Raport Eurostat

Un nou raport îngrijorător pentru România

În primele două luni din 2018, surplusul importuri/exporturi (excedentul comercial) a crescut în zona euro și în UE, cu până la 4%.

În același timp, România a avut un decalaj importuri/exporturi (deficit comercial) în creștere cu 0,4 puncte procentuale, arată un raport Eurostat.

Deficitul comcercial al României a crescut de la -1,3 miliarde de euro în primele două luni din 2017 la -1,7 miliarde de euro, în creștere cu 0,4 puncte procentuale.

Potrivit Eurostat, prima estimare a exporturilor de bunuri către restul lumii în februarie 2018 pentru zona euro a fost de 177,5 miliarde de euro, o creștere de 3% față de februarie 2017, când s-au înregistrat 172,3 miliarde de euro.

„Importurile din restul lumii s-au ridicat la 158,6 miliarde de euro, o creștere de 1,5% față de februarie 2017 când s-au înregistrat 156,2 miliarde de euro. Ca rezultat, zona euro a înregistrat o valoare de 18,9 miliarde de euro în comerțul cu mărfuri cu restul lumii în februarie 2018, comparativ cu creșterea de 16,1 miliarde de euro în luna februarie 2017.

Comerțul în interiorul zonei euro a crescut până la 153,7 miliarde de euro în februarie 2018, în creștere cu 3,9% față de februarie 2017”, se precizează în raportul Eurostat.

În primele două luni ale acestui an, exporturile de mărfuri din zona euro către restul lumii au crescut la 356,2 miliarde de euro (o creștere de 5,9% față de aceași perioadă a anului precedent), în timp ce importurile au crescut la 333,8 miliarde de euro (o creștere de 3,8% față de ianuarie-februarie 2017).

Zona euro a înregistrat un excedent de 22,4 miliarde de euro, față de +14,5 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2017. Comerțul intra-euro a crescut până la 314 miliarde euro în ianuarie-februarie 2018, în creștere cu 6,5%.

Pe de altă parte, prima estimare a exporturilor de bunuri extra-UE28 în februarie 2018 a fost de 149,2 miliarde de euro, în creștere cu 1,7% față de anul precedent, mai arată Eurostat.

„Importurile din restul lumii au fost de 145,9 miliarde de euro, în scădere cu 0,4% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, când se înregistrau 146,5 miliarde de euro. Ca urmare, UE28 a înregistrat un excedent de 3,3 miliarde de euro în comerțul cu mărfuri cu restul țărilor în februarie 2018, față de +0,2 miliarde de euro în februarie 2017”, potrivit Eurostat.

Comerțul intra-UE28 a crescut până la 277,4 de miliarde de euro în februarie 2018, + 3,5% față de februarie 2017.

Datele raportate mai arată că în ianuarie-februarie 2018 exporturile de bunuri în afara UE-28 au crescut la 299,7 miliarde de euro (o creștere de 4% față de ianuarie-februarie 2017), în timp ce importurile au crescut la 316,8 miliarde de euro (o creștere de 3,6% față de ianuarie-februarie 2017). Ca rezultat, UE28 a înregistrat un deficit de 17,1 miliarde de euro, față de – 17,5 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2017.

Comerțul intra-UE28 a crescut la 567,2 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2018, + 6,6% față de ianuarie-februarie 2017, se mai arată în raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Pai dacă nouă minunații “parteneri” din UE cei cu viteză mare și foarte mare ne-au condiționat intrarea alături de ei de desființarea industriei și vânzare sistemului bancar, iar pentru praful de pe tobă rămas au creat DNA și susținut în fruntea lui pe Cineva care a întemnițat toți firavi, la concurență cu vestul, industriași români cine se mai exporte?

    • Aveți dreptate, lucrurile sunt chiar mai grave decat credem. În toate rapoartele suntem lăudați cu creștere economică record, cât de multe Dacia vindem, cata cherestea etc, dar nu se vede in bugetul sărăcit fiindcă creșterea nu merge la buget ci în profitul străinilor care dețin Dacia, pădurile, gazele etc. Toate raportările sunt false, nu mai avem economie deținută de români, cea firava existenta este slăbită de kovesi pentru a nu face concurență străinilor. Statul român se manifestă anticetatean în favoarea străinilor.

  2. daca am avea un om politic cu dragoste de patrie(dar nu avem) sau vreun economist bun(dar genialul Valcov va zbura si el in paradisul Costa Rica) aici ar trebui sa insiste,pe reducerea hemoragiei de euro din diferenta import-export!Ungaria castiga anual 5-8 miliarde euro din comert,Romania pierde 15-20 miliarde euro anual!

  3. Poate doreati sa scrieti:Un nou raport îngrijorător pentru anexa (debaraua) ue, numita inca România.

  4. Cu siguranta regimul de la Bucuresti, pardon alesii tarii sau alesii neamului, nu au nici un fel de griji datorita celor descrise in acest raport. Pentru ei totul e minunat si miroase a parfum … Caci sferele lor sunt deasupra acestor chestiuni materile ce ii ingrijireaza pe contribuabilii si oe cei ce iau „ales” in posrurile alea caldute in care nu dau socoteala pentru munca prestata si prostiile facute din incompetenta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.