TVR, la o bere cu Lobonţ şi cu „Căpitanul”

La noi, muzica vuvuzelelor de pe stadioanele sud-africane este întreruptă de nişte voci despre care se poate bănui că încearcă să comenteze meciurile de fotbal. Vocile sunt proprietatea comentatorilor Televiziunii Române care au fost trimişi la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud să transmită informaţii, pe care copiii în vârstă de 5 ani nu le pot găsi pe Internet în pauzele dintre două jocuri pe calculator, dar mai ales emoţii. Însă de unde atâtea emoţii, dacă domnii comentatori nu reuşesc să transmită corect nici măcar ceea ce se întâmplă în teren, confundând henţul cu faultul, faultul cu ofsaidul, ofsaidul cu finalul meciului şi fotbalul jucat de Klose şi Forlan cu degajările în tribune făcute de Nicoliţă şi Moţi?

Comentariile de la TVR înseamnă o înşiruire de nume şi numere, un text chinuit scris în camera de hotel înainte de plecarea la stadion, câteva statistici aproximative, o mulţime de şabloane familiare „iubitorilor sportului cu balonul rotund”, aceeaşi poveste cu mâna lui Maradona care, de fapt, era „mâna lui Dumnezeu”, amintiri legate de timpurile în care „Maradona din Carpaţi”, adică „Regele Hagi”, practica „sportul rege”, câteva glume de spatele porţii şi nişte schimburi de replici „ca-n curtea şcolii”.

Nu zgomotul vuvuzelelor te obligă să apeşi butonul „mute” al telecomenzii, ci banalităţile turuite sau rostite rar de vocile comentatorilor ale căror inflexiuni au fugit în lume, sătule să tot fie puse să spună aceleaşi texte. Vocile plate ale salariaţilor TVR trimişi să comenteze meciurile Mondialului ar fi bune doar la reclamele pentru produsele care aduc somnul instantaneu. Comentatorii n-au verb şi nu simt meciurile şi nici fenomenul, şi de aceea vorbesc de parcă ar fi fost trimişi cu forţa să facă un reportaj despre numărul smocurilor de iarbă de pe terenul echipei Rapid. Probabil că dacă stadioanele din Africa de Sud nu i-ar fi întâmpinat pe comentatorii români cu zgomotul vuvuzelelor, aceştia ar fi aţipit după primul corner, ceea ce n-ar fi fost deloc rău. La lipsa de imaginaţie şi de nerv de care dau dovadă, nu ar fi exclus ca domnii care vorbesc la TVR în timpul meciurilor de la Campionatul Mondial să nu fie lăsaţi de vecinii lor să comenteze pentru ei nici măcar bârfele legate de văduva de la etajul VII sau de divorţatul de la demisol.

Naţionala de fotbal a României nu a plecat în Africa de Sud pentru că, se ştie, nu a trecut de preliminarii, dar o echipă de la TVR a ajuns acolo. Oare n-ar fi bine ca şi pentru comentatorii sportivi să fie organizate preliminarii? Dacă ar rămâne acasă, comentatorii TVR ar fi şi ei mai câştigaţi pentru că n-ar fi atât de obosiţi din cauza drumurilor şi a transmisiilor, iar seara, după meci, Lobonţ ar merge la mamele lor sau la mama „Căpitanului”, cum îi va fi mai uşor, şi i-ar scoate şi pe ei afară, la o bere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 759 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.