Studenți români inventează un scaun inteligent

O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a creat, în cadrul unui concurs IT de 24 de ore, un scaun inteligent cu șase senzori, care îl avertizează pe ocupant că are o postură incorectă la birou sau că a stat prea mult în poziția șezând, potrivit Mediafax.

Ionuț Danci, membru al echipei de studenți din anul III de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN, a declarat că a fost dezvoltată și o aplicație pentru telefonul mobil, care culege date pe parcursul unei perioade și creează un profil al spatelui ocupantului scaunului inteligent.

Cu 100 de euro mai scump

„Am creat un scaun inteligent, Officer, pentru angajații din multinaționalele din Cluj-Napoca. Sunt mii de persoane în firmele de IT care stau zilnic 8 ore pe același scaun. Dar și pentru funcționarii din instituții. Problema este că ei stau într-o postură greșită pe scaun și venim în sprijinul lor. Scaunul nostru, dotat cu șase senzori, pentru partea de șezut și în zona spătarului, în momentul în care sesizează că ocupantul stă într-o poziție greșită, trimite o notificare de avertizare prin Wi-Fi pe calculatorul pe care lucrează acesta, pentru corectarea posturii. De asemenea, dacă a stat prea mult timp așezat pe scaun, trimite o altă notificare. Am dezvoltat și o aplicație pentru telefonul mobil, care culege date pe parcursul unei perioade și creează un profil al spatelui ocupantului, astfel că putem să ne dăm seama ce probleme are și putem să emitem recomandări pentru doctor“, a spus Danci. Potrivit acestuia, echipa ar dori un parteneriat cu o firmă care produce sau care comercializează scaune de birou și care ar putea integra sistemul de senzori.

„Ar costa 100 euro în plus față de prețul scaunului normal“, a subliniat studentul clujean.

George Flutur, un alt membru al echipei, a declarat, la rândul său, că senzorii au fost confecționați manual de către membrii echipei.

Idei inovative

„Înainte de utilizarea scaunului inteligent are loc o calibrare a senzorilor și a posturii pentru fiecare persoană în parte care stă pe scaun, iar în momentul în care poziția nu este corectă, se emite o notificare, iar persoana respectivă știe că trebuie să-și corecteze poziția“, a afirmat Flutur.

Un alt proiect dezvoltat în cadrul hackathonului a fost un frigider smart care poate semnala ce alimente lipsesc și ce alimente există în frigider pentru a crea o rețetă de mâncare, dar și un dispozitiv, Wake Z, care se aplică pe antebraț și ajută o persoană să se trezească odihnită, monitorizând pulsul în timpul somnului.

Cele trei proiecte au participat sâmbătă, timp de 24 de ore, la un hackathon organizat în cadrul Innovation Labs Cluj, care este este cel mai mare program de antreprenoriat din țară adresat studenților, ajuns la cea de-a 6-a ediție.

Programul ajută tinerii antreprenori să-şi transforme ideile inovative în prototipuri viabile și în afaceri de succes sub îndrumarea unor antreprenori, mentori și specialiști în domeniul tehnologiei din Cluj-Napoca. La hackathon au participat 20 de proiecte, din care au fost selectate 8 ce au fost înscrise în programul de mentorat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Tudor Andreescu 43 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Normal! Cum ardelenii sunt grei de cap, gandesc cu ” opozabilul „, care are nevoie de un scaun inteligent.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.