Tabloul României în perioada șefiei la Consiliul UE

România ocupă 5,3% din suprafața Uniunii Europene, deține 3,8% din populația Uniunii, are un PIB echivalent cu 1,2% din cel al UE, este numărul unul la producția de semințe de floarea soarelui, prune și nuci în spațiul comunitar, are cele mai mare număr de proprietari de locuințe din UE (96,8%), este al treilea stat membru ca independență energetică, ocupă locul doi ca procent de studenți de sex feminin în IT&C (30,9%) și ca procent de femei specialiști angajați în IT&C (25,7%) și are cea mai mică vârstă medie la prima căsătorie pentru femei (27 de ani) și a treia cea mai mică pentru bărbați (30,4 ani).
Acestea sunt câteva dintre informațiile pe care biroul european de statistică – Eurostat – le-a prezentat cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră. PIB-ul pe cap de locuitor este de 9.500 de euro, comparativ cu 30.000 de euro în UE, densitatea populației (locuitori pe km. pătrat) este de 84 în România față de 118 în UE. 76% din exporturile României se duc în UE și un procentaj asemănător îl reprezintă importurile din spațiul comunitar. Rata de ocupare pentru bărbați este de 77,3% în România, față de 78% în UE, și 60,2% pentru femei, comparativ cu 66,5% în Uniune.
Deficitul bugetar al României este de 2,9% din PIB, față de media de 1% în UE. Maximul admis este de 3%. La datoria publică stăm mult mai bine, 35,1% din PIB în România, față de 81,6% în UE. Nivelul de alertă este de 60%. În schimb, la ponderea taxelor în PIB situația nu e bună deloc: 25,8% din PIB, față de 40,2% în UE. La acest capitol devansăm doar Irlanda. Rata anuală a inflației este de 3,2% în România comparativ cu 2% în UE. La investiții (formarea brută de capital fix % din PIB) avem un 22,4 față de de 20,2 în UE. Ponderea producției în economie (valoarea adăugată a producției în % din PIB) este de 20,1 la noi și 14,7 în UE.
România are 17,8% din populație peste 65 de ani, față de 19,4% în UE. În schimb, la populația de sub 15 ani situația este asemănătoare cu cea din spațiul comunitar, 15,6%.  Rata de fertilitate (număr de copii/femeie) este de 1,64 la noi și 1,6 în UE. Rata șomajului este de 3,9% în România și de 6,7% în UE. Rata șomajului pentru persoanele de sub 25 de ani este de 16,2% la noi și de 15,2% în UE. Un capitol care nu ne face cinste este cel al ratei riscului de sărăcie sau excluziune socială – 35,7% din populație în România, față de 22.5% în UE.
La nivelul educțaiei, cifrele noastre nu arată bine în raport cu cele europene. Avem 26,3% din populație (persoane de 30-34 ani) care au absolvit învățământul superior, față de 39,9% în UE. Rata abandonului în învățământul preuniversitar este de 18,1% la noi și de 10,6% în UE.
România cheltuie pentru activitatea de cercetare și dezvoltare 0,5% din PIB, comparativ cu 2,07% în UE. Avem 5,9% din salariați în producția de înaltă și medie tehnologie, cu puțin peste meria europeană, de 5,8%.
25% din energia produsă în România este regenerabilă, față de 17% în UE. Gradul de dependență energetică (% importuri în consumul energetic) este de 22,3% la noi și de 53,6% în UE.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.