Testul de sânge care poate diagnostica autismul

Cercetători britanici și italieni sunt aproape de obținerea unui rezultat remarcabil. Aceştia au dezvoltat niște teste de sânge și urină care ar putea să diagnosticheze din vreme autismul, ceea ce ar putea duce și la un tratament eficient.

Testele caută deteriorări ale unor anumite proteine, care par să fie mai ridicate la copiii cu boli din spectrul autismului. Echipele de la Universitatea Warwick și de la cea din Bologna au testat 38 de copii cu autism și 31 fără, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, potrivit CNN. Au căutat diferențe în mostrele de sânge și urină de la ambele grupuri. Când au studiat plasma din sânge, copiii cu autism aveau un procentaj mai mare de proteine deteriorate. Dar experții avertizează că testele sunt departe de a fi aprobate din punct de vedere clinic și este nevoie de cercetări suplimentare. „Am descoperit că puterea de măsurare a proteinelor din creier ar putea fi o cauză a apariției autismului“, afirmă Paul Thornalley, profesor de biologie la Universitatea Warwick. Studiile anterioare ne arătau că aceste proteine au legătură cu autismul, însă această cercetare evidențiază importanța măsurării proteinelor din creier. Studii anterioare au făcut o legătură între autism și aceste proteine, dar care nu erau deteriorate, în comparație cu acest studiu ce se ocupă numai proteinele afectate din creier, spune Thornalley. Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice.

Simptome obișnuite ale autismului includ acțiuni repetitive, contact și comunicare limitată cu alte persoane și interese foarte restrânse. Cauzele specifice sunt încă necunoscute.

O persoană din o sută

Potrivit estimărilor, doar în Marea Britanie circa una din o sută de persoane suferă de TSA. Persoanele de sex masculin sunt mai afectate de TSA decât cele de sex feminin. Echipa de cercetători afirmă în cadrul studiului că există o legătură între TSA şi modificarea unor proteine din plasma sanguină.

În urma testelor efectuate asupra proteinelor din plasma sanguină, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele minore cu TSA prezentau un nivel ridicat al indicelui de oxidare ditirozină (DT) şi anumiţi compuşi modificatori ai glicemiei numiţi produşi avansaţi de glicozilare (AGE).

Cauze genetice

Se presupune că la baza a circa o treime din cazurile de TSA se află cauze genetice, restul fiind determinate de o combinaţie de factori de mediu, mutaţii şi variante genetice rare.

Cercetătorii sunt de părere că noile teste pot scoate în evidenţă cazurile de TSA încă neidentificate. În plus, ei au confirmat o teorie anterioară potrivit căreia mutaţiile transportorilor de aminoacizi reprezintă o variantă genetică asociată cu TSA.

Echipa din Warwick a colaborat cu specialişti de la Universitatea din Bologna, Italia, care au inclus în cercetare 38 de copii diagnosticaţi anterior cu TSA, dar şi un grup de control format din 31 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, relatează Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.