Timișoara, șifonată de intelectuali

Fac parte dintre admiratorii orașului Timișoara. Și ai orașului din anii comunismului, care te complexa cu spiritul său european, și ai celui din zilele Proclamației de la Timișoara, despre care am scris și am transmis pentru BBC, chiar și ai celui de azi. Timișoara zilelor noastre a devenit puțin mai orientală, mai românească din punctul de vedere al slăbiciunilor. Și în ciuda unui electorat dominant de dreapta, deși uneori PSD-ul face ravagii și aici, Timișoara are destule semne de gospodărire modestă. Ca să nu zic neîngrijită. Zona centrală este de mare și clasic oraș din Vestul Europei, partea de mijloc și periferia fiind pe alocurea marcate de un aer de Slobozia. Timișoara a avut ghinionul a doi primari cu ifose de dreapta, ingineri și anticomuniști, dar cu puține performanțe edilitare.

După  gloria începutului de revoltă din 1989, Timișoara s-a aliniat la mediocritatea românească. A făcut un salt enorm abia mai recent, cînd orașul a cîștigat un tempo în materie de dezvoltare, trecînd de la dominația țiganilor de mătase la cea a investitorilor din străinătate. Timișoara traversează acum o acută criză de forță de muncă și de solidaritate bănățeană. Desemnarea Timișoarei ca oraș care să joace rolul de Capitală Culturală Europeană, în loc să provoace, să mobilizeze, a stîrnit invidii, ambiții, mîndriile unor mediocri ignorați sau rămași de căruță, dar și nemulțumirea unor importanți oameni de cultură ai orașului. Un grup de vanitoși a socotit că trebuie (ca și Monica Macovei) să alarmeze toată Europa și să avertizeze România că proiectul devenit cîștigător se află într-un enorm pericol pentru simplul fapt că nu-i include și pe dînșii nici măcar la cheltuirea banilor, dacă nu și la împopoțonarea lor pe cele mai de cinste locuri. Demonstrațiile din memoriu sunt bune de  analizat la seminarii despre comunicarea iritată din nimicuri. Contestarea asociației care a reușit să cîștige proiectul de Capitală Culturală a Europei pentru Timișoara și tot tărăboiul cu iz de demers patriotic nu reprezintă decît o răbufnire românească de doi lei. Generația de intelectuali mai în vîrstă se simte scoasă din calcul, ignorată, marginalizată, neinclusă în proiectul cîștigător pentru Capitala Culturală Europeană și vrea să se insereze. Pare o răbufnire de tip Monica Macovei, Cristina Guseth și Brîndușa Armanca, la care au fost cooptați creatori adevărați și băgători de seamă ai culturii locale. Să pună și ei umărul sau să își prezinte operele ori chiar să participe la deciziile de cheltuire a banilor.

După ce am parcurs poziția ambelor părți, am înțeles. Totul vine de la o neînțelegere a felului în care funcționează proiectul și asociația incriminată. Și subtextul demersului este mai degrabă minimizarea inițiativei decît sprijinirea ei.

Toată revolta celor care au inițiat și împins la memoriu vine mai degrabă din orgoliul rănit și chiar din micime. Oportuniștii Banatului, mai ales cei scoși sau pe cale de a ieși din scenă (o includ aici și pe principala contributoare la tonul memoriului, fosta jurnalistă Brîndușa Armanca, din ce în ce mai ocolită în Timișoara), și-au dat mîna și vor să fie vedetele Capitalei Culturale. Din păcate, în dorința de a se acoperi și de a atrage atenția, cei care joacă rolul nemulțumiților i-au atras cu semnătura și pe mulți intelectuali timișoreni de certă valoare. Unii au semnat și ca persoane și în numele unor asociații, alții nu știu pe ce și-au pus semnătura, necum ce face și cum funcționează  asociația. Primarul Robu, cu ifosele sale de primă vedetă a orașului, nu pare nici el entuziasmat de un proiect pe care nu-l controlează. Probabil că asta și explică lipsa banilor, devenită deja problematică pentru asociație.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

8 Comentarii

  1. Problema este tocmai acesta actiune tipic comunista de a pune proiectul in mana unei singure asociatii!Bineinteles ca apar frustrari, pentru ca orasul apartine tututor locuitorilor si este capitala Banatului, prin urmare democratic ar fi fost sa se implice toate institutiile admninistrative locale si judetene si asociatiile civice din oras sub o umbrela neutra care sa se asigure ca toata lumea sta la masa, schimba idei, negociaza si lucreaza impreuna la punerea lor in practica. De asemenea si cetatenii care nu fac parte din vreo asociatie ar fi trebuit sa aiba la dispozitie o modalitate de a comunica ideile lor comitetului de organizare si de a face voluntariat in cadrul proiectului. Iar lui Robu sa ii reaminteasca cineva ca daca proiectul este un fiasco, se va face de ras in fata Europei intreaga Romanie. Si atunci Robu, Timisoara si Banatul vor fi „fruncea” la prostie!

  2. Cornelus, este prima data cind am citit cu placere ce ai scris si iti dau dreptate. Cei care nu au contribuit cu nimic la obtinerea titluluil de Capitala Culturala Europeana au crezut ca a sosit momentul sa puna mina pe acest proiect si sa isi etaleze „marile merite” in cultura timisoreana, fara ca nimic sa ii indreptateasca in acest sens.

