UE îṣi arată sprijinul pentru aderarea Ucrainei

Cei mai înalţi responsabili ai Uniunii Europene s-au reunit vineri la Kiev pentru a-şi afişa sprijinul faţă de procesul de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, într-un moment în care atacurile se intensifică în estul ţării, relatează France Presse.

Acest summit, care se desfăşoară după aproape un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, îi reuneşte în special pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şeful Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Vă vom susţine în fiecare etapă a parcursului dumneavoastră spre UE”, a promis pe Twitter Charles Michel, sosind vineri în capitala ucraineană, unde sirene de alertă antiaeriană au răsunat în cursul dimineţii, amintind de riscul permanent al unui nou atac cu rachete ruseşti.

Ucraina este oficial candidată la aderare din iunie 2022, proces anevoios necesitând numeroase reforme care ar putea dura ani, dar pe care Kievul speră să-l accelereze.

Preşedintele Zelenski a spus astfel joi că ţara sa merită să înceapă „din acest an” negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană.

„Fiecare pas în direcţia unei mai mari integrări a Ucrainei în UE este o sursă de inspiraţie pentru poporul nostru”, a pledat el, cerând totodată intensificarea şi mai mult a presiunii internaţionale asupra Rusiei.

La Kiev, Ursula von der Leyen a dat asigurări că lucrează la noi sancţiuni împotriva Rusiei cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei la 24 februarie. Ea nu şi-a detaliat intenţiile cu privire la acest al zecelea pachet de sancţiuni, dar a dat asigurări că Rusia „va trebui să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”.

Şefa executivului european a apreciat că măsurile punitive luate de un an au făcut deja economia rusă să dea înapoi cu „o generaţie”, menţionând că plafonarea preţului la exportul de petrol rusesc la 60 de dolari barilul costă Moscova 160 de milioane de euro zilnic.

Un embargo european asupra produselor petroliere rafinate ruseşti exportat pe cale maritimă urmează să intre în vigoare duminică, Kremlinul denunţând vineri o măsură „negativă” care va „dezechilibra şi mai mult” pieţele.

Kievul cere de altfel utilizarea activelor ruseşti îngheţate în ţările occidentale pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, o măsură dezbătută aprins şi care ridică mai multe probleme de ordin legal.

Pe teren, forţele ruse îşi continuă bombardamentele sângeroase.

La Kramatorsk, mare oraş din est controlat de trupele Kievului, echipele de intervenţie au extras joi seara corpul unei femei de sub dărâmături, după ce un atac cu rachete rusesc a distrus mai multe imobile şi a ucis patru persoane în această săptămână.

În contextul în care în curând se va împlini un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, Kievul se aşteaptă la o nouă ofensivă majoră a Moscovei de îndată ce condiţiile meteorologice o vor permite.

După o serie de înfrângeri umilitoare în toamnă, Kremlinul a mobilizat sute de mii de rezervişti şi şi-a înmulţit atacurile terestre, în special în estul Ucrainei.

Forţele ruseşti au repurtat câteva succese pe câmpul de luptă în jurul oraşului Bahmut, pe care încearcă să-l cucerească încă din vară.

Pentru a susţine forţele ucrainene, ţările occidentale au acceptat în cele din urmă să trimită tancuri grele – Leopard de concepţie germană, Abrams americane şi Challenger britanice, după îndelungate tergiversări din teama de a provoca o agravare a conflictului.

Dar Kievul nu a obţinut pentru moment rachete de înaltă precizie cu rază de acţiune mai mare de 100 km, de care armata sa afirmă că are nevoie pentru a lovi liniile logistice ruseşti, şi nici avioane de luptă pe care le solicită.

Livrările de tancuri promise au accentuat în orice caz furia Moscovei, care prezintă opiniei sale publice invazia în Ucraina drept un război ce urmăreşte să împiedice Occidentul să distrugă Rusia, notează AFP.

În cursul unui eveniment care comemora joi 80 de ani de la victoria sovieticilor asupra naziştilor la Stalingrad, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din nou o paralelă între ofensiva în Ucraina şi al Doilea Război Mondial.

„Este incredibil, dar tancuri germane Leopard ne ameninţă din nou”, a lansat Putin, care se exprimase de la Volgograd (ex-Stalingrad, sud-vest), avertizând: „Avem cu ce să răspundem şi asta nu se va limita la blindate!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Am dat și eu în bobi, am ghicit in ZatZul de necheZol și mi-am facut șiupgrade la Globul de Cristal ultra-performant:
    Din Urkkaina va supraviețui doar o mică Zonă cu capitala la Lvov. În cel mai fericit caz !?
    [INGINER…știi tu…WOW !]

