Trafic aerian afectat și ambulanțe blocate

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a informat că, sâmbătă, din cauza ninsorilor, aeronavele pot decola cu o întârziere de aproximativ 30 de minute și peste, pe aeroporturile din București.
„Operarea se desfăşoară normal, dar în condiţii de iarnă. Se degivrează aeronavele înainte de decolare, ceea ce poate conduce la întârzieri de până la 30 de minute, punctual şi mai mult de 30. S-a intervenit pe tot parcursul noptii şi se intervine în continuare pentru deszăpezire la piste, platforme şi căi de rulare”, au transmis reprezentanţii CNAB.

Până la ora 7:00 sâmbătă nu s-au înregistrat curse anulate în București.

Pe de altă parte, reprezentanții Aeroportului Internațional Timișoara au luat decizia de a suspenda traficul pentru două ore, sâmbătă dimineața, pentru ca pista să poată fi deszăpezită. O cursă a fost anulată, iar trei vor înregistra întârzieri, potrivit reprezentanților Aeroportului.

“Până la această oră, în cursul dimineții, o cursă a fost anulată, iar alte trei vor înregistra întârzieri. Reprezentanții aeroportului au luat decizia de a suspenda traficul pentru două ore între orele 8.20 și 10.20, pentru realizarea lucrărilor de dezăpezire la pistă, platformă (zona de parcare aeronave) și căile de rulare, astfel încât decolările și aterizările să se realizeze în siguranță. Suplimentar, înainte de decolare, toate aeronavele sunt degivrate pentru înlăturarea zăpezii depusă pe fuselaj”, a informat Aeroportul Internațional Timișoara.

De asemenea, potrivit reprezentanților instituției, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, două curse care ar fi trebuit să ajungă de la București au fost deviate și au revenit pe Otopeni, din cauza căderilor de zăpată.

“În cursul nopții, cât și în cursul zilei de sâmbătă, angajatii aeroportului au intervenit permanent cu utilaje pentru deszapezire însă, așa cum a fost emisă și avertizarea de cod portocaliu valabilă și pentru județul Timiș, au căzut ninsori abundente cu depuneri semnificative de zăpadă care au afectat traficul aerian”, a arătat Aeroportul Internațional Timișoara.

Ambulanțe blocate

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au transmis  că în urma ninsorii și a viscolului, pe timpul nopții de vineri spre sâmbătă, au fost înregistrate efecte în șapte județe, repsectiv în Argeș, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți, Prahova, Timișoara și Teleorman, fiind implicate 12 autovehicule și 24 persoane.

Astfel, o ambulanță care se mergea din județul Teleorman către un pacient care necesita dializă din comuna Seaca, județul Olt, pe Drumul Județean 679, între localitățile Mihăești și Seaca, a rămas blocată din cauza zăpezii viscolite pe carosabil. Un utilaj al societății care se ocupă cu deszăpezirea drumului respectiv și un utilaj de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Seaca au intervenit și ambulanța a fost deblocată, iar ulterior a fost însoțită de un utilaj până la pacient.

De asemenea, autoritățile locale din județul Teleorman au intervenit pe DJ 703, între localitățile Ciolănești și Baldovinești, pentru deblocarea unei ambulanțe care se deplasa pentru preluarea unei gravide. Această nu a mai putut înainta din cauza zăpezii de pe carosabil, însă a fost deblocată rapid de utilaje.

Între localitățile Ponoarele și Izverna din județul Mehedinți s-a intervenit pentru deblocarea a trei autoturisme în care se aflau 10 persoane.

Tot pentru deblocarea a două autoturisme în care se aflau 5 persoane și a unui autobuz fără persoane s-a intervenit pe drumul care face legătra între localitățile Boldești și Seciu din județul Prahova.

IGSU mai arată că, în localitatea Mizil, pompierii și drumarii au deblocat un autotren care a derapat și a intrat într-o curte.

Și în județul Dâmbovița au fost probleme din cauza zăpezii. Pe DN 7, salvatorii au deblocat un autoturism în care se aflau 5 persoane, iar în județul Hunedoara, în zona localității Cinciș, a fost deblocat un atutotren.

De asemenea, pe DN 73, între localitățile Câmpulung Muscel și Dragoslavele din județul Argeș, circulația rutieră s-a desfășurat temporar îngreunat, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă. S-a intervenit cu utilaje de la administratorul de drum și autoritățile locale, pentru deszăpezire și răspândire de material antiderapant.

În municipiul Timișoara, pompierii au acționat pentru degajarea a 4 arbori căzuți pe două autoturisme și pe carosabil.

Reprezentanții IGSU le recomandă celor care pleacă la drum în această perioadă, să aibă autoturismele echipate corespunzător, să se intereseze asupra stării drumurilor înainte de pornire și să respecte semnalele ori restricțiile autorităților.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.