Ultimatum pentru România de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a cerut, joi, României, să aplice în cel mult două luni reglementările privind reducerea emisiilor poluante în sectorul industrial, anunţă Executivul Uniunii Europene.

„Comisia Europeană cere României să alinieze legislaţia naţională la Directiva UE privind emisiile industriale (Directiva 2010/75). Activităţile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva privind emisiile industriale are scopul de a preveni şi a reduce emisiile industriale dăunătoare în spaţiul Uniunii Europene, prin promovarea utilizării tehnicilor care diminuează emisiile poluante şi care sunt eficiente din punct de vedere energetic şi al resurselor”, anunţă Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei accesat de Mediafax.

„Implementarea totală a standardelor privind calitatea aerului prevăzute în legislaţia UE este esenţială pentru protejarea în mod eficient a sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător”, precizează Comisia Europeană.

„Sistemul legal din România nu garantează implementarea obiectivelor centrale ale Directivei, în special faptul că instalaţiile trebuie să primească permisiune de funcţionare doar dacă au autorizaţii. Pe de o parte, sistemul legislativ român, în stadiul actual, prevede doar sancţiuni foarte reduse şi inadecvate, care nu asigură eficienţă, proporţionalitate şi descurajare, aşa cum stipulează Directiva. Pe de altă parte, autorităţile române nu implementează actuala legislaţie într-un mod coerent la nivel administrativ (spre exemplu, să suspende funcţionarea instalaţiilor care nu au autorizaţii), în timp ce sistemul judiciar român nu aplică sancţiuni, blocând orice eficienţă şi descurajare”, subliniază Comisia Europeană.

„Prin urmare, Comisia Europeană trimite o scrisoare formală de notificare României, care acum are la dispoziţie două luni pentru abordarea lipsurilor sesizate de Comisie. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea decide să trimită o opinie argumentată”, atrage atenţia Executivul Uniunii Europene.

Scrisoarea formală de notificare şi opinia argumentată pot fi urmate de sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. În cazul în care un stat membru nu se conformează deciziilor instituţiilor UE, riscă să fie sancţionat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

20 de Comentarii

  1. @Anonim: Te rog adopta alt pseudonim. Il utilizez pe acesta de peste 10 ani.

  2. România nu mai are industrie de zeci de ani .
    Propun sa fie interzise : iahnia de fasole și fasolea bătută din alimentația românilor ,astfel vor fi reduse emisiile din atmosfera .
    De asemenea cei care vor trage bășini in public ,sa fie amendați la fel ca cei care nu poartă masca .
    Sa fie antrenați câini de către .U.E.care sa poată mirosi bășini de la distanță ( așa cum miros covidu) ,astfel încît să fie prinși toți infractorii. Trăiască ur-sula

  3. Oare nu chiar Uniunea Europeana/Comisia Europeana – prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV)- „supravegheau Justitia” infaptuita in Romania ? Cum a apreciat Europa si Comisia Europeana faptul ca DNA-ul – condus de Laura Codruta Kovesi la acea data – s-a facut ca nu vede/nu aude/nu sopteste nimic despre retrocedarile excesive chiar daca Ministrul – cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara in subordinea Ministerului sau – a afirmat public faptul ca suprafetele totale de teren retrocedate depasesc suprafata tarii ? Oare ceea ce s-a retrocedat aiurea s-a instrainat repede si existau interese occidentale mari pentru a cumpara terenurile romanilor obtinute prin „retrocedari multiple cu cantec” !?? Despagubim proprietarii de terenuri pagubiti si/sau proprietari imaginari de terenuri ? Dupa 1989 nu mai verifica nimeni ceea ce s-a retrocedat in total ? Am aderat degeaba… suntem furati ca-n codru… Comunismul a fost rau… dar roadele si proprietatile acumulate de romani in comunism sunt atat de tentante… Cine sa mai aplice Directivele…. daca nu s-au epuizat/instrainat/furat/privatizat/vandut toate realizarile si proprietatile romanilor de dinainte de 1989….?

  4. Ba ioropenilor, stiti bancu` cu sanii? Sa ni pupati in cur! Nu mai avem industrie, iar voi ne trimiteti vagoane de gunoaie, pe care vreti sa le reciclam, dupa care ne amendati ca o facem. Energia bazata pe carbune si pe hidrocarburi nu polueaza mai mult decat mofturile voastre de mori de vant, sau pacaleala cu celule solare. Vreti cu tot dinadinsul sa ramanem la mana voastra si sa importam curent. Hai siktir!

