Telefonul mobil s-a instalat confortabil în fruntea exporturilor româneşti

Exporturile României au cel mai bun prim semestru de după Revoluţie şi sunt dominate de telefoane mobile, automobile şi piese pentru automobile. La importuri apare o creştere surprinzătoare a ţiţeiului kazah în detrimentul celui rusesc.

Ceea ce la două luni părea o uşoară schimbare de trend s-a confirmat la jumătatea anului. Telefoanele mobile au devenit principalul export al României încetând supremaţia de mulţi ani a bujiei. Din totalul de 22 de miliarde de euro al exporturilor româneşti aproape 5% reprezintă telefoanele mobile. Astfel, Nokia şi ceilalţi asamblatori de celulare au vândut de 934 de milioane de euro cu 100 de milioane de euro mai mult decât s-au vândut seturile de fişe de bujii, potrivit datelor detaliate de la Statistică. Al treilea export ca valoare al României sunt maşinile cu 750 de milioane de euro. Locurile patru şi cinci din topul celor mai mari exporturi sunt ocupate de benzine şi anvelope. Exporturi semnificative au mai fost din categoria medicamentelor, turbocompresoarelor ori navelor maritime, scrie money.ro.

În privinţa importurilor nu există mari surprize produsele de pe primele locuri fiind cam aceleaşi de mai mulţi ani. Ca întotdeauna, primul loc este ocupată de ţiţei care s-a cumpărat de 1,6 mld euro. Pe locul doi, ocupat, de obicei, de gazul natural se află acum medicamentele, importate de 766 milioane de euro urmate de gaz, cumpărat de 754 milioane de euro. Locurile patru şi cinci aparţin motorinelor şi componentelor de telefoane mobile. Alte importuri însemnate sunt cele de părţi din pompe de aer sau vid şi rulote.

În top trei ţări care cumpără telefonul mobil românesc se găsesc Ungaria, Rusia şi Emiratele Arabe Unite. Fişele de bujii se duc în Germania, Cehia şi Anglia.

Pentru prima dată, după mai mulţi ani, cel mai mult ţiţei cumpărăm din Kazakhstan – de 1,2 miliarde de euro, aproape de 4 ori mai mult decât din Rusia din cauză că rafinaria Petromidia procesează la foc continuu ţiţei pentru Rompetrol care este deţinut de compania petrolieră kazahă de stat.Medicamentele le luăm din Ungaria, Germania şi Franţa iar gazul natural din Rusia, în cea mai mare proporţie şi din Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.