Un indicator economic a început să arate groaznic

Deficitul comercial al României pe primele patru luni din 2020 a ajuns la 6 miliarde euro, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ponderea deficitului în PIB se ridică deja la 2,78% ceea ce ne indică faptul că deficitul comercial va fi mai mare de 8% din PIB la final de an.

Îngrijorator este faptul ca se înregistrează o scadere dublă a exporturilor față de importuri, iar presiunea pe deficitul de cont curent crește. Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică, în perioada 1.I-30.IV 2020, exporturile au însumat 19.999,2 milioane euro, iar importurile au însumat 26.088,9 milioane euro. În perioada amintită exporturile au scăzut cu 13,3%, iar importurile au scăzut cu 7,4%, comparativ cu perioada 1.I-30.IV 2019. Acesta date arată că producția internă nu poate să susțină cererea și drept urmare românii cumpără foarte mult din străinătate. În felul acesta, iese valută foarte multă din țară pentru că noi răsplătim munca altora. Atunci când importurile depășesc exporturile, cererea de valută a unei țări în ceea ce privește comerțul internațional este mai mică. Reducerea cererii pentru o monedă face ca aceasta să fie mai puțin valoroasă pe piețele internaționale.

În timp ce balanțele comerciale afectează în mare măsură fluctuațiile monedelor în majoritatea cazurilor, există câțiva factori la care naţiunile pot apela si gestiona corespunzător pentru a atenua efectele balanței comerciale negative.

În perioada 1.I-30.IV 2020, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,6% la export şi 35,2% la import) şi alte produse manufacturate (30,6% la export şi respectiv 29,6% la import).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

8 Comentarii

  1. corporatia comerciala X ce detine mega retea de hypermarketuri aduce un pix cumparat din china la pret de 1 cent cu un surplus de peste 1000% printr-un lant de offshore uri fantoma si declara pret de achizitie adica de import 10 euro… in cel mai bun caz o sa-l vinda la 10,5 euro si plateste un impozit modic pt 0,5 euro profit DAR in colonia Romanica o sa vinda la 9 euro si declara pierdere, mai face si o returnare fictiva de tva si uite asa se declara un import in Romania de citeva ori mai mare ca valoare decit este in realitate… nici nu mai vorbim de jaful facut de mafia bancara si ifn uri care declara intrari fictive de bani (credite fictive de la sucursale externe) ca sa scoata bani cu duiumul neimpozitati…

  2. Este rezultatul politicii economice a guvernului iohanniSS/orban. Sunt la putere de opt luni de zile si tara se prabuseste sub incompetenta si hotiile lor.

  3. Mai munceste cineva in Rromania? NU sunteti toti asistati sociali? La mana intinsa ca deasta v-ati nascut… si evident Ailalti sunt de vina NU VOI!

  4. Auuuuuuuu
    Pai cum e cu cresterea economica pe consum. Cea mai desteapta ,cea mai sanatoasa, cea mai laudata.
    Bai fratilor economia merge pe cifre din pacate.
    Tembelisme a la Volguta,Ponta,Tariceanu nu au nimic de a face cu economia.
    Daca nu mi-ar pasa de tara asta as vrea maine sa vina un guvern PSD 1-2-3 Ciolacu-Ponta-Tariceanu. Sa-si franga gatul in 2-3 luni.

  5. @heduard dracul din bmw… ce-i magraoane nu mai e nimic de furat prin tomberoanele din Napoli si te-ai bagat la comentarii pentru stapinii tai din SRI?! :))))

  6. Din 89 se intampla asta numai idiotii au crezut in Revolutia adusa de straini pt bunastarea si prosperitate romaniilor.Piata de desfacere suta la suta romanii tin sute de mii de posturi de munca a strainiilor .Iese valuta la greu bogatia iese din tara nu mai zicem de resursele .Si tampitii ii mai voteaza cand pe unii cand pe altii

  7. … in epoca liberului schimb global, productia Romaniei este de foarte scazuta valoare … convingatoare in acest sens este reclama celebrului nostru cioban : „cinci oi sunt telefonul si trei oi abonamentul” !
    Pentru a importa, deci, un milion de telefoane trebuie sa crestem 5 milioane de oi plus inca trei milioane spre a plati abonamentul anual..
    Nu e doar o reclama amuzanta , e realitate trista si alarmanta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.