SUA, îngrijorate de exerciţiile militare Turcia-China

Aviaţia militară turcă a efectuat în secret un exerciţiu împreună cu aviaţia chineză, la scurt timp după ce guvernul de la Ankara a refuzat să-şi mai deschidă spaţiul aerian pentru antrenamentele aviaţiei israeliene. Antrenamentul turco-chinez este o premieră pentru acest stat membru NATO. Administraţia americană a contactat imediat Ministerul turc de Externe, precum şi diplomaţia de la Ankara, pentru a cere informaţii despre caracterul exerciţiului militar.

Informaţia a fost publicată de cotidianul turc „Taraf”, care citează surse militare din Turcia şi din Occident, scrie „Hurryiet”. Exerciţiul „Anatolian Eagle” era executat în fiecare an în Turcia, cu participarea aliaţilor din NATO sau a unor state partenere, însă niciodată a Chinei. Autorităţile turce au refuzat accesul în spaţiul aerian al ţării pentru aviaţia israeliană, astfel încât piloţii israelieni au ales România ca ţară în care să aibă loc antrenamentele. Decizia luata la Ankara a venit după moartea a nouă cetăţeni turci în intervenţia trupelor speciale israeliene asupra unui convoi umanitar cu destinaţia Gaza, în luna mai.

Exerciţiul militar din Turcia a presupus colaborarea între piloţi din două alianţe militare diferite: NATO şi Organizaţia de Cooperare Shanghai. Din cea din urma fac parte Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, în timp ce mari inamici ai Occidentului precum Iranul au statut de observator.

Tot în septembrie au avut loc exerciţii militare în cadrul OCS, cu participarea piloţilor chinezi şi rusi. Exerciţiile s-au desfăşurat la baza militară rusa de la Kant, în Kîrgîzstan, o ţară cu un regim instabil, unde se află şi o bază militară americană.

Nici relaţia Turcia-UE nu este lipsită de tensiuni, ministrul turc pentru Afaceri Europene acuzând UE că aplică standarde duble în relaţia cu Ankara. „Nu vrem nici un fel de tratament special, dar nu vrem nici condiţii suplimentare de îndeplinit”, a declarat oficialul, adăugând că Turcia are o poziţie mult mai bună decât state care beneficiază de ridicarea regimului de vize UE. Negocietrile de aderarea trenează din 2005, cu Franţa şi Germania împotrivindu-se aderarii unui stat musulman cu o populaţie de aproape 80 de milioane de locuitori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.