Transelectrica reface din temelii sistemele IT de control ale rețelei

 Transelectrica se pregătește să-și schimbe din temelii infrastructura sa IT, pentru a trece la conceptul Smart Grid, ce presupune control digital în timp real al rețelei și o securitate cibernetică sporita.
Compania a lansat o consultare de piață prealabilă în vederea organizării unei licitații la care să achiziționeze documentațiile necesare procesului denumita „Dezvoltarea capabilităților IT&C ale CNTEE Transelectrica SA – Infrastructură, Procese, Competențe”. „În cadrul companiei, începând cu anul 2001, au fost achiziționate o serie de echipamente și aplicații, menite să automatizeze și să eficientizeze diverse procese din cadrul companiei.
La momentul actual, sistemele și platformele achiziționate în acea etapă au o vechime mai mare de 10 ani; unele dintre acestea nu mai au asigurat suport de la producător, nu mai corespund cerințelor actuale ale companiei, nu sunt integrate și nu suportă noi dezvoltări. Această situație creează impedimente serioase în buna funcționare a infrastructurii IT&C și împiedică dezvoltarea activităților companiei având ca bază tehnologia informației”, se arată în documentația consultării de piață.
Compania precizează că, de exemplu, în infrastructura sa IT&C există în prezent structuri dezvoltate insular, care nu oferă posibilitatea gestionării într-un mod unitar și centralizat a userilor și resurselor informatice, ceea ce conduce la un mod greoi de gestionare a conturilor de utilizatori, cu riscurile aferente de securitate. Potrivit sursei citate, Transelectrica vrea să achiziționeze servicii de consultanță în vederea definirii unei arhitecturi de produse și servicii IT&C menite să acopere nevoile sale prezente și viitoare în modalitatea end-to-end, evitând dezvoltările de tip insular și asigurând nivelul de protecție necesar. „Arhitectura organizațională propusă trebuie să țină cont de evoluțiile tehnologice în sectorul energetic, mai ales cele specifice informaticii de proces, de inițiativele, recomandările și cerințele organismelor europene și ale legislației române în vigoare, precum și de intenția Transelectrica de digitalizare și implementare a conceptului SMART GRID”, se mai menționează în documentație.
Transelectrica opereaza reteaua mare de tranport electricitate a Romaniei si conexiunile cu vecinii. Reteaua mica este a operatorilor de distributie. Pe lant, urmeaza furnizorii si clientul final. Toate acestea sunt componente de pret in factura la energie.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.