Timpul pentru a acţiona

E ceva în neregulă cu directorul OMS. Grav în neregulă.

„Suntem la finele lui martie – zice el. Timpul pentru a acţiona a fost acum o lună.”

Ce vrea să spună? Că ţările europene infectate ar fi trebuit să acţioneze acum o lună aşa cum acţionează azi? Sună neonest. Azi, statele europene acţionează aşa fiindcă au trecut de 500 de cazuri de infecţie confirmată. Dar OMS a recomandat în scenariile sale ca până la 500 de cazuri acţiunea să fie mai puţin drastică.

La finele lui februarie, Italia acţiona deja potrivit scenariului 3 (între 500 şi 2.000 de cazuri).

E ceva ce sună a preîntâmpinare în spusa directorului. Preîntâmpină, după flerul meu, să fie acuzat că scenarizările recomandate de OMS au fost greşite. Căci aşa au fost.

E aiuritor să-şi fi făcut speranţe OMS că, dacă vei acţiona cum zic recomandările sale în scenariul 1, nu vei ajunge la scenariul 2, iar dacă vei acţiona potrivit recomandărilor din scenariul 2, nu vei ajunge la scenariul 3.

De ce nu aţi recomandat măsurile scenariului 3 direct după scenariul 1? – aceasta poate fi o acuzaţie ce va veni dinspre Italia.
Da, e adevărat, Italia a recunoscut târziu că s-a aflat în scenariul 1 şi a trecut brusc la măsurile din scenariul 2. Dar asta nu-ţi permite ţie, director OMS, să reproşezi Italiei ceea ce ea ţi-ar putea reproşa ţie: faptul că OMS a greşit grav planificarea temporală a acţiunilor.

Da, timp e pentru toate dacă ştii să le faci la vremea lor. Timp e acum pentru o demisie a acestui director şi pentru un răsunător proces moral al OMS. Apoi va fi timp şi pentru câteva demisii italiene.

Când tu, OMS, ai văzut focarul de infecţie din Italia, de ce nu ai rescenarizat totul pentru ca măsurile drastice să vină mai devreme în celelalte ţări? Iată întrebarea la care acest director nu poate răspunde cu altceva decât cu demisia.

Tot tu, OMS, ai spus târziu „Testaţi, testaţi, testaţi!”, tocmai când nu mai ajungeau testele pentru toţi.
Tot tu te-ai răzgândit dramatic: nu e chiar total nou acest coronavirus, e un urmaş al lui SARS.
Tot tu ai spus că virusul moare pe suprafeţe în trei zile şi, iată, s-a dovedit că nu era adevărat. Nu moare nici după 17 zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Sunt unii romani pe care-i loveste damblaua! Ma refer la izolatii care nu respecta legea bunului simt, a respectului pt conationali infestandu-i, ei stiind ca sunt infestati. In circulatie sunt numeroase virusuri, dar asta BOLSEVIC din China e cel mai periculos si ticalos, mai ales transmis la aia traiti in bolsevismul romanesc si au ramas cu tare nevindecabile!
    Nici nu prea poti sa zici ce e mai ucigas dintre cele doua virusuri bolsevice, ala chinez sau, iata, virusul bolsevic de pe plaiurile mioritice…Cum pot acesti infectati sa nu analizeze corect situatia iesind in public sa-si expuna infectia si sa-si expuna conationalii infectiei lor?

  2. ,..,.diaspora cea ,,avută,investitoare, cu locuințe,profesionalizată -TRAI NENEACĂ- și( gu) cu STAREA DE URGENȚĂ –care de urgență a îmbolnăvit 1000 de cadre bugetare-la propriu și vreo 200 000 la munca nevăzută, nef…dar plătită, cu relații bancă client ANAPODA- păi dacă ai luat bani -respectă legea capitalistă Măi Dragă!,cu –recalcitranți care nu au nici un respect pentru legile statului!… //și cu guvernul care-n colț se–deșirează–lin/ de se aud –bum,bum,bum//Bubuituri ca pocnetul de –triin—

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.