Ținta ”misiunii la mare adâncime” a spionajului militar rus

Autoritățile ruse anunțau, pe 2 iulie, că 14 marinari și-au pierdut viața în urma unui incendiu izbucnit într-un submersibil de cercetare la mare adâncime, în zona arctică, în apele teritoriale ale Rusiei. Încă de la început au existat relatări contradictorii despre nava avariată: era un submersibil de cercetare sau un submarin nuclear în toată regula. Ulterior, după ce s-a aflat că mulți dintre cei care au decedat erau ofițeri de rang înalt, au apărut speculații că este vorba despre un submarin nuclear – ar fi neobișnuit ca pe un submersibil să se afle atât de mulți ofițeri.

Pe 4 iulie, președintele Vladimir Putin a confirmat că este vorba într-adevăr de un submarin nuclear. Însă oficialii ruși au refuzat să ofere vreun detaliu legat de acest submarin, spunând că era într-o ”misiune secretă”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor: ”Activitățile submarinului sunt clasificate la cel mai înalt nivel și este absolut normal să nu fie dezvăluite”.

Imediat, presa rusă a speculat că este vorba despre submarinul AS-12 Losharik. ”Este cel mai secret submarin cu propulsie nucleară destinat cercetării, construit pentru misiuni sensibile la mare adâncime”. Informații ulterioare au arătat că submarinul se afla in Marea Barents, unde măsura adâncimile. O serie de publicații din Rusia au speculat că militarii care au murit s-au sacrificat închizându-se în compartimentul incendiat, pentru a salva nava și pe restul camarazilor.

Refuzul autorităților de a da detalii a făcut ca BBC să speculeze că misiunea submarinului era aceea de a studia modul în care pot fi tăiate cablurile de comunicație de pe fundul oceanului. Submarinul este operat de Directoratul Principal de Cercetare la Mare Adâncime, aflat în subordinea spionajului militar rus – GRU. ”Putin taie internetul lumii”, scrie BBC. În 2015, The New York Times publica un articol în care arăta că ”tăierea cablurilor submarine de către ruși în perioade de tensiune sau conflict este una dintre cele mai mari îngrijorari ale armatei și ale oficialilor din serviciile de informații americane”. Tot atunci, în 2015, televiziunea Zvezda TV, a Ministerului Apărării din Rusia, publica un material care spunea: ”Da, putem atât să tăiem, cât și să scanăm semnalele cablurilor de comunicație speciale de pe fundul oceanelor. Însă un asemenea atac împotriva comunicațiilor subacvatice este posibil doar în cazul unor ostilități active”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

18 Comentarii

  1. Alta misiune sinicigasa Kursk ? Rusii astia cum ies din port cum se sinucid in masa…

  2. Extraordinar ce constatare nemaipomenita!!! Kursk a fost torpilat. Iar submarinul asta e special rau de tot deoarece poate cobori la 6000 metri adancime. Canditi-va ca de maine Rusia isi construieste toate submarinele de atac dotate cu rachete nucleare ca sa navigheze la adancimea asta??? In mod sigur submarinul e construit din titan si cum rusii au titan cat cuprinde a trece toata flota de submarine pe titan e o bagatela pentru rusi.

  3. #Putina … – Esti tare, mestere! Foarte tare! Daca ai vrut sa fii hazos, nu prea ti-a iesit. Da’ de tare esti, ce sa mai spunem. Ai incercat vreodata sa scuturi un nuc dand cu capul in el? Daca nu, cred ca acum e momentul sa incerci. Asta precis o sa-ti iasa.

  4. @gelu: Bati cimpii la greu. Titanul nu este plastilina. Rusii, intr-adevar, au utilizat titanul in constructia submarinelor dar pe scara redusa, as zice experimental, intrucit acesta este scump, greu sudabil si destul de rar. Nu rezulta de nicaieri ca submarinul in cauza, poreclit Losharik, ar avea corpul din titan si nici ca ar atinge 6000 metri ci ‘doar’ 2000-2500. Oricum, este exceptional pentru un submarin dar acesta nu este inarmat, deci nu este apt de lupta. Rusii au avut inca din anii ’80 2 submersibile de cercetari oceanografice, creditate cu 6000 de metri, dar acestea au fost construite in Finlanda. Prin urmare, nu este deloc o bagatela sa ‘treci pe titan’ sin nici sa construiesti submarine militare apte sa coboare la mii de metri in ocean…

  5. Lashii ricani, au profitat de virginitatea lui Putin, si au torpilat Kursk, la vremea respectiva. Au crezut ca au de-a face cu-n betiv ca ieltzan. Azi nu cred c-ar mai avea sanse, pentru ca Putin se plimba cu cana proprie de ceai, peste tot. O sa se afle sigur care a fost baiul. Deocamdata speculatiile hollywood-iene macane ce vor.

