UE este în avangarda implementării energiei bazate pe hidrogen

UE și Japonia au înregistrat cele mai multe brevete legate de hidrogen în ultimul deceniu, deși Statele Unite nu sunt prea departe, arată o nouă analiză a Oficiului European de Brevete, relatează Euractiv https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/europe-leads-the-pack-on-hydrogen-technology-innovation/ .

Hidrogenul, cel mai ușor element, nu emite CO2 atunci când este ars, ceea ce face din acest gaz un aspect esențial pentru o lume decarbonizată. Strategia UE privind hidrogenul începând din 2020 prevede că acest gaz va reprezenta aproximativ 13-14% din consumul de energie al blocului în 2050. Dar economia curată a hidrogenului, care este în curs de dezvoltare, reprezintă, de asemenea, o oportunitate de afaceri pe care firmele europene par să fie bine plasate pentru a o valorifica. „Brevetarea globală a hidrogenului este condusă de Europa și Japonia, SUA pierzând teren în perioada 2011-2020”, se arată într-un raport publicat marți, 10 ianuarie, de Oficiul European de Brevete (OEB).

Brevetele sunt protecții temporare ale proprietății intelectuale menite să recompenseze cercetarea și dezvoltarea – înregistrările de brevete sunt adesea folosite pentru a înțelege gradul de inovare pe o piață.

Între timp, inovațiile „legate de hidrogen” din Coreea de Sud și China „abia încep să apară la nivel internațional”, adaugă raportul. „Acest studiu arată că inovatorii răspund nevoii de a avea lanțuri de aprovizionare cu hidrogen competitive, dar identifică, de asemenea, domenii – în special în rândul utilizatorilor finali – în care sunt necesare eforturi suplimentare”, a remarcat Fatih Birol, președintele Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Aproximativ 28% dintre brevetele multinaționale, înregistrate în birourile de brevete din mai multe țări, legate de producția, stocarea, transformarea și utilizarea hidrogenului în perioada 2011-2020 au fost înregistrate în UE. La nivel individual, Germania reprezintă 11%, iar Franța 6%.

Japonia, al cărei PIB reprezintă doar o treime din cel al UE-27, a înregistrat 24% din brevetele multinaționale, înregistrând o creștere mai rapidă în ultimul deceniu decât Europa. Statele Unite, care au înregistrat 20% din brevete, au înregistrat o scădere bruscă în timpul administrației Trump, a explicat Yann Ménière, economist-șef la OEB. Dar, nu ar fi cazul să nu luăm în calcul cea mai mare economie a lumii. „Ne putem aștepta la o revenire puternică în SUA începând de acum, din cauza legii privind reducerea inflației”, a adăugat el. IRA conține credite fiscale care fac ca producția de hidrogen în SUA să fie extrem de competitivă.

În timp ce China și Coreea de Sud nu au făcut o mare vâlvă în ceea ce privește numărul de brevete, ratele lor de creștere respective de 15,2% și 12,2% în ultimul deceniu par să schimbe această situație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1081 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Hidrogenul corodeaza tevile,chiar amestecat cu 80% gaz metan.o spun americanii inca de acum 20 de ani.visam in continuare cai verzi si ecologici pe pereti.
    Si noi primim bani prin pnrr pentru dezvoltarea energiei pe baza de hidrogen.sa vezi chinuiala sa-i cheltuim!

  2. Plan mort din fașă. Cei ce conduc știu dar ne țin ocupați. Prin Hidroelecrica și Romgaz ne vor fura, din nou, pe caii verzi pe pereți ai H2. Vor sifona cîștigurile.
    Hidrogenul este greu de ținut și greu de dus. În ind chimică e folosit imediat ce e făcut.

  3. O lume „decarbonizată” e Luna și trebuie să fi tembel să visezi la așa ceva când ești făcut s
    din carbon, mănânci carbon și expiri carbon.Sd referă probabil la o lume cu mult mai puțini oameni, așa cum sd scapă globalăii uneori pe ei, vezi spaniolul ăla cretin de conduce ONU sau ministrul canadian al sănătății care promovează eutanasia ca leac universal, trecut și în cărți pentru preșcolari, mai nou, lândă alea cu”Tommy are doi tați” sau „Cindy are două mame” Să-și păstreze brevetele și călătorie sprâncenată-n lumea științei prostiei.

  4. Acest hidrogen pe care vor unii sa il inplementeze ,se poate numii si o bomba cu ceas care ticaie in ori ce moment. Am mai incercat noi in perioadele lui Ceausescu sa inplementam acest hidrogen si cine isi mai aduce aminte stie ca in Bucuresti circulau autobuzele cu rezervorul de hidrogen deasupra masinii si datorita unor probleme de siguranta sa renuntat.

  5. O sa moara cu avangarda in brate cand or sa inceapa sa explodeze rezervoarele de hidrogen si tevile de alimentare. Hidrogenul nu e GPL, sa-l arzi fara probleme in motoare termice. Oricine nu a chiulit la ora de chimie stie cat este de instabil si periculos in utilizare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.