  5. Primatele Mioritice s-au Dovedit a fi Nepermis de Risipitoare cu Resursele Naturale. Astea fiind spuse, il anunt pe aceasta cale pe Bulibasa PSD, Blondul Marcel Ciolacu, ca voi trece Resursele in Gestionarea Rationala de catre Ghermania. Tot CO2oiul in Europa este Produs de Bovinele din Romania.
    Vom Pirjoli Campiile si vom Taia toate Padurile in Perimetrul Mioritic.
    Sa Moara PSD si Dusmanii Mei
    SS INDESCIFRABIL
    Parazitul National
    Klaus Satannis

  6. Ce impact are domnule industria romaneasca(aproape moarta ) asupra mediului? Avem industrie petroliera puternica? Siderurgie? Termocentrale pe carbune?Desigur Romania polueaza cu incalzitul casnic cu lemne si carbuni(daca industriile poluante sunt la pamant!) trebuie safie critica de la Comisia Europeana, nu?

  7. Unde dracu vad astia poluare industriala din moment ce in Rromanistan nu mai merge nimic?! Totul a fost taiat, furat, dat la fier vechi, inchis.

  8. 1.Principalelel industrii ale Germaniei -fier, oțel, cărbune, ciment, produse chimice, mașini, vehicule, mașini-unelte, electronică, automobile, alimente și băuturi, construcții navale, textile
    Bunuri exportate autovehicule, mașini, produse chimice, produse informatice și electronice, echipamente electrice, produse farmaceutice, metale, echipamente de transport, produse alimentare, textile, produse din cauciuc și plastic
    Parteneri de export Statele Unite 8,8%Franța 8,2% China 6,8% Olanda 6,7% Regatul Unit 6,6% Italia 5,1%Austria 4,9%
    Polonia 4,7%Elveția 4,2% (2017)
    Bunuri importate mașini, ECHIPAMENTE DE PRELUCRARAE A DATELOR !, vehicule, produse chimice, petrol și gaze, metale, echipamente electrice, produse farmaceutice, produse alimentare, produse agricole.
    „Tovarasa Germania””pretena”noastra in ale exploatarii ,cu de toate ,inclusiv medicamente cu tonele,ingraseminte toxice,codex alimentaris, dar mai ale sprezenta prin bancile private „recomandate”de UE sa ne ia dobinzia spoliatoare, de fapt dicteaza la UE ,tot c evrea ea.Observati c aindustriile sunt la ea,inclusiv carbune la noi vrind minele inchise si IMPORTA_Echipamente de Prelucrarea Datelor! Oare si d elanoi si cine i le livreaza?

  9. 2.Tari precum Romania, cu o economie nationala neproductiva, au costat si costa in continuare cel mai mult Germania din punct de vedere al poluarii industriale, scrie, joi, presa germana.Mai exact, intr-un articol despre poluarea industriala a aerului printre tarile membre ale Uniunii Europene, jurnalistii de la agentia de presa germana Deutsche Presse-Agentur (DPA), citata de Die Allgemeine Zeitung, scriu ca Germania este fruntasa in Europa la poluarea industriala si ca tarile care „au ajutat-o” cel mai mult sa ajunga aici sunt Bulgaria, Romania, Estonia, Polonia si Cehia.Motivul pentru care nemtii de la DPA dau vina, printre altele, si pe Romania pentru poluarea industriala din Germania este economia nationala romaneasca neproductiva. Mai exact, este vorba despre firmele cu capital german care au investit in Romania si care platesc taxele de poluare pentru activitatile pe care le desfasoara pe teritoriul romanesc. Directiva 99/2008 privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal, se arata intr-un comunicat CE.Directiva trebuia introdusa in legislatia nationala pana in decembrie 2010, insa zece tari membre nu au aplicat aceste masuri (Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Lituatnia, Malta, Portugalia, Romania si Slovenia).(Ziare com oi, 24 Noiembrie 2011)

  10. Saru’mana, conitza Ursula von der Prefectura ! Da’ o taxa pe fumarit nu ne percepi ?

  11. Precum poza arăta în regimul de tristă amintire temocentraelectrică Mintia cu o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235. Acum cerul Mintiei este curat ca lacrima, iar kW se cumpără din import. Că nu azis domnul guvernator Mugur Isărescu când s-a închis mineritul neferos că: Nu-i bai că nu mai produce România aur, că aurul este o marfă ca și aripioarele de pui și poți să iei cât vrei!
    În schimb cerul de lângă orașul Sebeș are acum de două ori atâtea coșuri ce întunecă cerul și orizontul cu fum de la Holzindustrie Schweighofer aparținând lui Schweighofer Group, Holding Vienna iar munții împăduriți: “De secure se tot pleacă / Și isvoarele îi seacă / Sărac în țară săracă!”

