Tudorel Toader spulberă misterul întâlnirii

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat luni, după întâlnirea cu Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, la biroul acestuia din urmă, că i-a informat pe cei doi lideri despre discuțiile pe care le-a avut la Strasbourg, inclusiv despre soluțiile legislative convenite cu oficialii Comisiei de la Veneția.

Toader a ținut să precizeze totodată că „la Ministerul Justiției nu a existat și nu există o ordonanță privind amnistia și grațierea”, întrebat de jurnaliști dacă s-a discutat despre o astfel de ordonanță.

”Ne-am întâlnit pentru a informa cum e normal în legătură cu discuțiile pe care le-am avut la Strasbourg zilele acestea. (…) Distinct de partea comună cu doamna premier, am avut o întrevedere la Strasbourg, la sediul Comisiei de la Veneția. (…) Există o zonă, acea întrevedere ce a durat o oră și jumătate în care eu eram la comisie singur și era firesc să informez în legătură cu discuțiile de acolo (…) Eu am convenit cu cei de la Comisia de la Veneția anumite soluții legislative pe care să le preluăm din aviz și am comunicat liderilor alianței ce am stabilit să vedem dacă nu putem prelua sau îmbunătăți și alte recomandări din cele din aviz. Aceasta a fost discuția cu liderii alianței. Sunt propuneri cu care m-am dus eu, nu mi le-au dat dânșii (oficialii Comisiei de la Veneția – n.r)”, a declarat Toader după întreverea avută la Parlament cu Dragnea și Tăriceanu.

În privința unei posibile OUG pentru anularea protocoalelor secrete, Toader a spus că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, Guvernul nu poate interveni pe un act normativ care se află în dezbatere parlamentară.

„Vorbeam de o eventuală revizuire a hotărârilor date pe bază de protocoale. Dar nu uitaţi că Guvernul nu se poate substitui Parlamentului în opera de legiferare. Au fost decizii CCR, eram judecător când s-a stabilit că ordonanţă e neconstituţională în condiţiile în care Guvernul, prin legiferarea aceasta, se substituie Parlamentului şi preia de la Legiuitor ce are în dezbatere. În condiţiile de astăzi există în Parlament un proiect de lege privind aprobarea OUG 6, aia cu protocoalele. Deci Gvernul nu poate da o Ordonanţă, pentru că s-ar substitui legiuitorului”, a explicat joi în Parlament ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă aceste protocoale ar putea fi declarate neconstituţionale, Tudorel Toader a spus că CCR nu poate fi sesizată în acest sens, pentru că instituţia verifică doar constituţionalitea unei legi sau a unei Ordonanţe, însă protocolul nu este un act normativ.

„CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a precizat ministrul.

Surse politice declarau anterior întâlnirii că cei trei vor discuta despre o ordonanță de urgență pentru legile justiției, dar și înlăturarea efectolor protocoalelor și o OUG pe amnistie.

Tudorel Toader a declarat, miercuri seară, că membrii Comisiei de la Veneţia au fost de acord cu OUG pentru legile justiţiei şi că joi va trimite draftul la CSM pentru aviz.

Draftul ar urma să fie însă amânat.

Discuțiile privind ordonanța care va modifica legile justiției, după indicațiile Comisiei de la Veneția, vor fi reluate vineri, sau cel târziu sâmbătă, între Tudorel Toader, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au declarat surse politice. Apoi, ministrul Justiției va prezenta forma finală comisiei

Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanță nu va ajunge joi seara la CSM, deoarece nu s-a ajuns la o formă finală în coaliție.

Ce prevede ordonanța care modifică Legile Justiției

Guvernul va adopta, până pe 20 pctombrie o ordonanță de urgență care va corela doar 2 din cele 7 observații ale Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Observațiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM și la pensionarea magistraților după 20 de ani de activitate, au adăugat sursele politice.

Din cele șapte observații ale Comisiei de la Veneția privind Legile Justiției, Guvernul va ține cont de două dintre acestea.

Potrivit surselor politice, una dintre observațiile Comisiei de la Veneția, pe care Guvernul o va lua în considerare, se referă la Legea 317/2004 privind organizarea CSM, respectiv la modalitatea de revocare a membrilor CSM.

„E criticabil modul prea ușor în care pot fi revocați membrii CSM și în aceste condiții se creează o instabuilitate la nivelul CSM”, au precizat sursele citate.

Cea de-a doua observație de care Guvernul va ține cont la modificarea Legilor Justiției prin ordonanță de urgență se referă la Legea 303, respectiv pensionarea magistraților după 20 de ani de activitate, pentru că „există riscul să depopuleze sistemul de justiție”.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

4 Comentarii

  1. Jilava la ozizont!
    Cazul Elena Udrea, din Costa Rica, a bagat FRICA in Dragnea!!!
    L. Dragnea face presiuni ca Tudorel Toader să-și pună semnătura pe documentul privind Amnistia și Grațierea lucru pe care, ministrul Justiției nu vrea să-l facă.
    Potrivit informațiilor Mediafax solicitarea lui Dragnea este să fie dată o Ordonanță de Guvern care să modifice mai multe acte normative din domeniul Justiției, în care însă să se STRECOARE și prevederile referitoare la Amnistie și Grațiere.
    Veorico, mergi la Brussles si anunta Evenimentul European!!
    Rusine, infractorilor!

  2. Dragnea se agita de pomana pt. ca nu va scapa de o condamnare cu executare cu niste anisori buni de puscarie.Le vine rindul la toti,pas cu pas ,nu va scapa nimeni din cei care a furat, sau a jefuit tara asta.
    La fel nu va scapa nici acei care se fac vinovati de crimele din 1989 sau cele doua mineriade,chiar daca au trecut atitea ani si cineva a tot acoperit aceste dosare ca sa nu se solutioneze.Sa speram ca si acei cineva vor fi judecati si condamnati pt. complicitate si protejarea criminalilor.
    Daca Romania ar fi avut o justitie adevarata aceste cazuri de foarte multi ani ar fi fost solutionate ,din pacate printre cei din justitie se gasesc si acum persoane care protejeaza pe cei inculpati si vor sa-i scoata bazma curata .

  3. Împăratul din poveste a dispus ca toate femeile nobile din împărăție să probeze pantoful Cenușăresei pentru a-i afla stăpâna iar Irod a ordonat omorârea tuturor pruncilor din regat pentru ca Isus să nu scape cu viață. Mi se pare absolut normal și firesc ca onor guvernul țării condus de viteaza eroină a cititului fără greșeală după fițuică (performanță demnă de guiness book) să ierte toți infractorii dovediți și bănuiți ai României pentru ca domnul Dragnea Liviu să scape și de pușcărie și cu averea agonisită cu sudoarea frunții din greu, întreagă. Cred acesta este cel mai relevant mod în care națiunea română celebrează 100 de ani de la Marea Unire. Ce mai chefuri se vor trage prin pușcării… și prin fața tribunalelor…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.