Termenul în cazul Roşia Montană a fost prelungit!

Părţile implicate în acţiunea arbitrală internaţională iniţiată de Gabriel Resources în cazul Roşia Montană au la dispoziţie 90 de zile pentru a comunica informaţiile pe care le consideră confidenţiale, termenul iniţial de 20 de zile fiind prelungit pe fondul volumului şi al complexităţii deosebite a informaţiilor ce necesită a fi parcurse, informează Ministerul Finanţelor.

„Deşi în ordinul tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016 este stipulat că după comunicarea hotărârii arbitrale orice parte trebuie să comunice, în maximum 20 de zile, informaţiile pe care le consideră confidenţiale, tribunalul a anunţat prin adresa de înaintare a hotărârii prelungirea acestui termen la 90 de zile. Decizia vine pe fondul volumului şi complexităţii deosebite a informaţiilor ce necesită a fi parcurse. Astfel, părţile implicate dispun de acest timp suplimentar pentru a evalua şi a comunica informaţiile pe care le consideră relevante”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, termenul în care poate fi introdusă acţiunea în anulare rămâne de 120 zile de la data comunicării hotărârii.

Împotriva hotărârii arbitrale se poate introduce acţiune în anulare la acelaşi Centru Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiţii, caz în care se va constitui un alt tribunal arbitral care va soluţiona acţiunea. Potrivit art. 52 din Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, 5 motive pot fi invocate pentru anularea unei hotărâri arbitrale, respectiv: viciu în constituirea tribunalului; abuz de putere evident al tribunalului; coruperea unui membru al tribunalului; încălcarea gravă a unei reguli fundamentale de procedură; lipsă de motive.

România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), potrivit căreia ţara a avut câştig de cauză iar reclamanţii au fost obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

14 Comentarii

  1. Deci hotii mai au o sansa de a actua impotriva Romaniei.Nu-i nimic, rezolva don Ciolacu si don Ponta.N-o fi societatea civila romaneasca mai tare ca hotii.

  2. Cred ca ne-am bucurat cam repede pt. ca asa dupa cum se poate vedea ,au inceput sa se traga sforile si sint convins ca totul se va intoarce impotriva noastra asa cum se intimpla de obicei.Nu prea se leaga scuza cu numarul de 20 de zile fiind prelungit pe fondul volumului şi al complexităţii deosebite a informaţiilor ce necesita a fi parcurse, informează Ministerul Finanţelor.Pai dupa ce volum de informatii a fost data decizia acum ,nu datorita celor arhivate in dosarul respectiv ? Exista dovezi noi care nu au fost prinse in acest dosar dupa care sa judecat acum procesul ? Nu vedeti oameni buni ca se incearca rasturnarea primei decizii ?

  3. Unde poate fi citit continutul sentintei? Statul roman a decis cumva ca aceasta sa fie secretizata? Daca da, de ce?

  4. Atenție: cele 5 motive sunt inspirate fix fin legislația elvețiana și e impecabil gândită legea! Plătești gras introducerea contestației, te ustura la inima, nu cred că vor face contestație avocații firmei! Nu ai cum sa depui contestație împotriva comisiei care judecă acțiunea arata timp cât, hotărârea e bazată doar pe actele din dosar, dosarul fiind ținut în arhivă și nu intra nimeni să înlocuiască acte sau să fure acte fin dosar cum se întâmplă în România! Cred că e clar pentru toți: firma Gabriel resource nu va avea câștig de cauză sub nicio forma! Nu au motive reale si plauzibile pentru a contesta acțiunea și judecată dosarului acțiunii de către judecători! Sa nu spuneți că nu am scris certitudinea!

  5. Ce citim…
    Ca a durat vr’o 8 ani pana ca instanta sa dea o Hotarare unde este prevazut un termen de 90 de zile ca sa comunice situatii relevante(!) sau chiar de 120 de zile pentru anulare acesteia! Iar pentru anulare sunt invocate nu mai putin de 5 motive enumerate in articolul de mai sus.
    Asa ca un avocat ‘stilat’ al partii perdante va gasi macar o chichita ‘avocateasca’ necesara pentru a se constitui un alt Tribunal arbitral unde sa fie solutionata cauza(sa o ia si astia cu inceputul!). Daca continua procesul(tot ce e posil) rRomanica-bramburica trebuie sa faca plati serioase echipelor de avocati.
    Lume-lume…

  6. tot acest balamuc, pentru un guvern las sau idiot ce a semnat un contract in defavoarea Romaniei!!!!
    Cine plateste oalele sparte si nervii unui popor, domnule Ponta?????
    Tot aia care platesc 600 milioane daune companiilor ce se cacaiesc la autostrazi?
    Sau tot aia de platesc miliarde magistratilor din anii trecuti?
    Sau, sau ,sau…