  12. 3.Acum Com Eu s-a trezit5 ca da o noua „directiva”cu nr. 2010/75) pt.”implementare”
    Din cele d emai sus reise ca firmelor cu capital german si poate si altele cu alt6 fel de capital NU LE CONVINE ca platesc TAXA PE POLUARE SI ATUNCI CE?” Instalaţiile trebuie să primească permisiune de funcţionare doar dacă au autorizaţii”!
    Ma,nenorocitilor de la UE- ina alte tari sau in Germania care are industrie cit cuprinde „aveti autorizatii la instalatii ?”Mercedes ar fi trișat la testele de poluare cu ajutorul unui soft, la fel ca Volkswagen De Daniel Ionașcu, Luni, 19 februarie 2018, 14:16 Autoritățile din SUA investighează grupul german Daimler, proprietarul mărcilor Mercedes și Smart, în privința unui software care ar fi ajutat compania să treacă testele de emisii, scrie Reuters, care citează ziarul german Bild am Sonntag.”Giganții Volkwagen, BMW și Daimler sunt acuzați și că au realizat un cartel atunci când au stabilit modalitățile tehnice de neutralizare a emisiilor. Anterior, presa a scris că Daimler ar fi vândut un milion de mașini cu emisii peste limitele legale.”Daniel Ionașcu, Luni, 19 februarie 2018-Ilegal).
    Nu vreti sa plateasca firmele voastre germane taxe de poluare in Romania care o ind.neproductiva,este ca vai de capul ei pt.ca ne-ati sugrumat VOI? AFARA ! ROMANIA -ROEXIT, CATZU MITZU DEMISIA ! MiNerii sa nu inchida Minele, sa vina la Bucuresti,PESTE NEMTI SI UE!

  13. @De la Nistru pân’ la Tisa spune:
    18 FEBRUARIE 2021 LA 18:17
    Deci Mitu Citzu sa opreasca urgent fabrica poluanta austriaca -germana Schweighofer Group, Holding Vienna ,sa le verifice instalatile si sa procedeze procurorii PENAL pt.toate infractiunile de distrugere a mediului VERDE si afacerile grobiene si mafiote .Inclusiv vitimele Schweighofer Group ,in frunte cu complicii camaradul Bilderberg si al ANgelei merkel pIOHANNIS, distrugatorul complice al Romaniei! Oricate crime la drumul mare se petrec,oricata mita dau concernul austriac Schweighofer,NIMENI NUU LE FACE NIMIC ! DE asta vrea avo-cateelul Stelian IOnica grsoniera mica sa dea anchetele justitiie la DNA din NOU! KOvesi si vinzatorii d e tara nu s-au atins de praduitori ! Procurorii actuali in frunte cu GABRIELA SCUTEA au bagat capul la ctie si lasa pennalul in seama lui Stelian Ionica garsoniera mica, sa-i fie rusine lui Scutea consiliata de Monica Macovei sa fie lasa si antiRomania ! Vor raspunde pentru desertificarea tarii, ca si complici la infractiunile contra mediului!

  14. Româbia e singura țară UE unde localități prqctic fără industrie care să polueze aerul, poluarea a crescut chiar și în starea de urgență când nu mișca nimic fără să nu vadă ochiul ager al statului.

    Și atunci pe autoritățile române, garda de mediu, dădeau din umeri. Ca de obicei. Le doare-n fix în echipamentul din dotare, incompetente sau șpăgare PNL.

  15. Puterea din umbră vrea să ne aibe în mână, nimeni să nu fie de capul lui, independent.
    De ce credeți câ se trage gaz în orice sat, de ce racordarea se face gratuit, de ce e tare greu să-ți iei chiar uscături din pădurea ta?
    De grija naturii?
    Cum de sînt atît de mulți ce s-au lăsat prostiți de măgăriile cu încălzirea globală și efectul de seră?

  16. CO2 este al doilea cel mai greu gaz din atmosferă, așadar stă pe pămînt lîngă plante a căror hrană este. Celălalt, l-am uitat, oricum e rar.
    Așadar să ne lămurească un ecologist cum vine treaba cu efectul de seră la nivelul solului!

  17. Nu mai produceti nimic,dar sa primiti gunoaiele din occident [vezi in Bulgaria directorii de termocentrale si ministrul mediului au fost arestati pentru ca ardeau gunoaiele importate si au poluat zone intregi lasand populatia fara apa].Germania deschide noi cariere de carbune ,noi trebuie sa le inchidem pe ale noastre.La benzinarii din tara noastra ,se vand produse reziduale petroliere ,pe post de combustibil,distribuite de o firma din Valcea.Ce contin acele canistre dumnezeu stie.Populatia arde acest combustibil ,amestecat cu ulei de masina rezidual,poluare maxima.Gazele si lemnele se exporta,carbune nu se mai extrage,ce baga romanul pe foc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.