TIFF vine la Bucureşti

A venit rândul cinefililor bucureşteni să se bucure de oferta de filme a celei de-a 12-a ediţii a “Festivalului Internaţional de Film Transilvania”. În perioada 11-17 iunie, la “Grand Cinema Digiplex” din Băneasa Shopping City, publicul este invitat să urmărească, în cadrul “TIFF Bucureşti”, o selecţie de titluri din cele mai apreciate secţiuni ale ediţiei de la Cluj.

O experienţă cinematografică inedită este oferită de “Blancanieves” (Albă ca Zăpada), în regia lui Pablo Berger, o reinterpretare stilizată a basmului fraţilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului al XX-lea. “Blancanieves” a fost propunerea oficială a Spaniei la “Oscarul pentru Cel mai bun film străin” şi a câştigat recent zece premii “Goya” – trofeele industriei spaniole de cinema -, inclusiv pentru “Cel mai bun film” şi “Cel mai bun debut”. Lungmetrajul lui Pablo Berger a obţinut, totodată, “Premiul Juriului” şi “Premiul pentru Cea mai bună actriţă” (Macarena García), la “Festivalul Internaţional de Film” de la San Sebastián. Plasat în romanticul decor al Seviliei anilor ’20, “Alba ca Zăpada” lui Berger o are ca eroină pe Carmen, fiica unui faimos toreador, care trăieşte sub stăpânirea tiranică a monstruoasei mame vitrege, Encarna. Carmen scapă şi se alătură unei trupe de pitici toreadori, unde frumuseţea şi talentul său în ring atrag atenţia presei. Encarna află astfel, în sfârşit, unde să o găsească pe Carmen şi se pregăteşte pentru confruntarea finală…

Corabia lui Tezeu

Câştigătorul “Trofeului Transilvania 2013” şi al “Premiului pentru imagine”, “Corabia lui Tezeu” (Ship of Theseus), în regia lui Anand Gandhi, este un alt titlu ce va putea fi urmărit în cadrul “TIFF Bucureşti”. Un film ambiţios şi complex, “Ship of Theseus” este o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă. O fotografă ieşită din comun se luptă cu pierderea geniului său intuitiv ca urmare a unei operaţii chirurgicale. Un călugăr erudit se confruntă cu o dilemă etică atunci când trebuie să aleagă între principii şi moarte. Un tânăr dealer pe bursă ia urma unui rinichi furat şi învaţă cât de complicată poate fi moralitatea…

Elogiat de critici cu o unanimitate de invidiat şi premiat cu “Oscarul pentru documentar”, “În căutarea lui Sugar Man” (Searching for Sugar Man), în regia lui Malik Bendjelloul, este povestea emoţionantă a muzicianului Sixto Rodriguez, care a influenţat, fără să ştie, o generaţie întreagă, în anii ‘60. Acţiunea documentarului “Searching for Sugar Man” se petrece la sfârşitul anilor ’60. Un cântăreţ este descoperit într-un bar din Detroit de doi producători faimoşi. Vrăjiţi de melodiile artistului şi de versurile sale profetice, ei au înregistrat un album, numai că acesta n-a avut succes, iar cântăreţul a dispărut din atenţie. Dar un album piratat a ajuns în Africa de Sud, unde a devenit un fenomen. Doi fani sud-africani pornesc într-o călătorie pentru a afla ce s-a întâmplat cu idolul lor. Investigaţia le dezvăluie o poveste cu mult mai captivantă decât miturile cu privire la destinul artistului cunoscut sub numele de Rodriguez… După acest film, muzica sa a fost redescoperită.

Rodriguez la Festivalul Internaţional de Film de la Hamptons

Pelicula a fost distinsă cu Premiul “Oscar” pentru “Cel mai bun documentar”, 2013, Premiul “BAFTA” pentru “Cel mai bun documentar”, “Premiul publicului” şi “Premiul special al juriului” la Festivalul de la Sundance, 2012, “Premiul publicului” la Goteborg, 2013, “Cel mai bun documentar”, la Moscova, 2012.

Ataşant şi surprinzător, “Prince Avalanche” – filmat în secret, la cererea regizorului David Gordon Green – este povestea prieteniei dintre doi bărbaţi care îşi petrec vara împreună, departe de fete şi petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Peisajul izolat devine loc accidental, în care situaţiile conflictuale nu întârzie să apară, atât între cei doi, cât şi cu situaţia de acasǎ… În rolurile principale, Paul Rudd şi Emile Hirsh. Filmul a obţinut “Ursul de Argint” pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2013.

