Despre miniștrii care se opun descentralizării

Tăriceanu: Să ne spună Dragnea exact care sunt

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut, luni, că e nevoie de o discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru ca acesta să spună exact care sunt miniștrii care se opun procesului de descentralizare.

„Am văzut declarația domnului Dragnea, cred că e nevoie să facem o discuție și să ne spună exact miniștrii care văd că ar fi problemele sau cu ce probleme se confruntă. Eu cred că nimic nu este mai important decât a face o descentralizare profundă. Cred că ideea de a ține în mână toate deciziile, și miniștrii, aici fiecare trebuie să înțelegeți, au nu numai o problemă de administrare, dar și o problemă de orgoliu. Fiecare vrea să fie mai important, să aibă o influență mai mare în cabinet și acest lucru se întâmplă peste tot, nu e o problemă românească. Am văzut-o și în alte guverne, există întotdeauna o concurență între membrii cabinetului, dar acest lucru nu trebuie să fie o frână pentru descentralizare, pentru că, altfel, pentru orice decizie, că e vorba de autoritățile locale, că e vorba de cetățeni, trebuie să înțelegem că nu e soluția de-ai plimba la București pe toți pentru a le rezolva problemele și trebuie să delegăm responsabilitățile la nivel local”, a declarat Tăriceanu, la Parlament.

Întrebat dacă miniștrii ALDE se confruntă cu astfel de probleme în domeniile pe care le gestionează, Tăriceanu a răspuns că nu a discutat cu aceștia.

„O să facem o discuție în prezența doamnei prim-ministru și dânsa o să ne informeze și o să ascultăm punctele de vedere pentru a vedea cum depășim aceste chestiuni, până la urmă, firești”, a adăugat liderul ALDE.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că ”aproape toți” miniștrii se opun descentralizării, precizând că joi va avea o discuție, alături de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu toți membrii Executivului pentru că ”este un proces care trebuie să înceapă foarte repede”.

”Au fost mai multe intervenții ale colegilor mei din BPN care s-au referit la o reticență mare din partea membrilor Cabinetului în ceea ce privește descentralizarea, anume că toți spun că este foarte bună, dar nu acum. Am rugat-o pe doamna prim-ministru ca joi după amiază să am și eu o întâlnire, o să-l rog și pe dl. Tăriceanu să vină cu domnii și doamnele ministru, pentru a lămuri o dată pentru totdeauna atitudinea miniștrilor față de descentralizare. Este o decizie politică asumată și în programul de guvernare, asumată și în coaliție și este un proces care trebuie să înceapă foarte repede”, a declarat Liviu Dragnea după ședința BPN al PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Tăriceanu: Să ne spună Dragnea exact care sunt culorile steagului romanesc si ale steagului maghiar si de ce le confunda…

    • Dupa descentralizare urmeaza federalizarea/uatonomia unora, vei fi mai receptiv? Domnul acad. Dinu Giurescu a explicat consecintele fragmentarii/regionalizarii. Domnul Tariceanu ar trebui sa se nu se grabeasca suntem in Romania nu in Grecia unde nu sunt recunoscute minoritatile.

  2. Unii banuiesc pe acest domn de a fi promaghiar :astfel nu-mi vine sa cred ca a zis in vizita din Transilvania ca „romanii trebuie sa stie/invete ungureste !”
    Ministrii „centralizati”iau decizii catastrofale.
    Oare cum vor fi descentralizati, automat descentralizarea aduce solutii bune, benefice ?
    Si-a pus problema d l Tariceanu de ce descentratii din Covasna si Harghita fac ce vor,cum li se permite ?
    Asadar intai sa respecte principiile ordinii de drept ca o garantie ca descentralizarea este doar o formula dorita de unii in a-si amplifica nerespectarea legilor,ceea ce trebuie impeidicat.
    Deci nu doar discutii dupa ureche si superficiale.

  3. Sa ne spuna si noua baba Vanga cum a ajuns acest nimeni presedinte de Senat ?

    • La fel cum a ajuns si marinarul fara flota , unul Basescu pe nume, sa calareasca Romania, romanii si pe Udrea ! Cu si prin votul romanilor, un electorat matur si nobil !

  4. Considerați că PSD, ALDE, PNL (ar mai putea fi și alte partide) sunt partide ce ar trebui scoase în afara legii, datorită comportamentului nedemocratic ce constă în propunerea și votarea de proiecte de legi ce nu au fost susținute în campania electorală și pentru care nu au primit votul alegătorilor ? Mai știți cumva și alte democrații, ceva mai vechi ,în care partidele ar avea un astfel de „comportament politic” , în mod „insistent” ?

  5. Considerați că instanțele de judecată de la ÎCCJ ar putea constata și sancționa astfel de comportamente nedemocratice din partea PSD, PNL, ALDE ?

  6. Considerați că partidele exercită puterea legislativă și guvernează în baza mandatelor oferite de alegători și a limitelor stabilite prin programele politice votate de către alegători ?

  7. Considerați că actele normative adoptate în parlament ce depășesc mandatele oferite de alegători ar putea fi anulate la ÎCCJ ?

  8. Remarcați și că astfel de acțiuni s-ar putea susține și pe principiul separației și al echilibrului puterilor în stat, atunci când astfel de inițiative nu au au avut și susținerea alegătorilor prin includerea lor în programele politice votate la alegerile ce au oferit mandatele parlamentare ?

  9. Considerați că activitățile politice ale formațiunilor politice care depășesc cadrul democratic al „contractului politic cu alegătorii” ar putea fi sancționate prin instanțe precum ÎCCJ ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.