Sunt şi super campioni printre cei care au trucat meciuri?

Informaţiile din presa britanică pot genera speculaţii la nivelul marilor jucători. Premierul David Cameron cere anchetă independentă. Ce a povestit Djokovic.

Se solicită anchete în regim de urgenţă

Ştirea privind meciurile trucate din tenis a explodat sâmbătă în presa din Marea Britanie şi a fost preluată luni şi de presa din România. Dar dacă Chris Kermode, şeful ATP (organismul care se ocupă de tenisul masculin) este reticent şi a lăsat să se înţeleagă că nu este dispus să declanşeze o amplă anchetă, oficialii britanici au solicitat luni anchete urmate de măsuri severe. Secretarul de stat pe probleme de sport din Marea Britanie, John Whittingdale a cerut Federației Internaționale de Tenis să demareze o investigație privind aranjarea meciurilor. „Sper că ITF va lansa imediat o anchetă urgentă și complet transparentă”, a spus Whittingdale.

De la cel mai înalt nivel guvernamental, premierul britanic David Cameron a cerut şi el o anchetă independentă. Conform Daily Mail, purtătorul de cuvânt al primului ministru a declarat: „Este profund dureros faptul că încă un sport se confruntă cu astfel de acuzații grave, cu acuzațiile care le-am văzut în alte sporturi, cum ar fi atletismul și fotbalul. Oamenii care suferă cel mai mult sunt fani acestui sport și primul ministru va dori să vadă aceste aspecte investigate de către autoritățile independente”. Şi o informaţie de ultimă oră, sunt suspecte de a fi fost aranjate, şi 50 de meciuri din 2015.

Avem campioni printre „blatişti”?

BBC, de unde a plecat totul, susţine că există o listă cu numele jucătorilor de tenis suspectaţi că ar fi trucat meciuri în folosul mafiei pariurilor din Rusia şi Italia, dar niciun nume nu a fost dat (şi probabil nu va fi dat prea curând) publicităţii. Totuşi, treiinformaţii sunt clare în presa britanică:

1. Un număr de 16 jucători din top 50 ar fi implicaţi în trucarea unor meciuri în ultimii 10 ani;

2. Printre aceştia se află jucători care au cucerit titluri de Grand Slam, care sunt în activitate;

3. Un număr de 8 dintre jucătorii raportaţi (suspectaţi) evoluează la Australian Open în 2016.

Plecând de la cele 3 informaţii, avem următoarele elemente cunoscute:

– Între 2005 şi 2015, turnee de Grand Slam au fost câştigate doar de: Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Stan Wawrinka, Marin Cilic, Juan Del Potro şi Marat Safin.

– Cu excepţia lui Juan Del Potro şi Marat Safin, toţi ceilalţi campioni sunt în activitate.

– Toţi campionii aflaţi în activitate participă la Australian Open 2016.

Djokovic şi Federer cer nume

Luni seara, doi dintre câştigătorii mai multor turnee de Grand Slam, Novak Djokovic şi Roger Federer au solicitat atât presei, cât şi organismului care a efectuat verificări şicare a lansat acuzaţii să dea publicităţii numele celor implicaţi. Cei doi şi-au dat probabil seama că asupra ar putea plana suspiciuni, după modul în care au fost date informaţiile din presă. Mai mult, Djokovic a povestit, citat de Daily Mail, că în 2007 persoane din staff-ul său a fost contactat de către reprezentanţi ai mafiei pariurilor pentru ca el să piardă meciul din primul tur de la Sankt Petersburg Open. Oferta a fostde 100.000 de USD. Jucătorul sârb a menţionat nu doar că oamenii din staff-ul său a refuzat, dar el nici nu a participat la turneu, fiind accidentat. La vremea respectivă, Djokovic se afla pe locul 16 în clasamentul ATP. Verificând fişele turneului din Rusia,am descoperit o „minune”: Nikolay Davydenko, numărul 3 mondial, a pierdut cun 6-1, 5-7, 1-6 în turul II, meciul cu Marin Cilic (pe atunci un jucător modest), croatul venind din calificări. De altfel, Davydenko a fost cel mai suspectat jucător din circuitul ATP ca fiind implicat în trucarea meciurilor, el fiind şi suspendat din această cauză.

Analiză

Tenisul, sau „sportul alb” cum mai este denumit, a fost de neatins până acum. Niciodată nu s-a făcut o aluzie la luarea unor stimulente interzise de către jucători sau jucătoare. Oficiali din tenis, au susţinut că nici măcar în gând să nu-i treacă cuiva să pronunţe cuvântul doping. Subiectul este unul tabu, deşi în arenă jucătorii depun eforturi uriaşe, joacă şi 6 zile din 7 la temperaturi ridicate etc etc. Până la afacerea „Davydenko” şi meciurile trucate în folosul mafiei pariurilor era un subiect tabu. Dar ceea ce s-a descoperit în cazul rusului a fost prea evident. Cu toate acestea,actuualul şef al ATP (mă mir că nu se face vreo referire şi la fetele din WTA) respingeideea că ar exista meciuri trucate. El vrea probe chiar mai clare decât cele din justiţie. S-ar putea să existe. Modul în care au apărut unele informaţii în presa britanică mă fac să cred că sunt blindaţi cu probe. Un lucru este cert: începând din acest ianuarie 2016, tenisul nu va mai fi ce a fost. Până acum – mă refer la nivelul fanilor – existau unele suspiciuni privind unele rezultate anormale. Au fost puse exclusiv pe seama inerentelor surprize. Chiar dacă la casele de pariuri, cotele celor care produceau surpriza era exorbitante. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după ce se vor da cărţile pe faţă. Tare îmi este teamă că vom avea şi în tenis un „Lance Amstrong”. Pe invers. Rutierul american s-a dopat pentru a câştiga curse. În tenis, jucători de mare valoare s-au „dopat” cu bani, pentru a pierde meciuri. Ambele situaţii sunt inacceptabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.