Tăriceanu arată către Comisia Europeană: „Nu îmi imaginez că își va asuma”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marți, făcând referire la sistemul judiciar, implicit la existența și funcționarea protocoalelor ani de zile, că o responsabilitate are și Comisia Europeană, dar nu își va asuma acest lucru.

„Comisia Europeană are o responsabilitate cu tot ce se întâmplă, nu îmi imaginez că iși va asuma responsabilitatea. Nouă ne revine această responsabilitate. Ce să facă Comisia Europeană? Că au făcut o treabă superficială? Că au știut și nu au făcut nimic? Rămâne ca noi să ne facem treaba și cred că nu e mult spus dar trebuie să existe niște răspunderi. Aceste încălcări la legislatie penală, adăugări la lege, aceste protocoale adăugau și încălcau, nu pot să rămână la nivel de simple constatări, cred că trebuie să fie responsabilități asumat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Tăriceanu a afirmat la finalul lunii ianuarie, că reacţiile din ultima perioadă ale liderilor Uniunii Europene, referitoare la România și la modificările aduse legilor Justiției, au arătat că există o denaturare a informaţiilor care ajung la forurile europene.

Despre revocarea lui Kovesi

Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat marți, întrebat dacă va fi sesizată Curtea Constituțională, în cazul în care președintele Klaus Iohannis va refuza revocarea Laurei Codruța Kovesi, că rolul ar reveni Guvernului și premierul trebuie să își asume această poziție.

„Cred că va ajunge la CCR (n.r.: în cazul refuzului președintelui de a revoca procurorul șef al DNA). Dar dacă analizăm lucrurile cum sunt, conflictul poate să fie între Executiv și președinte, deoarece raportul este făcut de ministrul Justiției, în raport cu președintele. Sigur, Constituția dă dreptul și președinților celor două Camere, dar lucrurile sunt foarte clare și vom vedea că logic ar fi ca ministrul Justiției și premierul să fie cel care se sesizează în acest caz. Nu este justificată sesizarea Curții în această situație, e doar o acțiune suplimentară. CCR a decis în mod lipsit de echivoc că președintele nu are un rol esențial privind numirea și revocarea și decizia e limpede. (…) Trebuie să vedem decizia președintelui, nu am discutat foarte mult, dar premierul, oricare ar fi el, trebuie să își asume rolul, nu trebuie să fie altcineva, mai ales că au ministrul al justitiei care e autoritate în domeniu, mă aștept ca guvernul să își asume această soluție”, a spus liderul ALDE.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis ar trebui să accepte cererea de revocare, președintele Senatului a precizat: „Ține de modul în care președintele înțelege să își exercite mandatul. (…) Au apărut protocoalele și modul în care opera DNA prin unitățile de elită, toate informațiile din spațiul public, încălcările Constituției, cuprinse inclusiv în raportul ministrului Justiției (n.r.: raportul privind revocarea procurorului șef al DNA), este greu ca aceste lucruri să fie ignorate”, a mai spus Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Bai nea Taricene, ce dreaq va tot coditi si o dati la intors frate? Si tu si securistul ala de Dragnea, colaboratorul cu soriciul gros! E clar ca am asistat la ilegalitati grave, poate chiar si tradare de tara, ca existenta acestor porcotoale si mai ales continutul lor trebuie clarificat si raspunderile impartite. Faceti frate plangeri penale la DNA si la Parchetul General impotriva institutiilor (sri) si a conducatorilor lor (Maior, coldea, Kovesi etc si fortati mana acestor institutii care tocmai asta au in atributii (apararea legalitatii, coruptia si abuzurile de putere si de serviciu! Cineva trebuie sa deschida dosare penale chiar din interior. Va tot invirtiti ca un coi intr-o caldare! Va e frica? Sunteti la putere, parchetele se supun ministrului justitiei deci ce asteptati. Aia cu independenta procurorilor nu functioneaza decat in mintea retardatilor sorosisti, rezistenti si imbecili. Faceti frate ceva ca altfel credem ca prietenul tau Dracnea e manjit urat dupa participarile pe la viloaiele secrete cu alde Coldea Kovesi samd. Te [pomenesti ca e si el „acoperit”. Daca nu, dati-i dreaq pe borfasii de la UE si luati masuri sa asanati justitia asta corupta din Romania

    • Dragut comentariu, parca ne-am intors in anii 50 cind cei de la putere ( cei care si-au perpetuat puterea prin urmasii lor de astazi) taiau si spinzurau ( la propriu ) in Romania. Despre tariceanu numai de bine, caci nu se cade sa vorbesti de rau un om dus cu pluta.

  2. Tariceanu e un escroc cu staif, spre deosebire de escrocul de la Teleorman!
    NU spune un cuvintel despre faptul ca Hotararea CSAT nr 17/2005 care a stat la BAZA Protocoalelor SRI cu TOATE Institutiile statului a fost Adoptata cand el era Premier si Vicepresedinte al CSAT!
    Ca pe Hotararea aceea vom vedea Semnatura lui Tariceanu ca Vicepresedinte CSAT si a lui Basescu, ca Prsedinte CSAT, desi azi amandoi acesti mincinosi se JURA ca habar NU au avut de Protocoale!
    Rusine, Alesandra Stoicescu care NU a intrebat nimic despre Hotararea CSAT nr 17/2005!
    „Plenul CSM a decis, în şedinţa de miercuri, transmiterea către CSAT a unei solicitări de comunicare a Hotărârii din 2005 care a stat la BAZA Protocoalelor. Consiliul a cerut protocolul încheiat în 2003 între SRI şi PNA, dar şi un punct de vedere de la MJ privind protocolul SRI-PÎCCJ.”
    http://www.mediafax.ro/social/csm-cere-csat-comunicarea-hotararii-din-2005-care-a-stat-la-baza-incheierii-protocoalelor-solicitari-si-catre-piccj-ministerul-justitiei-instante-update-cerere-si-din-partea-comisiei-sri-17119852
    Cand va aparea PUBLIC Hotararea 17/2005 o sa spuna Tariceanu ca a UITAT!
    Pariem?!

