Turcia are noi rezerve de gaze naturale

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a anunţat că au fost descoperite rezerve de gaze naturale evaluate la un miliard de dolari în zona muntelui Gabar din provincia Sirnak, în sud-estul ţării, au transmis Xinhua şi publicaţia turcă Hurriyet Daily News.

În decembrie, autorităţile de la Ankara anunţaseră că au descoperit în aceeaşi zonă rezerve nete de 150 milioane barili de ţiţei, evaluate la aproximativ 12 miliarde de dolari.

Cu patru zăcăminte operaţionale, se estimează că regiunea va produce 5.000 barili de ţiţei pe zi (bpd).

„Îmi doresc ca întreg consumul de gaze naturale din locuinţe timp de o lună şi consumul de apă caldă timp de un an cu titlu gratuit să fie benefic pentru ţara noastră. Vom pune la dispoziţia naţiunii noastre şi gazele provenite din zăcământul de la Marea Neagră”, a declarat duminică preşedintele Turciei.

Consumul anual al Turciei se ridică la 60 de miliarde de metri cubi de gaze.

În 2020, Turcia a descoperit rezerve de gaze în largul provinciei Zonguldak, la aproximativ 400 km est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.

La vremea respectivă, Erdogan l-a calificat drept „cel mai important zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei, care va permite ţării să-şi asigure securitatea energetică şi să se elibereze astfel de dependenţa faţă de importurile de energie”.

În prezent, Turcia importă gaze naturale din Rusia, Iran şi Azerbaidjan.

Turcia susţine că zăcămintele sale offshore din Marea Neagră ar conţine o cantitate de aproximativ 710 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.