Samsara

Pe 17 iunie, de la ora 20.00, publicul va avea parte de o proiecţie specială a documentarului “Samsara”, în regia lui Ron Fricke, în prezenţa Stefaniei Magidson, soţia producătorului filmului şi Preşedintele Fundaţiei “Blue Heron”, şi a lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului de la Cluj. „Samsara”, un vechi cuvânt sanscrit, înseamnă „roata vieţii ce veşnic se roteşte”. Conceptul este punctul de plecare al cineaştilor, ei explorând subtilul suflu ce leagă tot ceea ce ne înconjoară. Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, “Samsara” ne poartă spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii. Zgârcit cu dialogul şi textul descriptiv, documentarul încurajează interpretarea foarte personală a privitorului inspirat de imaginile şi de muzica ce aduc laolaltă anticul şi modernul. Filmul a fost distins cu “Premiul criticilor de film” pentru “Cel mai bun documentar” la Dublin în 2012

Drame, poveşti de dragoste, documente inedite

Amintim şi celelalte pelicule selecţionate pentru Bucureşti.

Astăzi, puteţi viziona “Flukt” (Evadarea), o dramă norvegiană în regia lui Roar Uthaug, autor şi al filmelor “Cold Prey” (2006), “Magic Silver” (2009), Escape (2012). La un deceniu după ce Moartea neagră a devastat ţara, o familie săracă începe o călătorie în căutarea unor condiţii de trai mai bune. Sunt atacaţi de o bandă de hoţi nemiloşi şi singura care scapă cu viaţă e Signe, în vârstă de 19 ani. E luată prizonieră şi dusă în tabăra hoţilor. Când îşi dă seama că aici o aşteaptă o soartă cruntă, Signe decide să fugă… Din distribuţie fac parte: Ingrid Bolsø Berdal, Isabel Christine Andreasen, Milla Olin.

Documentarul american “Hit So Hard” urmăreşte itinerarul lui Patty Schemel, toboşar în trupa rock a lui Courtney Love, “Hole”. Lesbiană declarată a ştiut dintotdeauna că este „diferită” de ceilalţi copii din oraşul de fermieri de lângă Seattle în care a crescut. Patty nu a visat niciodată că-şi va vedea fotografia pe coperta revistei “Rolling Stone” şi nu şi-a imaginat niciodată că va pierde totul. O adevărată supravieţuitoare a unei generaţii pierdute, a alunecat, ca şi prietenul ei Kurt Cobain, pe o pantă sumbră a vietii… Pelicula este regizată de P. David Ebersole şi îi are în distribuţie pe Patty Schemel, Courtney Love Cobain, Eric Erlandson

Aluminiul este tot mai popular şi şi-a găsit loc peste tot în viaţa noastră: deodorante, loţiuni de soare, vaccinuri sau apa filtrată. Dar ce ştim despre efectele secundare ale acestor tovarăşi zilnici? Metalul uşor trage după sine consecinţe grele. Ultimele cercetări îl pun în legătura cu maladia Alzheimer, cancerul de sân şi alergiile alimentare. Complicata extragere a aluminiului ridică şi ea probleme ecologice… “Die Akte Aluminium” (Epoca Aluminiului), coproducţie Austria, Germania, este un documentar semnat de Bert Ehgartner.

“Tanta Agua” (Ploaie de Vacanţă), regizat de Ana Guevara şi Leticia Jorge, este o dramă în care evoluează actorii Néstor Guzzini, Malù Chouza, Joaquin Castiglioni. Alberto, un tată divorţat, îşi duce cei doi copii, în vacanţă, la ştrandul termal din Salto. Lucrurile nu ies aşa cum a fost planificat, pentru că ploaia care cade continuu îi obligă să rămână în interior, departe de piscină şi fără televizor… Filmul a primit “Marele Premiu” şi “Premiul pentru cel mai bun scenariu” la Festivalul Internaţional de Film de la Miami, 2013, “Best First Feature”, la “Guadalajara International Film Festival”, 2013, Premiul “FIPRESCI”, la Festivalul Internaţional de Film de la Cartagena, 2013, Premiul “Norteado”, la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian 2012.

Pelicula olandeză “Înregistrarea”, semnată de Diederik Van Rooijen, îi are ca protagonişti pe Johan şi Saar, care se întorc la Buenos Aires, unde s-a născut dragostea lor, într-o ultimă încercare de a-şi salva căsnicia. I-au promis fiicei lor că vor filma „vacanţa”. Când, fără să vrea, sunt martorii unei crime comise cu sânge rece de un poliţist local, dovada e înregistrată de cameră. Johan şi Saar se trezesc în curând urmăriţi de poliţistul corupt, care le confiscă paşapoartele şi le cere camera. Dându-şi seama că vor fi ucişi în secunda în care dau înregistrarea, Johan şi Saar scapă şi se refugiază în întunecatele mahalale din Buenos Aires… În distribuţie Barry Atsma, Susan Visser, Dario Levy, Leonardo Ramirez.

