Tăriceanu, despre o sesiune extraordinară pentru Directiva UE

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut joi că, în opinia sa, nu are sens convocarea unei sesiuni extraordinare în luna ianuarie pentru a transpune în legislaţia românească Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

„Am să vă spun un lucru foarte direct. Nu văd sensul convocării unei sesiuni extraordinare. Proiectele pe care le avem în vedere și directive europeană are un termen-limită, care este aprilie 2018, și cred că în timpul sesiunii normale putem ca aceste lucruri să le abordăm. Eu, personal, n-am discutat în coaliție, dar vă spun punctul meu de vedere”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă se impune o discuție în coaliție despre o sesiune extraordinară, liderul ALDE a răspuns că: „Dacă vom ajunge la concluzia că acest subiect trebuie să-l discutăm, da, am toată disponibilitatea”.

PSD ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare în luna ianuarie pentru a transpune în legislaţia românească Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, au precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Sursele citate au arătat că PSD se grăbeşte cu elaborarea proiectul privind transpunerea Directivei referitoare la prezumţia de nevinovăţie dat fiind faptul că în luna aprilie expiră termenul de transpunere, în caz contrar exitând posibilitatea intrării în procedură de infrigement.

Pe de altă parte, au arătat sursele citate, transpunerea cât mai rapidă ar viza şi luarea unor precauţii privind eventualele sesizări la CCR sau o eventuală retrimitere în Parlament a propunerii legislative care va rezulta de către preşedintele Iohannis.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a început, miercuri, să dezbată propunerile de modificare a Codului de procedură Penală referitoare la transpunerea în legislaţia românească a Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.

Despre legile Justiției 

Referitor la modificările legilor Justiției, Tăriceanu a declarat că și-ar fi dorit o reformă mai amplă, mai curajoasă, astfel încât să nu mai aibă loc abuzuri.

„Modul în care scoatem de sub incidența factorului politic numirea procurorilor la parchete. Din acest punct de vedere nu sunt mulțumit. Mi-aș fi dorit o reformă mai amplă, mai curajoasă. Parlamentul a făcut ce a putut în condițiile unei presiuni mediatice și ce s-a reușit să se facă este un nimim necesar. (…) Spre deosebire de mulți de azi care își doresc întărirea statului represiv și nu țin cont de acordarea drepturilor și libertărților cetățenești și calcă în picioare drepturile fundamentale, eu mi-aș fi dorit ca aceste legi să pună accentul pe apărarea drepturilor cetățenești și diminuarea funcției represive a statului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Deciziile CCR sunt desconsiderate de procurori fără să li se întâmple nimic, se bucura de un soi de sentiment de impunitate, nu se poate ca procurorul să nu răspundă în fața parlamentului și justiției, adica de a se prezenta la comisiile parlamentare”, a mai declarat Tăriceanu.

Senatul a adoptat, joi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, printre cele mai importante prevederi fiind cea referitoare la Inspecţia Judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Intr-o democratie reala, UN POLITICIAN DE ELITA (model) necesar unei societati moderne bazate pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop; sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta. Sa aiba viziuni si spirit dezvoltat pentru afaceri publice si voluntariat si nu pentu afaceri mafiote de gasca, de neam sau personale. (Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica). Un popor nu se poate dezvolta fara a avea repere sau propriile modele de oameni valorosi a caror exemplu sa le fie urmat sau care sa constituie seva de unde sa se hraneasca spiritual. Lipsa unor asemenea valori sau principii inseamna dezradacinare si apoi pieirea neamului respectiv.

  2. Sunt total de acord cu ceea ce scrieti. Dar ce legatura are portretul pe care-l faceti unui om politic real cu farsorul asta fanariot care se vantura in parlament ca lider al uniu partid de debara? Tariceanu este exact opusul descrierii dv.

  3. Timpul le va rezolva pe toate! Daca Tariceanu&co au dreptate in ceea ce fac atunci se va vedea si lumea va fi multumita. Daca nu-si este un abuz si o implicare in subminarea altei puteri-cea judecatoreasca -iar se va vedea si atunci-vorba lui Tariceanu-trebuie ca Justitia sa isi faca treaba si procurorii sa-i salte pe toti care au votat asa ceva deoarece este un caz penal-stipulat in Constitutie la SEPARAREA PUTERILOR IN STAT-in democratie. Fiecare cu…pielea lui, si nu a ursului din padure-vorba proverbului: cinesapa groapa altuia…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.