Reacția președintelui ANI la schimbarea legii

Președintele Agenției naționale de Integritate, Bogdan Stan, a declarat, marți, că modificările aduse de deputați la Legea ANI duce la imposibilitatea de a aplica interdicții, afirmând că se va adresa inclusiv Curții Constituționale.

”Dacă această modificare va trece, vom fi în imposibilitate să aplicăm sancțiuni, să aplicăm interdicțiile pentru persoanele care au comis incidente de integritate. Altfel spus, persoanele care au comis incidente de integritate – incompatibilități sau conflicte de interese – vor putea să se rotească pe funcții, să ocupe alte funcții și nu vor putea fi sancționați”, a declarat Bogdan Stan.

El a spus că nu are încă o evaluare a efectelor modificării legii ANI, acest lucru urmând să se întâmple după votul din Senat, în calitate de cameră decizională.

”Potențial orice funcție care este exercitată pe perioada unui mandat determinat – aleși locali, parlamentari șamd nu vor mai putea fi sancționați”, a adăugat el.

El a mai spus că dacă modificarea legii ANI va fi votată la Senat în forma Camerei Deputaților, are în vedere ”orice pârghie legală pentru apărarea legii”.

”Inclusiv (atacarea la CCR – n.r.). Noi nu avem calitatea de a face noi acest lucru, dar avem în vedere și această cale de urmat în viitor”, a conchis președintele ANI.

Legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri

În şedinţa Comisiei juridice de săptămâna trecută a fost votat un articol care prevede că interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Altul care interfereaza cu procesul de legiferare.
    Datoria lui este sa aplice legea nu sa comenteze. Daca vrea sa fie parte a procesului legislativ atunci sa intre in politica.
    Nu il opreste nimeni sa candideze.

  2. Domnule presedinte ANI, dv n-ati inteles esenta legii. Tocmai pentru a nu mai putea sanctina pe alesii neamului s-a dat aceasta lege, poate intelegeti mai bine daca va spun si titlul legii: Legea se numeste generic”Liber la furat”. Liber, liber, dar nu pentru oricine. Trebuie sa furi in cadru legal, adica sa ai functie! Daca nu ai functie sa furi oficial, esti bun de puscarie! Deci mare atentie cum si de unde furati, intai va faceti rost de o functie protejata prin lege, apoi de acolu puteti fura dupa pofta inimii! Ca nu patiti nimic!

  3. Hai, lasa gargara! Klaun Kaizer Kiolhanis era incompatibil pina la Dumnezeu si a venit Lidia Stanciu si a spus ca nu! Asa ca neincriminarea unei perioade de acum 6 ani, nu conteaza! Ia tu la pruricat ultimii 5 ani si gasesti clienti destui! Politica in Europa este dezincriminarea, si pedepsirea cu inchisoarea a faptelor cu violenta, etc..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.