  3. Din ciclul ADEVARUL DOARE.Toata lumea stie cine a facut revolutia si de ce s-a facut revolutia.Toata lumea ar tebui sa stie de ce orase ca Iasi si mai ales Craiova au fost descalificate nemeritat din lupta pentru Capitala Culrtrala Europeana imediat dupa ce guvernul ciolos a preluta puterea.Clujul si ardealul sug in mod nemeritat in jur de 75% din PIB si dupa ce ca nu sunt capabili sa ii foloseasca (vezi realizarile facute de primaria cluj cu buget dublu in comparatie cu cel al Craiovei)mai si grohaie a lipsa de civilizatie fata de celelalte orase din vechiul Regat.Dupa ce sa infruptat si se infrupta cu nerusinare din PIB-ul Romaniei orasul cluj prin reprezentantii sai Dincu,Rus,Ardelean si altii au considerat ca o donatie a titlului de Capitala Culturala Europeana ,facuta de guvernul subordonat lor ,catre Banat si Timisoara ar fi o pierdere acceptabila.Eu nu spun ca Timisoara nu ar merita aceasta distinctie mai ales ca dupa revolutie a fost unul dintre orasele vaduvite in mod sistematic de ajutorul si banii de la guvern ci doar ca eforturile primariei facut in anii anteriori folosind un buget mult superior altor orase a fost foarte mic spre inexistent (fapt confirmat de (ne) realizarile vizibile).Adevarul se va vedea in realizari si mai ales in folosirea cu chibzuinta a banilor fapt ce pina in prezent Primaria si ceilalti factori ai comunitatii nu au dat dovada.Cu niste floricele in centrul orasului nu demonstrezi ca esti cu adevarat o Capitala Culturala cand ai un teatru si o filarmonica mult sub nivelul altor orase din tara.Acelas lucru se poate spune si de numarul si nivelul PERSONALITATILOR date de Timisoara comparativ cu alte orase din tara.Va urez totusi succes si minte limpede mai ales acum in ceasul al 12-lea.

    • Hai ca-i buna,sa faci comparatii intre Craiova si Cluj,din orice punct de vedere,dar,cu atat mai putin din punct de vedere al Culturii,trebuie sa fii foarte frustrat.Plus,asocierea Craiovei cu Iasiul.Vai de capul vostru de olteni cu cobilita voastra cu tot si cu Ady de la Craiova.In rest,pe un subiect care trata problemele Timisoarei,ai divagat aberand cu privire la Cluj si Ardeal.

    • Pentru Un Roman:Teatrul din cluj mult inferior teatrului din Craiova.Prima Universitate din Romania a fost facuta de Boierul Oltean Brancoveanu la Academia Domneasca de la Sfantu Sava in 1694.Constructiile vechi din cluj facute de unguri si sasi iar constructiile vechi din Craiova facute de Olteni.Mari actori Olteni – Stefan Iordache,Ioana Bulca,Marcel Iures,Amza Pelea,Dumitru Furdui,Silvia Dumitrescu Timica,Sergiu Nicolaescu,Dem Radulescu,Virgil Ogaseanu,Serban Ionescu,Horatiu Malaiele,Ion Marinescu,Marcel Anghelescu etc.Regizori Olteni – Jan Negulesco,Geo Saizescu,Sergiu Nicolaescu.Mari sculptori si pictori- Brancusi,Sabin Balasa,Corneliu Baba,Teodaor Aman,Constantin Leca,Iona Tuculescu.Dramaturgi – Eugen Ionescu,Marin SORESCU,Gib Mihaiescu.Poeti – Alexandru Macedonschi,Ion Minulescu,Tudor Arghezii,Marin Sorescu,Adrian Paunescu.Cantareti de muzica clasica- Dan Iordachescu,Elena Teodorini,Leontina Vaduva.Alte personalitati -Coanda,Eustatiu Stoenescu,Dionisie Pipidi,Petrache Poenaru,Ghiorghe Titeica,Constantin Radulescu Motru,Gheorghe Tatarascu,Ion P Gigurtu,Ghiorghe Magheru,Constantin Sanatescu,Ion Conea,Gogu Constantinescu,Constantin Argetoianu,Nicolae Titulescu etc.Toti Domnitorii Tarii Romanesti exceptie Fanariotii,Nicolae Balcescu,Titu Maiorescu,Tudor Vladimirescu,Ecaterina Teodoroiu etc.Oltenia a dat steagul ,moneda si melodia imnului Romaniei.Cred ca este suficient ca sa realizati ca nici in 1000 de ani nu o sa aveti o asemenea contributie la cultura si civilizatia Romaniei si a lumii.

  4. Dom’le aflu aici despre aceasta contestatie . Unde poate fi citita? Nu de alta , dar vreau sa vad telijentii si telectualii Timisoarei. Ma ajuta cineva cu un link ? Multumesc

  5. „… în ciuda unui electorat dominant de dreapta…” HA, HA, dar ce are dreapta sau stanga cu… matura?

  6. „După gloria începutului de revoltă din 1989…” DA! Gloria de a-l fi aparat pe Tokes de „persecutia” romanilor… Vai de capul unei asemenea „glorii”, in an de centenar!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.