Trei vești rele de la BNR. Economia e tot mai slăbită

Economia este tot mai slăbită, investițiile străine s-au diminuat cu aproape 60% iar datoria externă a crescut în perioada ianuarie-decembrie 2020 cu aproape 16 miliarde de euro, ajungând la aproape 125,4 miliarde de euro. Potrivit Băncii Centrale, în perioada ianuarie – decembrie 2020, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 10,9 miliarde de euro, comparativ cu 10,4 milioane euro în perioada ianuarie-decembrie 2019, ceea ce înseamnă că se scurg tot mai mulți bani din țară pentru că producția internă nu poate să satisfacă nevoile de consum. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1,371 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 981 milioane euro, balanța veniturilor primare și-a mărit deficitul cu 656 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 543 milioane euro.

Aceste date prezentate de BNR arată că economia românească suferă din ce în ce mai mult. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

Pandemia a lovit și în investițiile străine, cele care pot aduce bunăstare. Conform BNR, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,921 miliarde de euro (comparativ cu 4,84 miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 3,953 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 2,032 miliarde de euro.

O altă veste rea de la BNR este adâncirea datoriei externe. În perioada ianuarie – decembrie 2020, datoria externă totală a crescut cu 15,669 miliarde de euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 91,276 miliarde de euro la 31 decembrie 2020 (72,8 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 22,8 la sută față de 31 decembrie 2019. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 decembrie 2020 nivelul de 34,176 miliarde de euro (27,2 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 3,6 la sută față de 31 decembrie 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Ciolacu si mustele PSD au o alta parere!Mai multi bani pentru bugetari,chiar daca ne imprumutam pe 5 generatii!Altfel ne pleaca functionarii,politaii,judecatorii,procurorii, profesorii,medicii,politrucii, sociologii si primarii, chiar si expertii in comunicare, in Occident

  2. MINCIUNI! MINCIUNI! MINCIUNI!!!!!!!!
    Ascultati-l pe tov Citu care ne anunta numai cresterile si succesurile epocii de aur yokanniste!

  3. Când ai o economie complet dependenta de statele occidentale, orice criza apărută acolo te bulversează complet. Marii ,,strategi” de la BNR, care au militat pentru privatizarea aproape completa a sistemului bancar din România, au susținut aceasta dependenta. Va aparea o ,,de-satelizare” după actuala criza? Evident ca nu. Va aparea și mai multa dependenta, pentru care au fost mandatati Catu & Co. Rezultatul? Romania va avea cea mai scazuta calitate a vieții din întreaga UE și in următorii 20 de ani. Dar nu-i nimic, c-aparea dezinformarea Securitatii legata de asistații social. Ăștia sunt de vina ca economia locala e praf, în condițiile în care avem printre cele mai scăzute cheltuieli sociale din UE și, de departe, cea mai ieftina munca. Evident, aici nu intra bugetarii de lux, posturi rezervate pentru clientela politica și pentru neo-tovarasii de la Securitate.

  4. Cum îi mai apără unii pe gălbejiții ăștia. Nu e vina lor, PeSeDe e de vină. Serios? Nu cred mă retardaților.
    Dacă erau ei de vină din 2012 când a venit Ponta cădea economia. Ala a putut să reducă taxe, să de-a înapoi tăierile salariale, să mărească pensiile, alocațiile, să achite datoria lui BOC și lista e lunga … deschiderea spitalelor închise, gratuitate transport studenți, mărit salariul minim de la 600 de lei la 2150 de lei, crescut PIB-ul anual până în anul în care ciuma galbena a pus gheara pe putere.

    Ba daca era Veorica, am aşa o senzație că ajungea pe la un 4-4,5 deficitul in 2020, dar marea și pensiile si alocaţiile. Na an greu. Da acum daca au venit PnDL-iștii sunt pe furat (timp scurt, efect maxim), împrumutat la greu și pe spart banii, așa că nu a fost greu de atins 11% deficit in 2020. S-a rezolvat, Câtzu știe economie.
    Suntem în cădere liberă cu așa guvern, și în stradă oamenii nu vor ieși decât atunci când le va ajunge cuțitul la os. Oricum nu e departe, din ce în ce mai mulți se plâng ca nu mai ajung banii. Asta e GHINION, la administrația prezidențială sunt suficienți…

  5. Cred ca BNR traieste in alta tara,pai Cîțu si KWJ spun tocmai opus.Opus doar pentru fraieri ,trebuie specificat .

  6. Totul este gandit pentru pauperizarea fragilei clase de mijloc , distrugerea antreprizei si infometarea populatiei! Securistii care au primit acest plan vor sa impinga Romania in Regimul Satanic Globalist al Jocurilor Foamei Digitalizate cu Marcare Biometrica 666 si Exterminare Programata
    Daca nu intram ACUM peste banditi, maine NU va mai fi nimic de salvat !

  7. Investitile străine nu aduc bunăstare. E dovedit empiric de Richard A Werner și Jorge Carbonell.

    Titlu: Does Foreign Direct Investment Generate Economic Growth? A New Empirical Approach Applied to Spain

    Abstract: …The results are robust and clear: The favorable Spanish circumstances yield no evidence for FDI to stimulate economic growth. The Spanish EU and euro entry are also found to have had no positive effect on growth. The findings call for a fundamental rethinking of methodology in economics.

  8. Intr-un an si jumatate – cam de cand PNL si asociatii sunt la putere numarul aparatului bugetar a crescut cu circa 20. 000 persoane. Daca luam in calcul si faptul ca intr-un interval de 36 de luni „ïes din sistem” in mod natural – prin deces sau pensionare – inca vreo 20.000 persoane rezulta, in mod logic, ca gasca pnl si asociatii si-au bagat in aparatul bugetar circa 40.000 de fideli din clientela politica – in raport cu epoca PSD-ista. Pai nu era vorba ca reducem aparatul bugetar mai Orbane si Catzule??. Una vorbim si alta facem nu?. Cum bine zice Catzu alea erau vorbe de campanie electorala. Realitatea este mai cruda si ne dezvaluie fata pocita a clasei politice romanesti. De stanga sau de dreapta, deopotriva!. Halal guvernanti, halal politicieni!!. Lasa ca noi inghitim si mergem mai departe. Cand ziceti ca mergem din nou la vot?. Peste 4 ani?!. SALUT si TRAI NINEACA pana atunci.

  9. Sunt vesti foarte rele pentru Romanii amarati.Pentru bastani si mosierii tarii gen isarescu,basescu,sau”draga stolo” nu pot fi decat vesti bune.Lor le merge extraordinar de bine.Dar cu niste VESTI mai bune pentru cei care au construit averea care se fura de 31 de ani nu pot veni ?De exemplu salarii,alocatii pentru viitorul tarii (copii) pensii din care ”batranii” nu po sa-si mai cumpere nici macar medicamente,asta nu-i mai intereseaza.Este mai mult decat ”genocidul”invocat in 89 ca un complet de judecata criminal sa ucida doua fiinte nevinovate chiar in ZIUA NASTERII DOMNULUI.

  10. Lasă că primim 80 miliarde de la m-ue, asa cum se lăuda Trantotul.

  11. Am uitat sa precizez ca pentru multi romani nu mai exista diferente intre partide ca unele sunt mai bune de cat altele, toate sunt la fel si pline de jeguri de hoti. Intrebarea este cat mai inghitim sa-si bata joc de noi toti politicienii astia care nici nu tin cont ca romanii vor 300 de parlamentari( si 300 sunt multi) si cat mai putini consilieri si alte posturi de frecat menta pe bani multi? Sunten niste prosti toti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.