Trei ţări din Balcanii de Vest fac front comun în fața crizei

Trei ţări din Balcanii de Vest – Serbia, Albania şi Macedonia de Nord – au anunţat vineri că au căzut de acord să formeze o comisie comună pentru a se ajuta reciproc în a face faţă riscului unui deficit de energie şi alimente din cauza crizei în desfăşurare pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Din Balcanii de Vest fac parte Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia şi Kosovo, toate ţări care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Toate cele şase state depun eforturi pentru a acoperi nevoile energetice în contextul deficitului de astfel de resurse pe fondul războiului din Ucraina.

La un summit al Iniţiativei „Balcani Deschişi” la Belgrad, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, premierul Albaniei, Edi Rama, şi premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, au convenit să creeze un organism care să ajute cele trei guverne să îşi împartă surplusul de energie şi alimente.

„Tot ce este al nostru va fi la dispoziţia Macedoniei de Nord şi Albaniei şi invers”, a spus Vucic la o conferinţă de presă.

Serbia depinde aproape în totalitate de importurile de gaz din Rusia şi generează aproximativ 70% din nevoile sale de electricitate în centrale electrice pe cărbune învechite.

Macedonia de Nord se bazează pe combustibili fosili şi hidroenergie şi este de asemenea dependentă de importurile de electricitate. Albania produce majoritatea electricităţii sale în centrale hidroelectrice.

Premierul albanez Edi Rama a spus că cele trei ţări vor cere Uniunii Europene să le ajute să treacă mai uşor peste iarnă.

„Cel mai bun scenariu pentru Albania ar fi jumătate de miliard de euro (reprezentând cheltuieli suplimentare) pentru furnizările neîntrerupte de electricitate”, a afirmat el.

„Fac apel la UE să nu repete comportamentul ruşinos din timpul pandemiei (COVID-19), când ţările din Balcanii de Vest au fost nevoite să apeleze la China, Rusia şi Turcia”, a spus Rama.

Iniţiativa regională ‘Balcani Deschişi’ a fost oficializată în 2019, când Serbia, Albania şi Macedonia de Nord au convenit să creeze o zonă economică de 12 milioane de euro şi de graniţe deschise pentru persoane şi bunuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

10 Comentarii

  1. Cît este din hidro:
    Albania 100%
    Macedonia 33%
    Serbia 27%
    Dacă Serbia are 70% din cărbune, cărbune de la ei, înseamnă că doar 3% este din gaz; nimica toată.
    De unde ar fi criză de energie în aceste țări?
    Poate vor să ciupească cîte ceva sau întrețin frica cu iarna grea.

  2. Asa se procedează Iohannis în stări de criză, tu cu cine te aduni în europa??…nu te mai bagă nimeni în seamă, bă tu n-auzi, nimeni!!…fug toți de tine ca dracul de tămâie ,oare de ce?…
    Ca să nu zic de Haurescu…

  3. Daca sarbii si albanezii colaborează inseamna caxe groasă si se prelungește.

  4. Era o vorbă: „În unire stă puterea”? Dar ce să știe un „special” ca heroul de la Nasiryah sau un dulap. Ori alde tiriplicii ăia din holera galbenă & ciuma roșie!?

  5. …”ţări care aspiră să adere la Uniunea Europeană”, adica, tari care aspira sa fie distruse si sclavizate !

  6. Niste ‘luzeri’ si-au dat mana pentru a da un exemplu mafiotilor de la conducerea UE. Dar atunci de ce vor si ei
    la ceaunul comunitar??

  7. Guverne care cauta sa rezolve in comun interese nationale. Nu guverne de gloabe globlaliste cica guverenul meu front comun cu globalistii si inchide tot.

  8. Conducatori de state cinstiti si cu grija pentru binele poporului pe care in pastoresc. Lume civilizata si educata. Pentru ce strang unii bani calcand peste cadavre? Ati inteles de ce nu vor trecerea la moneda euro? Dupa ce v-au indemnat sa va tineti economiile in euro, v-au saracit rapid iar acum, ramadi fara bani, scoateti bruma de euro din banci care nu mai are nicio valoare. Bnr a saracit tara. Trebuie sa ne tinem putinii bani la banci dun state civilizate, unde nu se fura.

  9. Mai la noi vinovat pentru criză energetică și pentru toate relele este idiotul util!

  10. Crizele sunt provocate la Davos ! O noua dovada ca Inexistentul exista, prostilor le ramane sa se roage.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.