  6. Slabi mai sunt si rusii astia!!! Au un submarin de 1200 tone/suprafata si 1800 tone/imersiune care se plimba lejer la 6000 metri adancime. Si este vorba de un proiect din 1983, dar acum in era calculatoarelor perfomante si tinand cont de avansul tehnologic ce pot proiecta astazi inginerii lor???

  7. @gelu: Titanul nu este plastilina sa-l framinti in palme si sa-ti iasa submarin. Titanul este scump si se sudeaza greu. Rusia, ma rog URSS, a construit,experimental, citeva submarine cu corp de titan dar nu rezulta de nicaieri acesta ar fi facut din titan si nici ca ar atinge 6000 de metri. Se pare ca atinge pina la 2500 metri (oricum exceptional!) dar nu este inarmat, deci nu poate purta actiuni de lupta. URSS a avut in anii ’80 doua submersibile de cercetari oceanografice creditate cu 6000 de metri dar acestea au fost construite in Finlanda. Deci trecerea intregii flote pe titan si constructia de submarine militare care sa coboare la mii de metri nu este chiar o bagatela.

  8. poate ar fi cazul sa ne facem si noi o flotila de vre-o 12 submarine dar de mici dimensiuni si cu mare viteza.Orice tara care se respecta are….Acum au aparut motoare electrice de mare putere brushlles….baterii de mare amperaj cu greutate mica….hoby king …are miniaturi..

  9. @gelu: Te arunci ca gaina la nuca pentru ca citesti dar nu judeci. Din cele 4 submarine cu corp de titan doar 2 sint operationale. Cind vor fi celelalte 2 nu se prea stie. Daca citeai pina la final si mai si pricepeai, vedeai ca Rusia nu are in program constructia de alte submarine cu corp de titan pentru simplu motiv ca titanul, luind in consideratie toti parametrii, nu are un avantaj net fata de otel, cel putin in constructia de submarine. O spune chiar un inalt functionar rus. Oricum, desi rusii au fost foarte inovativi in materie de submarine, nu ei au introdus titanul in constructia corpului rezistet al submersibilelor ci … americanii. Submersibilul Alvin, cel utilizat, intre altele, la descoperirea Titanicului a fost construit in 1964, avind corpul rezistent (sferic) din titan. Articolul, in buna traditie ruseasca, exagereaza si dezinformeaza. Astfel, coliziunea din 1992 a fost nu cu submarinul „Los Angeles” ci cu „Baton Rouge” din clasa „Los Angeles”, si nu a fost asa dramatica pe cit sustin rusii, chiar daca submarinul american a fost dezafecat anul urmator. Experti in titan mai sint si altii pe lume. Cea mai mare cantitate o produce China, cine alta putea sa fie oare? Mai sint si altii, de exemplu Japonia, Ucraina iar rezerve de minereu au chhiar mai multe, Australia, Canada. La o adica deci, ‘milogii’ de americani au de unde alege si, cum nu se da mai nimeni in vint dupa ruble, rusii s-ar putea sa ramina cu marfa pe stoc daca fac nazuri.

  10. Cine mai crede in BBC este iti-otel sau cel mult moronel. BBC este fake news de ceva vreme.

  11. wow!!!! titaniu!!!! suna tare, tre’ ca este super, extra, mamutza a si tatutza lor… catatzi acilea, ca sa vedeti ce si cum cu titaniul vs oteluri: http://www.makeitfrom.com/compare/AISI-316-S31600-Stainless-Steel/Grade-5-Ti-6Al-4V-3.7165-R56400-Titanium. puteti alege materialele de comparatie cum vreti. exceptind rezistenta la coroziune nativa (se pot folosi inox-uri…) si grutatea specifica mai mica, nu exista nici un avantaj major in folosirea titaniului, de ex rezistenta mecanica mai buna. costurile insa sint duble, se sudeaza cu greutate, etc o singura problema: trebuie sa stiti despre ce vorbiti, nu numai sa apasati butoanele de la keyboard…

  12. Ai dreptate! Englezii, ori sunt tampiti, ori se prefac. Aminteste-ti cata galagie au facut in cazul Skripal. Adia, rusii erau atat de freiari ca, in loc sai dea spionului cu o caramida-n cap, ori sa-l injunghie, sau sa-l impuste, au adus toxina lu` Peshte, Noviciok-ul, si au mazgalit toate clantele din cartierul in care locuia derbedeul. AU si ei prostii lor…

  13. @geek-a-contra: Otelul consacrat pentru constructia corpului submarinelor, HY80, 100, 130, nici nu are titan ca element major de aliere in compozitia sa.

  14. @Horia Cornescu: Inclusiv Rusia a publicat stirea, nu numai BBC sau alte agentii.

  15. @anonim: ptr hy80.., titaniul nu numai ca nu-i element de aliere, este doar „altele” sau „reziduale”

  16. Toti rusnacii jegosi au sarit sa apere cauza Rusiei. Tineti minte numele comentatorilor, sunt toti agenti rusi care evident nu mai pot de dragul Romaniei, sunt toti un fel de mama ranitilor, ticalosii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.