Un indicator economic important arată tot mai rău

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în anul 2019 a fost de 17,28 miliarde de euro, mai mare cu 2,164 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul 2018, pe fondul unor exporturi de 86,2835 miliarde de euro şi al unor importuri de 69 miliarde de euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În 2019, exporturile au crescut cu 1,9%, iar importurile cu 4,2%, comparativ cu anul 2018. Asta înseamnă că producția internă nu poate să susțină cererea și drept urmare românii cumpără tot mai mult din străinătate. În felul acesta, iese valută foarte multă din țară pentru că noi răsplătim munca altora. Atunci când importurile depășesc exporturile, cererea de valută a unei țări în ceea ce privește comerțul internațional este mai mică. Reducerea cererii pentru o monedă face ca aceasta să fie mai puțin valoroasă pe piețele internaționale.

În timp ce balanțele comerciale afectează în mare măsură fluctuațiile monedelor în majoritatea cazurilor, există câțiva factori la care naţiunile pot apela si gestiona corespunzător pentru a atenua efectele balanței comerciale negative.

În anul 2019, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,2% la export şi 37,2% la import) şi alte produse manufacturate (31,7% la export şi respectiv 30,4% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în anul 2019 a fost de 52834,8 milioane euro la expedieri şi de 64399,7 milioane euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi şi 74,6% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în anul 2019 a fost de 16168,0 milioane euro la exporturi şi de 21883,8 milioane euro la importuri, reprezentând 23,4% din total exporturi şi 25,4% din total importuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Aha … deci exporturi de 86 si importuri de 69 … si avem deficit … da’ ma rog, daca asa v-au spus voua Orban si Catu, va cred … Pam ! Pam ! Nea Matei, mai verifica o data inainte sa dai cu cifre in cititori !

  2. Uau! Se echilibreaza balanta privind traficul de orice, inclusiv fete, si chiar inteligenta! Depinde in ce buzunare ajunge valuta!

  3. Rezolva Catu ! Ce ? Orice, nu conteaza ! Catu + Mandolina = Prosperitate +Raluca = Frumusete + Violeta = Empatie….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.