtim pe pielea noastra la iarna ,daca veti reusii sa asigurati populatiei, institutiilor statului roman si la fel industriei, toate conditiile normale oamenilor.

  10. gaze garla!
    Cu 5 lei per mc. Austriecii au cu 2 lei, tot de la noi?
    Taica, mergi la gradinarit, nu te pricepi!
    Cum este posibil sa nu avem gaze multe si ieftine, cand suntem pe locul II, la productia de gaze in Europa? Rusii, sunt in Asia.

  11. Avem cele mai mici depozite de gaz din Europa dar și cel mai mic grad de umplere, necesari estimat e de 12 miliarde mc, iar noi avem aprox 2miliarde MC. Probleme va fi și energia electrică pentru că iar s-au ocupat galvejiti prin Popescu și Werner de distrugerea sau vânzarea capacităților energetice.

  12. VREM 95% CA SA FIMMAI LINISTITI,PEVREMEA LUI CEAUSESCU SE PUTEA,ACUM DE CE NU MA SINTEM CONSTIENTI,SINTEL
    M IN STARE SA VINDEM TOT.

  13. Lipsește ce-i mai însemnat din comunicat; se scot gaze din România doar cîte se coandă sau sînt lăsați! Mai e posibilitatea că ce-i citat mai jos să fie o altă minciună; de fapt din România se exportă la greu. Cine știe dacă gazele ce aic ei că „tranzitează” nu sînt de la noi?
    „Producția României a ajuns la 25 milioane metri cubi pe zi, prin stabilizarea producției la OMV Petrom, prin creșterea de producție la Romgaz…Prin punerea în producție a zăcămintelor Ana și Doina de către Black Sea Oil and Gas vin 3 milioane de metri cubi pe zi. Au solicitat să mărească producția cu încă un milion de metri cubi pe zi și să ajungă la 4 milioane de metri cubi pe zi.” (Sterian, același comunicat ciuntit)

  14. Cât e factura la casa poporului?avem cele mai mici depozite și rezerve din UE, 100 la suta in iarna rămânem fără gaz și curent după jaful istoric galvejit din energie , miliarde de euro furt

  15. Măi copilași iubiți:dar voi nu va bucurați că depozitele sunt mai pline?Nu va bucurați că începem să nu mai depindem de ruși.Imi dau seama câtă fiere distructivă zace în ficaturile voastre.Tot ce nu seamănă cu povestea voastră bolnavă este combătută.Degeaba, iubiți postaci.Dar voi nu mai munciți?Latrati doar,așteptand o ciosvârtă de la lumea pe care o abhorati?Eu mai muncesc,uite chiar acum îmi așez lemnele pentru iarnă,noi in Bihor nu avem toți racordarea la gaz, și-mi iau pauză numai sa văd cât de frustrați sunteți că ….depozitele se umplu de gaz.Ma uimiti cat de ridicoli sunteti.Atentie:a fi ridicol nu-i totuna cu a fi prost.Stiti voi asta.Ca Putin va muri de foame că nu va putea vinde prea mult gaz, că -l arde la sonde sau puncte de distribuție.Pentru că nu poate opri sondele, știați asta.Ca majoritatea nu sunteți proști.Credeti- mă pe cuvânt.Va înțeleg frustrarea.Sper sa vă treziți!O zi frumoasă dragi postaci.Chiar dacă nu pot explica asta,va respect,chiar daca depășiți măsura bunei situări in lume.Vin vremuri grele pentru toți:și pentru mine și pentru voi.Imi cer iertare pentru greșelile gramaticale.Va iubesc totuși.

  16. Cresteti presiunea in depozite, sa incapa peste 100%. Lemnul ramane cel mai natural, cel mai regenerabil material combutibil. In plus, hraneste si padurile cu CO2, un fel de perpetum mobile. Evident, nici Grete si nici Ursula n-au auzit de asta, ca n-au fost la scoala.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.