  2. O poză edificatoare de ce este UE. Sunt fotografiile din presa vremii și imaginile reluate pe TV History cu tovarășul Stalin și cei are-l aplaudau. Imagini cu tovarășul Nicolae Ceaușescu și cei care-l aplaudau sau aclamau am căzut în ziare și la Televizor până ni s-a acrit. Cu regret trebuie că spun că nu credeam că se poate mai mult. Dar și Stalin și Ceaușescu și Mao erau mult mai demni și prezentabili decât Președintele Zelensky care, cabotin se vrea un Che Ghevara. Tot așa aplaudacii erau mai puțin slugarnici de admirație precum cei din poză. Repetițiile pentru poza de grup trebuie să se fi făcut pe imagini din trecutul Coreei de N.

  3. Si astia sunt oameni care sunt nai mult ca sigur marionetele unor oameni cu interese. Ale cui marionete se poate afla.

  4. Inregimentarea Ucrainei in Europa Coloniala…..Colonialismul vest european nu s – a schimbat pe fond de 2.000 de ani ….Doar formele de Colonizare au evoluat dar aparent. 1. Imperiul Roman detinea si 50 de natiuni. Dintre acestea, 45 se inregimentau de buna voie in Imperiu, doar vreo 5 erau inglobate prin razboi…2. La fel a Colonizat Europa de Vest trei sferturi din globul pamantesc. Prin Catolicism, cu margele si sticle colorate, coruperea Conducatorilor si doar cateva razboaie….Conducatorul tarii care nu se coloniza de buna voie era poreclit TIRAN si diabolizat pana se prabusea…. .Revolutia rusa de la 1917, Comunismul a decolonizat masiv globul pamantesc…. Dupa prabusirea Comunismului Europa de Vest si – a reluat naravul inglobarii tarilor de data asta fara pic de razboi doar prin coruperea Conducatorilor, margele si sticle colorate…. Marea piedica in calea Colonialismul vest european este Rusia si China. Si inca cateva mai mici. Astea nu pot fi Colonizate decat prin forta, prin razboi….Evident ca Rusia si tarile care nu se supun sunt diabolizate dupa vechiul tipic, liderii lor sunt porecliti TIRANI, dupa tipic….
    Din fericire orice razboi contra Rusiei se termina cu victoria Rusiei, spre bucuria a circa 150 de tari ale lumii care sustin Rusia in ascuns.

  5. Probabil ca Ucraina va intra in UE, daca nu cumva chisr si in zona Schengen, chiar inainte ca Romanoa sa fie acceptata in Schengen. Asa e in tenis …

  6. Ukraina va intra in EU atunci cind va zbura porcul.Atit de inteligenta este vulpea blonda ,incit nu stie care sint criteriile pe care trebue sa le indeplineasca ori ce tara ,doritoare sa adere la EU.

  7. Clica europeana cu interese uriase in statul artificial Ucraina.Intre timp,corporatiile se bulucesc sa prinda un loc pentru reconstructia Ucrainei,amanetata si sufletul ei.In timp ce ei se pregatesc de jaful mileniului,propriilor cetateni le-a dat tema pentru acasa cu multe necunoscute (somaj,inflatie,etc) ca sa nu faca gat,ca banii publici se duc pe armament,daruit cu stima, lichelei de la Kiev,cu conturi din 6 zerouri prin bancile din Londra.Prostii raman cu mortii si cu molozul,iar Ursul mai are un pic si se ridica in 2 labe,ca sa fie vazut din 3 directii.Atunci sa vezi circ !

  8. @axon: Zici ca ai 73 de ani. Felicitari. Ai grija insa, pentru ca dementz senila te bintuie deja.

    Colonialusmul este, intr-adevar, o pata neagra in istoria lumii. Nu este insa numai opera Occidentului, asa cum spui tu.

    Daca vechile imperii coloniale occidentale au disparut, in general fosta metropola avind relatii civilizate cu fostele colonii, Federatia Rusa de azi este tot un imperiu colonial, pe care Putin vrea inca sa il mai largeasca, asa cum au facut tarii, albi si rosii.

    Te imbeti cu apa rece cu victoriile rusesti si cu cele 150 dectari care ar sustine Rusia. Rusia nu a mai cistigat un razboi contra unui rival pe masura de la Napoleon incoace. Tot ce a reusit au fost victorii a la Pirus contra unor inamici mult inferiori.

    Nu imi vorbi de Al Doilea Razboi Mondial. Atunci, a avut de partea sa practic intreaga lume, in frunte cu SUA. Acum o are impotriva, de partea sa fiind tari nesemnificative ca: Siria, Coreea de Nord, eventual Iran.

  9. Vai, ce scârbă îmi provoacă tot circul acesta ieftin! UE este exact o curvă la cheremul SUA și a lui Elenski…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.