Trei cartofi pe zi, conducătorul iubit şi ideile ciuce

Nu toţi jucătorii nord-coreeni se vor întoarce, după meciul contra Coastei de Fildeş, în sumbra ţară condusă de Kim Jong-il. Norocoşii sunt atacantul Jong Tae-Se şi mijlocaşul An Yong Hak, ambii născuţi în Japonia în familii nord-coreene. Ei fac parte din comunitatea „zainichi”, de jumătate de milion de membri, a urmaşilor nord-coreenilor supuşi muncii forţate în perioada 1910-1945, când Japonia a ocupat Peninsula coreeană.

Jong Tae Se nu a renunţat la laptop şi iPod în cantonament, iar colegii săi, care nu au văzut decât emisiunile singurului post tv nord-coreean şi nu au putut accesa niciodată Internetul, sunt fascinaţi de tehnica japoneză, dar şi de cât câştigă în fiecare lună Jong, care joacă în campionatul nipon, spune pentru „The Sunday Herald” Shin Mu Koeng, care a scris o carte despre fotbalist.

Deşi au fost educaţi în şcoli nord-coreene din Japonia, cei doi au probleme de comunicare şi adaptare la echipa naţională. O spune chiar Ri Kang Hong, secretar general adjunct al federaţiei nord-coreene, citat de „Times”. Cei doi au avut chiar şi „dispute fizice” cu colegii lor de la naţională.

Despre viaţa din Coreea de Nord a celorlalţi jucători se ştiu foarte puţine, din relatările celor care au reuşit să se refugieze în Sud sau în Japonia.

Tot ceea ce pun nord-coreenii pe masă ţine de condiţiile meteo. Un fost militar nord-coreean spune că în anii buni soldaţii primesc două mese pe zi, pe când în anii nefavorabili nu mănâncă decât trei cartofi. Coreea de Nord are cea mai numeroasă armată raportat la populaţie – 1,1 milioane de soldaţi, iar stagiul militar poate dura şi zece ani. „Poate că au şi o altă armată adevărată, pe care o ascund undeva”, spune pentru Reuters un refugiat, Kim.

Pentru cei care au antene de satelit sau DVD playere, serile pot fi îndulcite cu telenovele sud-coreene. „Seara mergem şi îndreptăm antena către China pentru a vedea o telenovelă sud-coreeană transmisă de televiziunile chineze”, spune Kim. Însă toţi trebuie să fie atenţi, pentru că miliţia face razii în apartamente, confiscă DVD-urile ilegale şi întrerupe electricitatea pentru întregul bloc, relata Reuters. Piaţa neagră i-a îmbogăţit pe traficanţii de electronice, iar guvernul a decis, peste noapte, în 2009, întărirea monedei naţionale de 100 de ori. Efectul a fost devastator pentru cei săraci.

Tot în 2009, când naţionala de fotbal lupta pentru calificarea la Cupa Mondială, liderul Kim Jong-il a dat startul unei campanii de 150 de zile de muncă îndârjită, pentru ca ţara să supravieţuiască sancţiunilor impuse de SUA. După o zi de muncă, nord-coreenii pot merge la cumpărături în băcăniile pustii, în care se găsesc cel mult câteva grămezi de varză, gulii sau roşii, fără vreun preţ afişat. După foametea din anii ’90, când 4% din populaţie a murit, fiecare locuitor al capitalei primeşte o raţie zilnică de orez şi legume, nu însă şi carne sau fructe. Aşa se face că majoritatea nord-coreenilor, chiar dacă au auzit despre banane, nu au văzut niciodată una.

Secretul acestei stări de fapt este dezvăluit de site-ul Asociaţiei române de prietenie cu Coreea, care arată că ideologia de bază a Coreii de Nord o reprezintă ideile ciuce, exprimate de Preşedintele Etern Kim Ir Sen, idei care l-au inspirat şi pe Nicolae Ceauşescu. „Coreea de astăzi demonstrează cu elocvenţă şi pertinenţă vitalitatea ideilor ciuce, idei fără de care poporul coreean nu ar fi putut realiza opera sa emancipatoare şi progresistă într-un context internaţional complicat, deseori periculos şi în care unii încearcă să demonstreze eşecul socialismului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.