UE are 23 de milioane de şomeri

Numărul şomerilor din Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna ianuarie a acestui an la 22,97 milioane de persoane, din care 15,68 milioane sunt din zona euro.Comparativ cu luna decembrie a lui 2009, numărul şomerilor din UE a crescut cu 136.000 de persoane, iar în zona euro cu 38.000 de persoane, potrivit datelor revizuite ale Eurostat. Rata şomajului a crescut cu 1,5 puncte procentuale în ianuarie faţă de decembrie 2009, iar pentru zona euro creşterea este de 1,4 puncte procentuale. Dintre statele comunitare, cea mai mică rată a şomajului a fost înregistrată în Olanda (4,2%) şi Austria (5,3%), iar cele mai mari s-au înregistrat în Letonia (22,9%) şi Spania (18,8%).

Comparativ cu anul trecut, toate statele membre au înregistrat creşteri ale ratei şomajului, cea mai mică fiind observată în Germania (de la 7,2 la 7,5%), Luxemburg (de la 5,4 la 5,9%) şi Belgia (de la 7,5 la 8%). Țările baltice se confruntă cu cea mai mare creştere a ratei şomajului: Letonia (de la 12,3 la 22,9%), Lituania (de la 6,4 la 14,6%) şi Estonia (de la 7,6 la 15,5%).

Daca în ianuarie 2009 rata şomajului în rândul bărbaţilor la nivelul Uniunii a fost de 7,8%, aceasta a ajuns anul acesta la 9,7%, iar în cazul femeilor, pentru aceeaşi perioadă, creşterea a fost de la 8,1 la 9,3%. În ceea ce priveşte rata şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani, aceasta era în luna ianuarie a acestui an de 20,9%.

Țara noastră nu furnizează date cu privire la evoluţia lunară a ratei şomajului după standardele cerute de Biroul Internaţional al Muncii (BIM), ci doar date trimestriale. Pentru cel de-al treilea trimestru din 2009, rata şomajului a fost de 7,2%.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.