Politică fiscală extremistă

Taxe sau gratii?

Ministerul Finanțelor Publice a lansat un proiect de modificare a legii privind achitarea datoriilor către stat. Conform acestuia, după aprobarea noului Cod fiscal valabil de la 1 ianuarie 2018, angajatorii care nu achită dările către stat vor ajunge la închisoare. Specialiștii spun că o astfel de propunere arată că inițiatorii sunt rupți de realitate și cea mai bună soluţie ar fi o eșalonare a datoriilor.

Săptămâna trecută Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, modificat prin OUG 79/2017.

Pedepse grele

Conform proiectului, devin infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la un an la 6 ani neîncasarea, reținerea și neplata în termenul de 30 de zile a impozitelor și contribuțiilor sau neplata cu intenție a sumelor în termen de 30 de zile și folosirea în alte scopuri a acestor sume. Cu închisoare de la 2 la 7 ani vor fi sancționate faptele: ascunderea bunului sau a sursei impozabile sau taxabile; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice; sustragerea de la controlul vamal sau declararea fictivă sau inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate. Dacă prin metodele descrise mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, pedepsele se majorează cu o treime. Dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, pedepsele se majorează cu jumătate. În ceea ce privește cuantumul sancțiunilor, acestea vor fi cuprinse între 500 și 5.000 lei.

Extinderea atribuțiilor

Legiuitorul vrea să introducă drept organe constatatoare ale contravențiilor fiscale Jandarmeria și Poliția de Frontieră Română. Prin modificarea art. 2 din Legea 12/1990, republicată în 2014, se prevede: constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către funcționarii din aparatul de specialitate al primarului, de organele competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, organele de inspecție economico-financiară, de personalul Poliției Române, Jandarmeriei Române și Poliției de Frontieră Române.

Stimulați să taxeze

Ca să-i stimuleze pe portărei, Ministerul Finanțelor Publice, „prin înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, poate reține, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale sau financiare, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală, rămase definitive“. Sumele se utilizează pentru acordarea de indemnizații personalului Ministerului Finanțelor Publice și al ANAF.

„Dacă omori găina, nu mai ai ouă“

Profesorul Mircea Coșea ne-a declarat că modificările sunt o prostie. „Este un lucru care este total greșit, din punctul meu de vedere, care merge pe linia greșelilor grave pe care le-a făcut Gelu Diaconu de la ANAF, care a blocat conturile actorilor economici fără nicio discuție, i-a băgat în faliment pe toți. A eliminat din viața economică vreo două sute și ceva de mii de întreprinderi mici și mijlocii, în loc să le dea posibilitatea, printr-o negociere, să lucreze mai departe și să plătească taxele. A băgat în șomaj o mulțime de oameni. Ordonanța asta merge pe niște pedepse de un abuz extraordinar. Merge până la șase ani de pușcărie pentru angajator, ceea ce înseamnă că foarte mulți – sunt unele cifre care merg până la 100-150.000 de oameni – pot fi judecați penal și băgați în închisoare, cu consecințele de rigoare: închiderea firmelor, șomaj… În loc să aibă loc o negociere, o discuție, o încercare de orientare a acestor oameni pentru că ANAF va trebui să aibă și o activitate intensă de orientare, de sfătuire, de consultanță cu cei care plătesc taxe și impozite, nu de pedeapsă cu pușcăria. Adică în loc să ne plătească nouă, bugetului, taxele, lăsându-i să muncească, trebuie să-i plătim noi pe ei în închisoare, ca să le dăm mâncare, căldură și alte lucruri. Mi se pare aberantă chestia asta. Eu nu știu cine a făcut-o și cum a făcut-o, că nu s-a gândit. Cele mai mari datorii la stat le au societățile de stat. Dar cu multinaționalele ce faci? Cu capitalul străin ce faci? Că ăia fug din țară! Toate lucrurile acestea arată că se fac pe genunchi, că nu se ține seama de o anumită concordanță la nivelul Codului penal. Adică îi dai șase ani unuia care violează, care mai și omoară la o adică, că zici că a fost nebun, și bagi șase ani pentru unul care din n motive nu și-a achitat taxele la timp, pentru că economia țării nu este ca trenul care ajunge în gară la ore fixe, ai o mie de factori aleatorii care îți pot da peste cap afacerea. Trebuie să-l întrebi, să vorbești cu el, pentru că el alimentează economia. Dacă omori găina, nu mai ai ouă! Putem spune că sunt rupți de realitate. Trăiesc pe altă lume. Într-o lume a discuțiilor parlamentare fără sens și fără nicio noimă, așa cum fac ei în fiecare zi în comisiile alea în care discută, că nici ei nu mai știu ce discută“.

Statul – cel mai mare dator

Conform ultimului raport dat publicității de Ministerul Finanțelor, topul datornicilor este ocupat de societățile de stat: Compania Națională a Huilei SA – peste 3,7 miliarde lei; SC Închiderea – Conservarea Minelor SA – peste 900 milioane lei; SN CFR – peste 600 milioane lei; Complexul Energetic Hunedoara SA – peste 400 milioane lei; SN a Cărbunelui SA – peste 300 milioane lei; Romaero SA – peste 180 milioane lei; Moldomin SA – peste 159 milioane lei; Urban SA – peste 149 milioane lei; Regia Autonomă pentru Activități Nucleare RA – peste 140 milioane lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Eduard Pascu 109 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Știți ce se va întâmpla, nu? Atunci când, din diferite motive, nu vor avea suficienți bani să plătească tot, angajatorii, fie nu vor plăti salariile deloc ( caz în care nu mai vorbim de reținerea la sursă ), fie le vor plăti fără să le înregistreze în contabilitate. Adică încasări zero la buget, pentru că au ajuns cei mai proști din curtea școlii să facă legi. Și cu speranța că această mizerie făcută în fiscalitate va dura cât mai puțin…

  2. Cel mai urat lucru pe care-l poate face un angajator este sa nu vireze la bugetul de stat banii pe care-i retine de la angajat. Cu ocazia asta, asa zisul patron, afecteaza dreptul la pensie, ingrijire medicala sau somaj al angajatilor (exact acele puncte care-ti dau echilibru in viata). E mai rau ca un furt la drumul mare. Pentru asa ceva catusele reprezinta prea putin. Masuri colaterale precum sechestrul sau amenzile n-au efect – cand vrei sa pui sechestrul constati ca averea patronului e pe numele neamurilor, iar daca nu platesti taxe ai de gand sa platesti amenzi?

