Traian Băsescu este omul anului

„Oricat pare de straniu, mai ales cand aceasta afirmatie este facuta de cel care semneaza aceste randuri, omul anului 2013 a fost Traian Basescu. Presupun ca orice top facut in mod responsabil va oferi acelasi rezultat”, afirmă senatorul Sorin Roșca Stănescu într-o analiză postată pe blogul personal.  

Acesta explică de ce crede el acest lucru.

„De ce se intampla astfel? Cum de este posibil ca un personaj aflat la capatul carierei prezidentiale sa reuseasca performanta de a fi cel mai important politician timp de douasprezece luni? Si asta dupa ce, caz probabil unic in istorie, a fost de doua ori suspendat din importanta functie pe care o detine.

Nu este intamplator faptul ca Traian Basescu urca in sondaje. Chiar daca el se afla la un procent scazut, de sub 20 la suta, de incredere pe care i-o acorda populatia, insusi faptul ca are un trend crescator il aduce in fruntea topului. Pentru ca, in mod normal, aflat la capatul carierei sale politice, Traian Basescu ar trebui sa descreasca. Dar este el cu adevarat la sfarsitul carierei politice?

Exista suficiente semne ca nu. Desi a fost suspendat din functie de doua ori si a reusit sa se intoarca la Cotroceni nu prin votul cetatenilor, ci cu sprijinul Curtii Constitutioanale si la presiunea unor demnitari, reprezentati ai aliantelor noastre euroatlantice, Traian Basescu a continuat, in mod straniu, sa-si consolideze puterea. Firele care il leaga de reprezentatii unor institutii pe care si le-a aservit in ultimii noua ani s-au dovedit a fi suficient de trainice. Este de presupus ca tradarile, cele care vor fi, vor veni abia in a doua parte a anului viitor. Pana una alta, toti partenerii sai se tem de bratul lung al lui Traian Basescu. Astfel incat evita sa miste in front.

Marea sa performanta, careia ii datoreaza succesul si, pana la urma, ascensiunea sa dupa cea de-a doua suspendare, s-a numit Victor Ponta. Cu Victor Ponta a jucat Traian Basescu o carte din mai multe puncte de vedere castigatoare. A fost mai intai pactul de coabitare. O intelegere de care nici Romania, nici USL-ul si nici macar Victor Ponta nu aveau nevoie. Un aranjament politic prin care cei doi au decis nu atat un cod de bune maniere, cum li s-a parut multora, ci modul in care sa se produca transferul puterii. Un transfer cat mai putin dramatic din punctul de vederea al lui Traian Basescu. In cele din urma, cel pacalit a fost premierul. Care s-a ales, in urma intelegerii, cu praful de pe toba. In ciuda faptului ca a avut posibilitatea, conform algoritmului convenit la Cotroceni, sa subordoneze unul dintre marile Parchete, Victor Ponta, fie fiindca a fost onest, fie pacalindu-se pur si simplu, nu a facut-o. Traian Basescu a ramas cu DNA care functioneaza in mod asemanator Directiei a V-a a defunctei Securitati. O armata de soc constituita din procurori, multi dintre ei cu o pregatire indoielnica, care fabrica dosare fara a se mai lasa incurcati de absenta probelor. Un instrument utilizat pentru tinerea sub ascultare a prietenilor si terorizarea adversarilor politici. Si, evident, printre piesele importante detinute si jucate de Traian Basescu nu se numara doar DNA.

A doua carte esentiala jucata de el si care nu ar fi putut exista in absenta pactului de coabitare este pulverizarea USL. O forta politica de temut, care a insemnat o majoritate zdrobitoare in Parlament, se va dezintegra in curand. Iar cel mai important beneficiar al rupturii va fi Traian Basescu.

In curand vom asista la sfarsitul USL. Un moment care ar putea marca o noua ascensiune politica a lui Traian Basescu. O reinventare a sa. Probabil in calitate de lider al opozitiei. Desi stacheta e pusa undeva mai sus, Traian Basescu visand la sefia Executivului”, scrie senatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.