Torționarul Alexandru Vișinescu, 20 de ani de închisoare

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat vineri de judecătorii de la Curtea de Apel București la 20 de ani de închisoare, urmând să fie şi degradat militar.

De asemenea, Vişinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale.

Decizia nu este însă definitivă, poate fi atacată. Procurorii ceruseră instanţei o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Alexandru Vişinescu.

Vișinescu a fost trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii.

În rechizitoriu se arată că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora.

În aprilie 2013, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) anunţa că a identificat numeroase fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor pe durata exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964, printre care şi lt.-col. (r) Alexandru Vişinescu.

Pe 30 iulie 2013, Institutul a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav.

„În urma investigațiilor desfășurate în ultimele luni, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956–1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur. Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare”, afirma Institutul în 2013.

IICCMER mai preciza că regimul discreționar aplicat deținuților politici de la Râmnicu Sărat reiese cu certitudine din declarațiile supraviețuitorilor, din documentele de arhivă și din actele de constatare a decesului, identificate de cercetătorii IICCMER în arhive.

Pe 3 septembrie 2013, Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale faţă de Vişinescu pentru genocid, acesta fiind acuzat că a supus colectivitatea deţinuţilor politici din Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiţii de existenţă sau tratamente de natură să conducă la distrugerea fizică a acestora.
Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014 sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii. Judecarea pe fond a dosarului a început pe 23 septembrie 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.