Tăriceanu, reacție după decizia CCR: „Nu depun armele!”

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că problema juridică şi politică a ilegalităţii protocoalelor SRI cu instituţii din sistemul judiciar rămâne, cu toate că CCR a decis că e neconstituţională Legea privind declasificarea unor documente. 

„Sincer să vă spun nu pot să spun că mă așteptam sau nu, deciziile CCR sunt suverane și trebie să le respectăm și când nu ne convin. Problema juridică și politică a ilegalității protocoalelor rămâne. CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci doar că legea prin care ele urmau să fie declasificate este ilegală. CCR nu are obiectiuni față de problema de fond, ci numai față de formula de legiferare. Trebuie găsită o soluție cât mai repede pentru declasificarea lor legală. Eu unul nu am de gând să depun armele în privința protocoalelor”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Prin urmare CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legală. Trebuie să găsim soluţia cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Da, am citit comunicatul. O să discutăm acest lucru. Nu am discutat. Sunt convins că şi doamna premier va analiza decizia Curţii.

Până acum nu am văzut decât comunicatul Curţii şi e normal să aşteptăm motivarea Curţii pentru a avea un răspuns complet şi adecvat pentru a ajunge la o rezolvare”, a afirmat Tăriceanu.  „Chiar dacă sunt lucruri pe care poate le văd diferit şi nu îmi convin şi nu ne convin la nivelul coaliţiei, trebuie să respectăm decizia CCR. Problema politică şi juridică a ilegalităţii protocoalelor rămâne.

Prin urmare CCR nu a decis că protocoalele sunt legale, ci legea de declasificare nu este legală. Trebuie să găsim soluţia cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Da, am citit comunicatul. O să discutăm acest lucru. Nu am discutat. Sunt convins că şi doamna premier va analiza decizia Curţii.

Până acum nu am văzut decât comunicatul Curţii şi e normal să aşteptăm motivarea Curţii pentru a avea un răspuns complet şi adecvat pentru a ajunge la o rezolvare”, a afirmat Tăriceanu. .

Întrebat ce va face în legătură cu articolul din proiect care prevede posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele produse de documentele încheiate în baza Hotărârii CSAT 17/2005 să se adreseze instanţelor, liderul ALDE a spus că decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor.

„Decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor. Ele rămân în continuare să fie considerate ilegale. Nu intră pe fond, dar protocoalele nu au cum şi cred că acest lucru e bine să îl reţinem cu toţi, că unica autoritate legiutoare în România rămâne Parlamentul, deci cu excepţia Guvernului care poate prin delegare.

Trebuie să găsim forma constituţională pentru a le declasifica. Eu cred că acesta este un interes public general. Cred că pentru toată România este o preocupare ca să nu avem în România instituţii care legiferează paralel. Nu poate fi vorba de stat de drept când SRI cu procuratura legiferează în România”, a explicat Tăriceanu.

Reacţia preşedintelui ALDE vine după ce CCR a admis, miercuri, sesizările preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR şi ale ÎCCJ cu privire la neconstituţionalitatea unor aspecte cuprinse în Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Nu mai are ce arma sa „depuna”,ca l-a iertat Dumnezeu!Acum o ia si el de capul electoral, sa creada lumea ca e ” barbat, nu jucarie „(vorba lui Sorinel Pustiu)

  2. Tariceanu:sunt barbat,nu jucarie(paroles et musique -Sorinel Pustiu)

  3. Domnule Tariceanu, este si normal, tu ai avut tupeul sa „donezi strainilor” resursele naturale de petrol si gaze naturale ale Romaniei din Marea Neagra,uitamd, ignorand cu multa nonsalanta si tupeu ca ele „apartin poporului roman” si nu tie !!, ce mai conteaza restul.

  4. SOLUTIA SE AFLA IN CURTEA GUVERNULUI ROMANIEI! Deorece CCR, dovedeste din plin si indesat ca este o institutie care raspunde „prezent„ la comanda gruparii de tip mafiot si criminal care a pus stapanire pe justitia romaneasca. Cu cateva zile in urma a decis ca protocolele sunt nelegale. Acum decide ca, nu trebuiesc desecretizate actele administrative care au permis … incheierea protocoalelo nelegale! Cu ceva ani in urma decidea ca nu reprezinta abuz in serviciu incalcarea de catre functionari publici a unor acte infralegale(altele decat prevederile legilor sau OUG), pentru ca anul trecut intr-un dosar sa decida ca, acuzatiile procurorilor care vizau strict incalcarea statutului unei ONG de catre organe de conducere(care nu au calitatea de functionari publici) sa devina… constitutionale! CURAT, MURDAR NENE IANCULE sau RUSINE, RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

  5. sunt sigur ca tariceanu n-a citit niciun protocol, vorbeste si el dupa dictarea dragnea-gidea. de curand anaf a incheiat o „intelegere” cu ins (statistica); foarte bine, dar n-au avut curajul sa-i zica „protocol”, intr-atat s-a diabolizat termenul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.