Un jurnalist susţine că deţine 20.000 de documente de la Snowden

Jurnalistul Glenn Greenwald, colaborator al cotidianului britanic The Guardian din Brazilia, a afirmat marţi că a primit aproape 20.000 de documente secrete de la fugarul american Edward Snowden, care a primit azil din partea Moscovei, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Greenwald a făcut aceste declaraţii în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului brazilian, care îl audiază cu privire la dezvăluirile fostului consultant NSA despre amploarea programului de monitorizare a comunicaţiilor electronice de către serviciile de informaţii americane. „Nu am numărat exact, însă mi-a trimis între 15.000 şi 20.000 de documente, foarte, foarte complete şi foarte lungi”, a spus Greenwald, un jurnalist american care se află la originea primelor dezvăluiri din cazul Snowden pentru The Guardian.

„Articolele pe care le-am publicat reprezintă o parte foarte mică” a conţinutului acestor documente, a adăugat el, fără a intra în detalii.

Greenwald a publicat recent în cotidianul brazilian O Globo articole bazate pe documente primite de la Snowden, conform cărora Brazilia era parte dintr-o reţea de 16 baze de spionaj conduse de serviciile de intelligence americane. Într-un interviu pentru agenţia franceză de presă, Greenwald a mărturisit la 10 iulie că aceste documente i-au fost înmânate personal de către Snowden, cu care s-a întâlnit la Hong Kong, unde fostul consultant al NSA s-a refugiat temporar după de a fugit din SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.