UE a decis un soi de embargo pe petrolul rusesc

După câteva săptămâni de negocieri îndelungate, în mare parte blocate de Ungaria, liderii UE au ajuns luni la un compromis politic pentru a interzice importurile maritime de petrol rusesc până la sfârșitul anului, dar nu au ajuns la un embargo total, scrie Euractiv
Conform compromisului convenit de liderii UE, embargoul parțial va include petrolul și produsele petroliere, dar va permite în mod esențial o scutire temporară pentru țițeiul livrat prin conductă.
„Acest lucru acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, reducând o sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război. Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.
Ambasadorii UE urmează să ia decizia legală miercuri (1 iunie) de a aproba embargoul petrolului și al șaselea pachet de sancțiuni pentru Rusia, a declarat Michel reporterilor după discuțiile de luni.
 Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că această mișcare „va reduce efectiv cu aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”, deoarece Germania și Polonia s-au angajat să renunțe la livrările prin conducte către teritoriul lor.
De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, UE a trimis Rusiei un total de 56,5 miliarde de euro în schimbul livrărilor de combustibili fosili, plățile pentru petrol ajungând la aproape 30 de miliarde de euro fiind contabilizate în livrările de țiței – bani fiind folosiți pentru finanțare. invazia Moscovei.
 

Ungaria, Cehia, Slovacia, excluse de la embargo

Cu toate acestea, acordul nu corespunde propunerii inițiale a Comisiei Europene, care prevedea interzicerea tuturor importurilor de petrol. Acest lucru nu a fost convenit din cauza opoziției acerbe din partea mai multor țări UE, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea cu petrol rusesc prin conducte.
Menținerea conductelor în afara oricărui embargo petrolier rusesc a fost o cerere cheie a Ungariei, care se temea că o interdicție îi va pune economia în pericol, având în vedere dependența sa de petrolul livrat de conducta Druzhba din Rusia.
Ungaria fără ieșire la mare, care importă 65% din petrolul său din Rusia prin conducta Druzhba, a continuat să se opună sancțiunii până luni și, împreună cu Slovacia și Republica Cehă, au cerut o excepție de la interdicția de import. Blocajul Ungariei a atras multe critici din partea altor țări UE, în special din partea Poloniei, nordicilor și statelor baltice.
Liderii UE nu au căzut de acord cu privire la cât va dura orice scutire a petrolului furnizat prin conductă, comunicatul final al summit-ului afirmând că vor „reveni la problema excepției temporare pentru țițeiul livrat prin conductă cât mai curând posibil”
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1071 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Serios?! Eu am inteles ca ue se bat pentru cele mai grase contracte cu rusica! Sa vedem care sursa e reala(tv straineze in si din strainezia) si care bate campii(ce se vrea stiut in Romania).

  2. O să vedeti când o să vină generalul iarnă în europa că toate statele membre vor semna cu Russia…!!..dispare embargoul la -30°!!!..

  3. ca reactie imediata pretul petrolului a crescut…pe romaneste tradus pentru prosti putin ia bani mai multi pentru ….marfa mai putina…bravo …muie…

  4. Austria de unde alimenteaza rafinaria aia imensa de langa Viena ? Probabil e majoritar Gazprom, hahaha, la asta n-a dus-o capul gol de balerina a Ursulei. Nicio problema, o sa-si faca si nemtii, si italienii, si ciprihotii rafinarii Gazprom si gata cu sanctiunile mosilor si babelor !!! Sanctiunile sunt pentru pelicani !

  5. Apropo, noi avem o rafinarie Gazprom si una Lukoil ? I-am batut pe toti, de aia avem combustibilul cel mai scump din UE.

  6. Sa mimam ca dam UE
    Ca mai degraba luam multa UE
    Ne-am adunat la UE, sa mimam munca, daia s-a dus Johannis acolo

  7. Important este sa creasca pretul petrolului de la sanctiuni ca sa faca Putin mai multi bani. Nu asta era intentia?

  8. Corect, spre sfarsitul anului Rusia va vinde butoiul de petrol intre 200-300 dolari. Cui vrea.

  9. -Cehi,slovaci și ungurei /La benzină câtă vrei /că-i un litru 6 lei // Iară biet român săracu / dă vreo opt și ceva-a dracu?de conducători „feștiți?mult voi n-o să mai trăiți//Plângi române,soarta-amară./-Pe cine nu lași să moară/Nu te lasă să trăiești/Cum poți tu și cum poftești./ Unguru”?,bădiță-i drept /are șeful mai deătept/ Care știe ce să facă /Foc la oala lui să tragă.//

  10. Prin masurile astea heirupiste si idioate, o sa avem 20 de lei/litru benzina in RO si 3 euro/litru in restul Europei. Suntem condusi de niste idioti de la Bruxelles care conduc Europa direct in marele zid… rusesc, conducand cu 200 km/h si legati la ochi. Ursula aia imbecila si toti acolitii ei sorosisti trebuie sa dispara cat mai repede de-acolo, altfel Europa va intra intr-o criza din care nu va mai scapa in urmatorii 10 ani. Tembelii astia europeni cred ca sanctioneaza Rusia, dar de fapt se sanctioneaza pe ei insisi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.