Un meniu de colecție: A costat 66.000 de lire sterline

La mai bine de 111 ani de la scufundarea Titanicului, suveniruri de pe vasul de lux au fost scoase la licitaţie sâmbătă, printre acestea figurând şi un meniu al unei cine servite la clasa întâi, informează DPA.

Meniul, care îi îmbia pe călători cu stridii, „tournados de vită a la Victoria”, miel şi raţă sălbatică, a provocat un interes deosebit, fiind considerat singurul meniu din 11 aprilie 1912 păstrat până azi.

Suvenirul, care prezintă semne de deteriorare cauzate de apă, a fost achiziţionat de către un licitator anonim în cadrul vânzării organizate de Henry Aldridge & Son pentru suma de 66.000 de lire sterline (81.000 $).

O pătură de la clasa întâi, probabil adusă de un supravieţuitor pe barca de salvare şi estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 70.000 şi 100.000 de lire sterline, a fost achiziţionată în cadrul aceleiaşi licitaţii pentru 76.000 de lire sterline.

Titanicul a pornit în călătoria sa inaugurală spre New York din Southampton, în sudul Angliei, la 10 aprilie 1912, cu peste 2.200 de persoane la bord.

După doar câteva zile, pachebotul de lux, considerat nescufundabil, a lovit un iceberg şi s-a scufundat, în tragedie pierzându-şi viaţa peste 1.500 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. C-un asemenea meniu carnivor, bine ca Titanicu’ s-a scufundat.

  2. Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941 având la bord 790 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu în mandatul britanic pentru Palestina, teritoriu aflat în acel moment sub control… Wikipedia
    Constructor: Palmers Shipbuilding and Iron Company
    Lungime: 46 m

  3. @Anonim: tipii care-au murit erau modesti, clasa a III a, si scandalosul meniu carnivor tot nu era pentru ei.

  4. @IR:

    Scuze dar, tocmai pentru ca asa a fost, este deplasat sa spui ca a fost bine ca s-a scufundat. Cele mai numeroase victime au fost din rindul celor cu posibilitati modeste. Nu as spune chiar saraci, pentru ca o calatorie cu Titanicul costa mult chiar si la clasa a 3-a. Ei erau oameni in cautarea, la fel ca azi, a unei vieti mai bune in America.

    Catastrofa a fost consecinta unui concurs de factori, care s-au intrunit exclusiv prin voia destinului. Greu de crezut ca a fost posibil, dar a fost.

    Greselile de arhitectura navala (compartimentarea defectuasa, defecte de material, insuficienta mijloacelor de salvare) s-au combinat cu cele de navigatie (viteza crescuta intr-o zona periculoasa, ordinul instinctiv dar profund incorect de a inversa masinile, ceea ce a dus la limitarea capacittii de manevra), interesele comerciale (asumarea excesiva de riscuri), comunicarea defectuasa cu vasele aflate in zona si neacordarea de ajutor de vasul cel mai apropiat, care a parasit scena, toate impreuna au contribuit la catastrofa.

    Din pacate, Titanicul face victime si azi, cam din acelasi motive. A se vedea cazul submersibilului Titan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.