    • Mămicule, alea albe se ia cu multă apa, altfel uite ce nevricale-ti provoacă. Cand te vei simți in stare, te așteptam toate in salon. Patul la geam e doar al tau, știi bine!

  3. Cum apreciați faptul că politicieni precum Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu sau Liviu Dragnea manifestă tendințe infracționale simțindu-se deranjați de monitorizările MCV, ale Big Brother al NATO sau ale altor servicii interne sau străine unde au reglementat legi sau cu care au semnat alianțe ?

  4. buna,
    O tara ravasita de politicieni incompetenti si corupti. Dovada este data de situatia Romaniei dupa atatea guvernari de stanga ,de dreapta ,de centru,de …de doi bani. Acum au un cal de bataie,”statul paralel”. De acord,lichidati-l! Dar cum veti motiva situatia financiara ,cresterea abrupta a datoriei statului catre banci,deficitul bugetar,deficitul de cont curent (deficitul din comertul extern).
    Sa spuna Tariceanu cum a concesionat „pe neve” un perimetru in M.Neagra catre Sterling Resources Ltd!
    Cred ca din politicienii „vechi” cam 90% trebuie sa plece acasa(unii trebuie cazati pentru a reflecta la ceea ce au facut).

    • Cum sa lichideze ceva ce exista numai in mintea retardata a celor ce fug de justitie ?

  5. Considerați că astfel de comportamente ale politicienilor anterior menționați, precum și ale altora care îi susțin, îi plasează în categoria „suspecților”, pentru cei cu care au semnat alianțe sau pentru cei cărora le-au reglementat atribuții ? Considerați că cei menționați ar trebui audiați de o comisie parlamentară specială constituită pe „studierea neliniștilor unor astfel de parlametari”, referitore la activitățile anterior desfășurate ca politicieni ?

  6. MCVul instituit din 2006 asupra noastra prin acceptare,gratie celei careia ii luau lagarele foc sa instituie „reforme”in justitie in genul securist-comunist din anii 50-60-M.Ghinescu Macovei ,avea drept predilectie sa critice Parlamentul si sa laude Procuratura-sereista,ANI fiind infiintata de aceiasi creatura si care tace acum desi are protocol incheiat cu SRI.Recent, acelasi ANI se opune promulgarii unei legi privind imunitatile parlamentare relativ la sanctiuni pe ultimii 3 ani, ANi vrea sanctiuni pe viata !Prin ANi ce avea protocol,Com Europeana stia desigur si de celelalte protocoale,dar pe ea n-o intereseaza asemenea ilegalitati si abuzuri.Tot ce putut face in materie de minciuna,dezinformare,manipulare contra st.de drept la UE, ac.Macovei a facut,avea pretentia sa fie sefa neincoronata a sistm.judiciar .Si cum au clamat ea cu spume la gura si Basescu „independenta”Justitiei in timp ce erau clostile oualor otravite,a ajuns celebru.Doi „proeuropeni”pe care s-a bazat,au fost Iulia Motoc si Mihnea Motoc, alti doi care activeaza la greu alaturi de agenta „justitiara”Macovei.Indiferent ce ar fi,ea va minti pt.ca este deformata total.Doar ea putea da nastere prin influenta si control unui asemenea sistem propagat in ac.timp.
    Normal ca asumarea revocarii lui Kovesi revine Guvernului,prin demersuri la CCR in cazul refuzului lui Iohannis.Chiar daca e revocata cu o zi inaintea expirarii mandatului,faptul este esential semnificativ.
    Alaturi sunt egal raspunzatori Livia Stanciu, Cristina Tarcea,Augustin Lazar, Simona Marcu si Codrut Olaru,Horodniceanu, Gabriela Scutea ,retrogradari sau inlaturari din sistem,excluderi.CSAM face „cercetari”in loc sa propuna imediat ,cu MJ modificarea si completarea codurilor,fiind improprie in colaborarea la legiferare cu propuneri,indepartarea tuturor normelor incalcate,a judecat.si procurorilor securisti,colaborationisti.

  7. buna,
    Toate acestea sunt de importanta mai mica. Tara ,Romania e tot pe loc de retrogadare in clasamentul UE. Cine a adus-o aici? Guvernele din 92-96,96-2000,2000-2004,2004-2008,2008-2012,2012-2016 si 2016-prezent.
    Un audit extern al fiecarei guvernari,sa se vada ce privatizari,falimentari,jefuiri a facut fiecare.
    Se angajeaza o televiziune,un ziar sa inceapa analiza fiecarei guvernari? Sa stie tot romanul de ce nu sunt drumuri,de ce CFR este un dezastru,de ce nu sunt spitale si scoli,de ce nu avem apa curenta in rural,de ce nu mai avem industrie,de ce nu avem sistem de irigatii,etc. Ar fi mult mai util.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.