  3. Este una dintre stirile pentru care mă jenez să spun cuiva că citesc Cotidianul. Bine că l-ați găsit pe tov. Coșea să abereze și nu v-a interesat dacă există o lege a evaziunii fiscale și, in caz afirmativ, ce prevede aceasta. Ați fi aflat că fapta care vă oripilează era prevăzută în art. 6 din Legea nr. 241/2005, iar acest articol a fost declarat neconstituțional de vreo doi ani pentru lipsa de precizie a textului. Pentru a permite escocilor care au efectuat retineri de la angajați pentru sănătate, pensii etc. să nu vireze la stat sumele reținute și să se spargă în figuri cu dame de consumație și merțane cu acești bani ori să trimită banii în paradisuri fiscale, stopajul la sursă(căci așa se cheamă) nu a mai fost incriminat. Iar acum, când se încearcă să se reglementeze obligarea angajatorului să vireze la stat ceea ce a reținut de la angajat(sumă care oricum nu-i aparține), vine tovul Coșea să explice cum e cu dezastrul care urmează. Ce-ar fi să vă informați atunci când dați o știre?! Sau manipulați și voi ca și altii?

  4. Adica initiatorii sunt rupti de realitate ca vor sa bage la puscarie hotii? Si cine se plange ma rog aici? Aia care au furat tara de peste 20 de ani ca sa mearga ei in SUV-uri scumpe? Daca acesti actori economici sunt asa disperati ca se imbunatateste legea insemana ca nu stiu sa faca bani cinstit.

  5. credeti ca e vorba doar de impozitul pe salariu?e vorba de mai mult aici si legea cu puscaria pentru cei care nu platesc,,darile”e cu bataie mai lunga.Daca se satura unu sa fie furat de stat si coruptii din institutiile statului si hotaraste sa nu mai plateasca nimic in semn de protest se duce la puscarie,cand se vor inaspri legile si vor deveni mai abuzive ca pana acum si cineva nu-si va mai putea plati impozitele pe case,terenuri,masini,se va duce la puscarie.In contextul actual romanul e facut sa doresca acest rau,il va accepta cu bucurie,dar mai tarziu se va intoarce impotriva lui.Statul va lua tot si va asupri si mai tare populatia.Trebuie sa fi orb sa nu vezi ce curs iau lucrurile.

    • vad ca se inoculeaza in mod voit ideea de catre mass media si unii postaci cu teme,ca numai patronii care nu platesc darile angajatilor risca puscaria,nu nene,toti vor fi afectati,mai putin cei care detin puterea si aia cu relatii,amaratul de om care nu mai are bani sa-si plateasca darile ajunge la puscarie apoi in strada,ca ii vinde statul casa sa-si recupereze prejudiciul,ca pe amarati poti sa-i sperii si sa-i ameninti usor.N-a inteles nimeni ca legile de genul asta sunt facute pentru prostime,ca de-aia e prostime,ca nu intelege decat prea tarziu sau deloc

    • Se stie chestia asta ! Se stie ca acolo se va ajunge . Numai ca cu cit regimul va marii teroarea fiscalitatii frauduloase prin raketeering si extortiune cu atit mai repede va cadea .

  6. bre Sima, in afara de neretinerea si neincasarea , retinerea si neplata , respectiv incasarea si neplata in tot sau in parte a impozitelor si contributiilor salariale , in Anexa e publicata lista obligatiunilor fiscale care trebuie retinute si platite de catre angajator, in numar de 32 de obligatii in total. nu le-ai citit, pentru ca ti-e lene.
    sunt 32 de obligatii, tot atatea supape pe unde banii firmelor inregistrate ori ba in Romania se scurg pe cai nefiscalziate spre buzunare private. si iti spun ca nici tu nu ai citit si nici cei care se vaieta nu au inteles ce nenorocire se va abate preste evazionistii cu sediul de aiurea , caci devin penale o serie de manevre pe care le folosesc ei cu mult succes astazi ca sa-si scoata banii din Romania , fara impozitare. desi impozitul de 10% este ridicol de mic , comparativ cu ce impozite se platesc Franta, Deutschland , UK sau Olanda si totusi…asadar,nici ONG-urile si nici colaboratorii lor inca nu au inteles, ce -i paste… mai vorbim dupa ce trepadusii lui Soros din Parlament si din Piata Victoriei vor termina balamucul cu Legile Justitiei si poate or intelege si ei ca e groasa,nene ! se duce banii de coliva, indmenizatiile de masa, transport, ziulica, sau noaptea de munca mai exact, scl pentru protestatari se impoziteaza ca venituri salariale sau asimilate ! nu scapa nimic!

  7. Considerați că ăștia „reacționează” la „îndemnul” copy-paste al lui Traian Băsescu ?
    Considerați că Traian Băsescu este „decis” să urmeze „exemplul” lui Mircea Băsescu ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.