MAI, despre protocolul din 2012 cu SRI, SIE, Parchete

MAI a anunţat, luni, într-un răspuns pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că în prezent se reevaluează Planul Naţional Comun de Acţiune (PNCA) din 2010 în urma căruia a fost semnat protocolul din 2012 cu SRI, Ministerul Finanţelor, Ministerul Public şi al Justiţiei, prin care era monitorizată ANAF.

„În ceea ce privește Planul Comun de Măsuri prezentat în spațiul public, menționăm că acesta a fost inițiat în anul 2012 și prevedea măsuri subsidiare acțiunilor prevăzute în PNCA, însă MAI nu a efectuat raportări în baza acestuia, ci doar în baza celui național aprobat prin Hotărâre a CSAT în anul 2010. În prezent, au fost inițiate demersurile necesare pentru reevaluarea PNCA, prin prisma noilor competențe ale instituțiilor din componența GLI (Grupul de Lucru Interinstituțional -n.r.) în domeniul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale și a apariției unor noi riscuri care potențează și favorizează proliferarea infracționalității economico-financiare”, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un răspuns formulat în urma unei solicitări a agenției de presă MEDIAFAX.

Reprezentanții MAI mai precizează că după o decizie a CSAT din 2010, a fost constituit Grupul de Lucru Interinstituțional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, format din MAI, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, SRI și SIE, procurori desemnați de Ministerul Public și „ofițeri specialiști din instituțiile angrenate”.

„Prin Hotărârea CSAT nr. 69/2010 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (în temeiul art. 2 alin. 2), a fost constituit, la nivel strategic, Grupul de Lucru Interinstituțional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale (GLI), format din secretari de stat nominalizați de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe, procurori desemnați de către Ministerul Public și ofițeri specialiști din instituțiile angrenate”, se arată în răspunsul Ministerului de Interne pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

Grupuri operaționale de lucru (GLO) au fost constituite și în fiecare județ, precum și în Capitală, „din care fac parte reprezentanți ai structurilor teritoriale ale instituțiilor partenere”, potrivit sursei citate.

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat și cele nouă domenii vizate prin Planul Național Comun de Acțiune (PNCA), realizat în urma hotărârii CSAT nr. 69/2010:

„1. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării produselor energetice;
2. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi valorificării alcoolului şi băuturilor alcoolice;
3. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării produselor din tutun;
4. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul producerii şi comercializării mărfurilor agroalimentare;
5. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul transporturilor;
6. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul turismului;
7. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul construcţiilor şi materialelor de construcţii;
8. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul exploatării şi prelucrării materialului lemnos;
9. Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul utilizării forţei de muncă “la negru” şi “la gri”.”

Un protocol din 2012 între SRI, DNA, Parchetul ICCJ, Ministerele Justiţiei, Finanţelor şi Interne, prin care era monitorizat ANAF, cu obiectul de combatere a evaziunii fiscale a fost prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, de Antena 3. Documentul este semnat de Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Traian Igaş şi Alina Bica. Acesta este intitulat „Plan comun de măsuri pentru eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale” şi este încheiat în ianuarie 2012, iar în introducere se arată încheierea protocolului în baza unei hotărâri CSAT din anul 2010.

„Monitorizarea contribuabililor cu potenţial de evaziune şi fraudă fiscală ridicat, a societăţilor comerciale nou înfiinţate, clarificarea aspectelor practice rezultate în ultima perioadă din activitatea de colectare a taxelor şi impozitelor şi intensificarea cooperării interinstituţionale prin acordarea accesului comun la bazele de date specifice gestionate de către instituţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu şi realizarea acţiunilor comune pe cele nouă domenii prioritare de intervenţie, impun adoptarea de măsuri conjugate ale instituţiilor de aplicare a legii nominalizare de HCSAT 69/2010”, se arată în documentul prezentat.

Protocolul este semnat de Laurei Codruţa Kovesi, procuror general la acea vreme, Constantin Traian Igaş, ministru al Internelor de atunci, George Maior, director al SRI, Gheorghe Ialomiţeanu, ministru al Finanţelor, iar în locul lui Cătălin Predoiu este semnătura Alinei Bica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.