  7. Gariel Ressources u cred s-aiba vreo sansa de apel: „vicii de constituire a tribunalului: 1. el sa verificat competenta, asa cum se-nntâmpla-n toate litigiile. Compozitia intantei:nici unul din membri n-a avut motive de recuzare/conflict de interese. România n-a exercitat nici o presiune fata de membrii triunalului: dimpotriva, autoritatile române erau defetiste, a se vedea declaratiile publice ale lui Ciolacu la câteva zile-nainte de pronuntare. Dat fiidca procedura a durat ani de zile fara ca partile s-o fi contestat: sa fi depus intâmpinari privind constituirea instantei, membri ei, nominal, ori alte incidente, rezulta ca procedura, ca atare, e inatacabila. Dosarul trebuie, oricum, s-aiba mii de pagini si nu cred, de pilda, ca partile a fi depus vreo pagina fara en-tête, stampila, semnatura, data, etc., pe care tribunalul s-o fi luat, totusi, în seama si pe care sa-si fondeze decizia. Plus ca hotarârea instantei însasi e-o sursa bibliografica: dezbaterile au fost contradictorii). Abuzul de putere: Gabriel Ressources va specula motivele deciziei, desi am convingerea ca, daca o face, va fi-n detrimentul firmei.

  8. firma de apartament, a carei valoare se vede acum, voia sa exploateze cel mai mare zacamant de aur al Europei!
    Bine taica, ai nostii au fost idioti si hoti dar ai Europei si ai Canadei nu au vazut?….

  9. retrimit, fiindca prima postare-i plina de greseli de tipar:Gabriel Ressources nu cred s-aiba vreo sansa de apel: „vicii de constituire a tribunalului”: 1. el si-a verificat competenta, asa cum se-ntâmpla-n toate litigiile. Plus ca tribunalul, în sine, e competent sa judece actiuni de la stat la stat: are, deci, obligatia ireprosabilitatii procedurale. Compozitia instantei:nici unul din membri n-a avut motive de recuzare/conflict de interese. România n-a exercitat nici o presiune fata de membrii tribunalului: dimpotriva, autoritatile române erau defetiste, a se vedea declaratiile publice ale lui Ciolacu la câteva zile-nainte de pronuntare. 2.Dat fiindca procedura a durat ani de zile fara ca partile s-o fi contestat: sa fi depus intâmpinari privind constituirea instantei, membri ei, nominal, ori alte incidente, rezulta ca procedura, ca atare, e inatacabila. Dosarul trebuie, oricum, s-aiba mii de pagini si nu cred, de pilda, ca partile sa fi depus vreuna fara en-tête, stampila, semnatura, data, etc., pe care tribunalul s-o fi luat, totusi, în seama si pe care sa-si fondeze decizia. Plus ca hotarârea instantei însasi e-o sursa bibliografica: dezbaterile au fost contradictorii). Abuzul de putere: Gabriel Ressources va specula motivele deciziei, desi am convingerea ca, daca o face, va fi-n detrimentul firmei.

  10. @parere: normele procedurale sunt aceleasi în Elvetia si România, si configurate de Codurile de Procedura Napoleon, la rândul lor, fiind normele de drept roman. Chiar daca-n România o fi fost vreo Macovei nebuna, tipa nu s-a atins de procedura ba nici de continuturile codurilor (civil, penal). A reusit o plastografie, în schimb, si-anume sa le revendice … paternitatea: „Codul penal Macovei”, care era un singur articol de lege, înglobându-le pe toate ale precedentului cod penal. Tipic. Plagiat, plagiat, dar sa-l stim si noi. Ca-n Elvetia/Germania grefa-i grefa, cu rigori de poza, de atitudine reverentioasa si de arhivare perfecta a documentelor, din partea functionarului, fata de România, unde si cafeluta, si alte pauze, de acord.

  11. Aurul se tranzactioneaza pe BURSA(unitatea de masura este uncia de 24k) si sa vedem cateva valori…
    -in 2001 era de vr’o 400$/uncia;
    -in 2011 a sarit la 2.000$/uncia;
    -in 2015 se vindea cu 1.000$/uncia;
    -in 2023 a ajuns iar la 2.000$/uncia.
    In concluzie: Pentru a exploata un zacamant aurifer trebuie sa contina poate si peste 10 grame pe tona/steril ca sa nu te dai falit cand pretul unciei scade la jumatate pe bursa.
    Intrebare, d’adevaratelea, la Rosia Montana cate grame de aur avea tona de steril?!?

  12. As avea o mare satisfactie sa fim buni de plata cele 7 mld $ din cauza prostiei AURite a lui Simion si tot partidul lui de lep_re care s-au apucat sa trimita scrisori in Canda si la Tibunalul din SUA in care ii anunte ca Ciolacu a manipulat actiunile la Bursa.
    Nu m-as mira sa pierdem. Cum sa te apuci tu Simioane sa deschizi ochii dusmanului?……[Rumburak]

  13. Gandesti exact ca unul ce nu gandeste. M-as bucura sa fiu dator eu si ai mei.
    Oftica, sportul nostru national…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.