“Chasing Ice” (Goana după gheaţă) este tot un documentar semnat de regizorul Jeff Orlowski. Apreciatul fotograf de mediu, James Balog, era pe vremuri sceptic în ceea ce priveşte schimbarea climei. Dar programul său “Extreme Ice Survey” îl face să descopere că planeta noastră e în schimbare. În “Goana după gheaţă”, Balog utilizează camere revoluţionare pentru a surprinde, pe o perioadă de mai mulţi ani, evoluţia gheţarilor. Clipurile sale video, de mare frumuseţe, comprimă anii în secunde şi arată milenarii munţi de gheaţă dispărând într-un ritm îngrijorător…

Kon-Tiki

“Kon Tiki”, regizat de Joachim Rønning şi Espen Sandberg, reiterează istoria periculoasei aventuri pe mare, în care şase bărbaţi sunt testaţi până la limita puterilor în povestea adevărată a călătoriei lui Kon-Tiki. Thor Heyerdahl este un spirit neliniştit. O idee nebunească a sa dă startul unei aventuri imposibile. Împreună cu cinci prieteni, Thor începe o călătorie de 4.300 de mile pe Oceanul Pacific, pe fragila plută Kon-Tiki. Atacaţi de valuri gigantice, rechini şi toate pericolele întinderii de apă, cei şase bărbaţi se luptă cu natura, în timp ce Kon-Tiki se chinuie să ajungă la ţărm. După ce a sacrificat totul, inclusiv un mariaj, Thor trebuie să reuşească…

În primavara anului 1945, armata germană se prăbuşeşte suferind mai multe înfrângeri. Pe măsură ce Forţele Aliate încearcă să găsească refugiu în patrie, cinci copii încep o călătorie ce va provoca orice noţiune avem despre familie, dragoste şi prietenie… Este subiectul peliculei “Lore”, regizată de Cate Shortland, distinsă cu “Premiul pentru Cel mai bun Regizor Debutant” la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid, 2012, Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Locarno 2012, Premiul Criticilor pentru “Cel mai bun Film” la Festivalul de Film din Hamburg 2012, Premiul pentru Cinematografie, Premiul “Golden Starfish” şi Premiul “Jeremy Nussbaum” la Festivalul Internaţional de Film din Hampton, 2012, Premiul pentru “Cea mai bună actriţă”, “Cea mai bună muzică”, “Cea mai bună cinematografie”, Premiul “Bronze Horse” pentru “Cel mai bun Film” la Festivalul de Film de la Stockholm 2012, Premiul pentru “Cea mai bună coloană sonoră” la “Bavarian Film Awards”, 2013.

Drama olandeză “Dark Blood” (Sânge întunecat) este povestea tânărului Boy, care se retrage în deşert după ce soţia îi moare din cauza radiaţiilor emise de testele nucleare efectuate în apropierea casei lor. Boy aşteaptă sfârşitul lumii şi ciopleşte păpuşi Katchina, despre care crede că ar avea puteri magice. Harry şi Buffy călătoresc prin deşert, sperând că o a doua lună de miere le va salva căsnicia. Bentley-ul lor se strică în mijlocul pustietăţii şi cuplul este salvat de Boy. Acesta îi va lua prizonieri pentru că o doreşte pe Buffy şi vrea să creeze o lume mai bună alături de ea…

Regizor: George Sluizer. Cu River Phoenix, Jonathan Pryce, Judy Davis, Rhonda Aldrich.

În “Sound City”, regizat de Dave Grohl (“Nirvana”, “Foo Fighters”), este vorba despre elementul uman al muzicii, arta pierdută a înregistrării nedigitale şi istoria unuia dintre cele mai faimoase studiouri din America, “Sound City”. Acesta a devenit cămin pentru nenumărate legende, captându-le magia pe banda de doi inch, deceniu după deceniu. Multe dintre cele mai influente albume din anii ’70, ’80 şi ’90 au fost înregistrate aici: clasice de Fleetwood Mac, Neil Young, Tom Petty, Metallica, Nirvana… În distribuţie, Vinny Appice, Joe Barresi, Brian Bell, Frank Black.

Acţiunea din “It Felt Like Love” (Iubire înşelătoare), al regizoarei Eliza Hittman, cu Gina Piersanti, Jesse Cordasco, Richie Folio, Andrew McCord, se petrece în timpul unei veri plictisitoare la periferia Brooklyn-ului. Lila, o adolescentă singuratică, îşi îndreaptă atenţia asupra lui Sammy, un bărbat certat cu legea pe care îl întâlneşte pe plajă. Dorind să se laude cu ceva, Lila inventează o poveste despre el şi face tot posibilul să o transforme în realitate. Când încercările ei eşuează, împinge minciuna un pas mai departe, pretinzând că au făcut sex. În timpul călătoriei ei sexuale, Lila se va transforma din prădător în pradă…

Cinefilii bucureşteni vor avea parte de o săptămână de proiecţii incitante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.